Ansættelse

I arkitektbranchen ansættes der forskellige typer af medarbejdere, som skal have forskellige ansættelseskontrakter alt efter deres stillingers indhold. Du kan læse mere om de forskellige medarbejdertyper og finde skabeloner til nyttige ansættelseskontrakter på området her.

Arkitekter, konstruktører mv.

På arkitektområdet findes der følgende tre overenskomster:

  1. Arkitektoverenskomsten mellem FAOD og Dansk Industri,
  2. Konstruktøroverenskomsten mellem Dansk Industri og Konstruktørforeningen, og
  3. TL-Konstruktør- og teknikeroverenskomsten mellem Dansk Industri og Teknisk Landsforbund.

Arkitektoverenskomsterne gælder for de medarbejdere, der fremgår af overenskomsternes dækningsområde. Dækningsområdet fremgår af den enkelte overenskomst i § 1.

Uddannelsesinstitutioner ændrer dog nogle gange deres uddannelsesbetegnelser. I forhold til Arkitektoverenskomsten har uddannelsesinstitutionerne oplyst, at følgende uddannelser har ændret navn, og de er således omfattet af dækningsområdet:

§ 1, litra e) civilingeniør i arkitektur og design (cand.polyt. og cand.scient.techn.) fra Aalborg Universitet (AAU) hedder nu civilingeniør i Architecture, Urban Design og Industrial Design (cand.polyt og cand.tech) fra Aalborg Universitet (AAU).

§ 1, litra f) designere med dansk kandidatuddannelse (cand.design) hedder nu designere med dansk kandidatuddannelse (cand.des).

Alle de medarbejdere, som er omfattet af arkitektoverenskomsterne, er funktionærer. Ved siden af overenskomsterne gælder derfor også funktionærlovens regler, ligesom de almindelige regler for lønmodtagere gælder ved siden af overenskomsterne (f.eks. ferieloven, arbejdsmiljøreglerne mv.).

Hvis medarbejderen er omfattet af arkitektoverenskomsterne, kan du finde den relevante kontraktskabelon til ansættelser på området på DI DOCS - Skabeloner til ansættelsesaftaler inden for overenskomst - DI (danskindustri.dk)

Administrativt personale

Kontorpersonale, receptionister og øvrige funktionærer, som ikke er beskæftiget inden for arkitektoverenskomsternes dækningsområde skal have almindelige funktionærkontrakter. DI DOCS - Skabelon til ansættelsesaftale for funktionær - DI (danskindustri.dk)

Der er udtalt aftalefrihed på dette område, fordi der ikke er overenskomster, som fastlægger særligt aftalte rettigheder og forpligtelser. Det er f.eks. muligt at aftale andre regler for feriefridage, barn syg og pension end dem, der følger af overenskomsterne.

Det er også muligt at give denne medarbejdergruppe vilkår, der svarer til overenskomsterne, men man skal være præcis i formuleringen af kontrakten for at undgå fortolkningstvivl. Kontakt eventuelt Dansk Industri, hvis du er i tvivl.

Deltidsansatte

En deltidsansat arkitekt eller konstruktør er omfattet af arkitektoverenskomsterne.

Elever

Elever omfattet af erhvervsuddannelsesloven skal lønnes efter den kollektive overenskomst inden for uddannelsesområdet.

På arkitektområdet kan der ansættes elever under uddannelse til teknisk designer. Eleverne følger TL-Konstruktør- og teknikeroverenskomsten. I overenskomsten er bl.a. fastsat en mindsteløn (§ 3, stk. 3), ligesom der gælder særlige regler for 18 og 19 årige elevers ret til pension (§ 4, stk. 3).

Vær opmærksom på, at pensionsbidragssatsen for 18 og 19 årige elever er ændret. Pr. 1. november 2023 stiger arbejdsgivers pensionsbidrag til 10 pct. Elevens pensionsbidrag er fortsat 2 pct. Dette sker på baggrund af en ændring af AUB-loven, hvorefter arbejdsgiver nu har mulighed for at få refusion for pensionsbidrag op til 8 pct.

Hent aftalen om ændring af pensionssatserne.

Du kan læse mere om elever her: Lærlinge og elever - rådgivning til virksomheder, der tager ansvar for uddannelse - DI (danskindustri.dk).

Studentermedhjælpere, herunder bachelorer

Studentermedhjælpere, der arbejder mere end 8 timer om ugen med kontorarbejde, herunder arkitektrelateret arbejde, er funktionærer. Så længe de ikke er færdiguddannede, er de ikke omfattet af arkitektoverenskomsterne, og I kan derfor frit aftale vilkår for f.eks. løn, pension, frokostpause mv.

Hvis medarbejderen arbejder 8 eller færre timer om ugen i gennemsnit, er medarbejderen ikke omfattet af funktionærloven, men reglerne for lønmodtagere i øvrigt gælder stadig (f.eks. ferieloven, arbejdsmiljøreglerne mv.).

Studerende adskiller sig fra praktikanter ved at være aflønnede – typisk på timebasis. Holder den studerende studiepause mellem sin bachelor- og kandidatgrad for at arbejde, anbefaler Dansk Industri og FAOD, at aflønningen fastlægges med afsæt i Statens satser for studerende, som kan findes på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside:  Lønoversigt 1. april 2023 (medst.dk) (under afsnit 2.1.1 E, nr. 4 eller søg på ”studerende” i dokumentet). Du er velkommen til at kontakte DI for vejledning om satserne.

Du kan læse mere om studentermedhjælpere på Studentermedhjælpere - regler for ansættelse og skabelon til kontrakt - DI (danskindustri.dk) 

Det er en god idé at præcisere i ansættelseskontrakten, at det er en betingelse for ansættelsen, at studentermedhjælperen er studieaktiv, og at ansættelsen ophører uden varsel, når studentermedhjælperen er færdiguddannet eller ikke længere er studieaktiv.

Studentermedhjælpere med statsborgerskab fra øvrige EU-lande har ret til at opholde sig og arbejde her i landet i medfør af EU-direktivet om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område. Du kan læse mere om EU-studerende på Your Europes hjemmeside.

Praktikanter/interns

Danske praktikanter

Praktik er en integreret del af praktikantens uddannelse og skal være et læringsforløb. Praktikanter aflønnes ikke under deres praktikforløb, og de anses derfor ikke som lønmodtagere.

En praktikant modtager SU under praktikopholdet, da praktikopholdet er meritgivende. Praktikopholdet ligger typisk inden for et semester (oftest i uddannelsens 7. semester) og varer imellem 3-5 måneder. Praktikanten kan få mellem 20-30 ECTS-point for praktikken.

Arkitektvirksomheden må gerne betale en såkaldt erkendtlighed på op til kr. 3.000 pr. måned til praktikanten, uden at det påvirker praktikantens ret til SU. Erkendtligheden må dog ikke være aftalt på forhånd eller fremgå som en fast aftalt betaling i praktikaftalen. Erkendtligheden er B-skattepligtig indkomst for praktikanten.

Praktikopholdet skal være reguleret af en praktikaftale, der beskriver læremål mv. Aftalen udarbejdes og godkendes af uddannelsesstedet. 

Du kan læse mere om praktik og projektorienterede forløb, herunder om erkendtlighed, på Uddannelses- og Forskningsstyrelsens hjemmeside, og på Dansk Industris hjemmeside kan du finde vejledninger og en skabelon til brug for intern dokumentation for aftalen om praktikopholdet med praktikanten.

EU-praktikanter

Studerende fra EU/EØS-lande har ret til at opholde sig i Danmark i medfør af EU-direktivet om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område.

Alle unionsborgere har ret til at opholde sig her i landet uden yderligere begrundelse i op til tre måneder. EU-praktikanter har ret til at være her i landet i mere end tre måneder, hvis de (1) er ansat hos jer og dermed får løn, ferie mv.; (2) er selvforsørgende (råder over mindst et beløb svarende til den gældende SU-sats pr. måned; eller (3) er i Danmark som gæstestuderende og dermed indskrevet på en dansk uddannelsesinstitution.

Hvis der er tale om et praktikforløb uden løn, skal der ikke udarbejdes en ansættelseskontrakt. Praktikforløbet vil typisk være reguleret af en aftale, som udarbejdes af den uddannelsesinstitution, som praktikanten er indskrevet ved.

Hvis praktikanten er aflønnet af virksomheden, skal ansættelsen reguleres af en almindelig ansættelseskontrakt, sådan som den kendes for studerende:DI DOCS - Skabelon til studentermedhjælper - skabelon til ansættelseskontrakt - DI (danskindustri.dk).

Hvis en EU-praktikant under sit ophold er berettiget til SU under opholdet her i landet, er det også muligt at betale en erkendtlighed på op til 3.000 kr. efter de samme regler som for danske praktikanter. Læs mere herom ovenfor under ”Danske praktikanter”.

Du kan læse mere om EU-studerende på Your Europes hjemmeside. På Studerende i praktik - DI (danskindustri.dk) kan du finde vejledninger og en skabelon til brug for intern dokumentation for aftalen om praktikopholdet med praktikanten.

Praktikanter fra tredjelande

Hvis praktikanten kommer fra et land uden for EU/EØS, skal praktikanten have en gyldig arbejds- og opholdstilladelse for at opholde sig lovligt her i landet.

Du kan læse mere om betingelserne for at få arbejds- og opholdstilladelse som praktikant fra et tredjeland på Styrelsen for International Rekruttering og Integrations (SIRI) hjemmeside.

På Dansk Industris hjemmeside kan du finde en skabelon til brug for udarbejdelse af en praktikaftale, som skal sendes til SIRI i forbindelse med ansøgningen om arbejds- og opholdstilladelse. Aftale om praktikanter fra lande uden for EU - arkitekt - skabelon - DI (danskindustri.dk)

Praktikophold på Erasmus+ mv.

Færdiguddannede arkitekter kan være her i landet som praktikanter på en Erasmus+, Leonardo da Vinci-ordningen eller tilsvarende ordninger, hvor praktikanten modtager tilskud, der finansierer opholdet.

Denne gruppe af praktikanter er ikke omfattet af overenskomsten. Se nærmere om betingelserne for forløbet, herunder de tidsmæssige krav, i arkitektoverenskomstens § 1, stk. 5.

Erhvervs-ph.d.-studerende

En erhvervs-ph.d. er et treårigt erhvervsrettet ph.d.-projekt, hvor den studerende ansættes hos en virksomhed, samtidig med at vedkommende indskrives på et universitet.

Den erhvervs-ph.d-studerende er i modsætning til en studentermedhjælper færdiguddannet, og derfor gælder arkitektoverenskomsterne med de særlige undtagelser, som er oplistet i overenskomsternes § 1.

Der skal være indgået en egentlig ansættelseskontrakt, der frigør den erhvervs-ph.d-studerende fra alle andre opgaver end projektet og uddannelsen under projektforløbet.

Aftalen med den studerende udarbejdes af uddannelsesinstitutionen i samarbejde med jer.

Ejere/partnere

Ejere/partnere i arkitektvirksomheder, der har reel indflydelse på driften, økonomi mv. er ikke omfattet af arkitektoverenskomsterne.

Hvis ikke ejeren/partneren har reel bestemmelsesret i virksomheden, vil vedkommende være omfattet af arkitektoverenskomsterne.

Eksempel: En arkitekt ejer 10 pct. af arkitektvirksomheden. Vedkommende har ikke bestemmende indflydelse på virksomhedens drift. Arkitekten er omfattet af arkitektoverenskomsten, og ansættelseskontrakten skal ske i henhold til denne overenskomst.

Kontakt Dansk Industri, hvis du er i tvivl.

Udlånsaftale

Aftaler om udlån af ansatte er et anliggende mellem to virksomheder (B2B) og derfor ikke omfattet af DI’s rådgivning.

Kontakt Danske Ark for mere information og find skabelonen til udlånsaftalen på Danske Arks hjemmeside. Aftaler mellem rådgivere|Danske Arkitektvirksomheder | Brancheorganisation

Artikel opdateret den 02.10.23

Relateret indhold