Synligt nærværende voksne giver børn den bedste start på livet
I 2011 grundlagde Malene Krogh den private vuggestue og børnehave Landlykke, som ligger knap 3 km fra Aabybro. Det gjorde hun, fordi hun som tidligere pædagog i kommunale børnehaver ikke længere kunne stå inde for kvaliteten.
Malene tænkte: ”Det kan jeg gøre bedre selv”. Hun er 44 år, uddannet pædagog, familieterapeut og coach, og har brugt 11 år på at opbygge institutionen Landlykke. Den tæller i dag 11 medarbejdere og 40 børn, som kan boltre sig på masser af plads inden døre og på et stort udendørs legeområde med bl.a. kælkebakke - til stor glæde for både børn og voksne.
Bondegårdsdyr – en vigtig del af hverdagen
Landlykke har også forskellige dyr som heste, kælegrise, hunde, kaniner og høns. Børnene har ikke blot glæde af at kigge på dyrene hver dag, men er også med til at passe og pleje dem.
Hos Landlykke lægger de vægt på samværet med dyrene på gården, og bruger dem som et pædagogisk redskab til bl.a. at lære børnene om sanselige relationer, og til at give dem et indblik i tanken om ’fra jord til bord’. Dyrene er vigtige, fordi de giver en anden oplevelse og indsigt, der kan være svær at opnå gennem bøger, papir og digitale medier.
Når eksistensgrundlaget forsvinder
Mottoet hos Landlykke er: ’Barndommen kan IKKE gøres om’. Børn har brug for at blive set, hørt, støttet og vejledt af synligt nærværende voksne. Malene har længe været forkæmper for minimumsnormeringer, og at der skal være ordentlige forhold for børnene. Derfor blev hun også begejstret, da bedre normeringer kom på den politiske dagsorden. Men glæden varede ikke længe. Da Malene så aftaleskriftet fra regeringen og støttepartierne i februar sidste år, og fandt ud af, at det ikke gjaldt børn i private institutioner, blev hun rystet i sin grundvold. Malene er også meget uforstående overfor regeringens og støttepartiernes aftale om, at privatejede daginstitutioner fremover kun må oprettes som selvejende, og at nuværende daginstitutioner skal omlægges til selvejende.
Landlykke er mit hjertebarn. Og jeg brænder dybt inde i mit hjerte for det her arbejde. Da jeg så det her aftaleskrift, blev jeg mildest talt rystet i min grundvold. Vi gør det så godt herude, og vi brænder for det vi laver. Mine medarbejdere har medansvar, og de brænder også for deres arbejde. Alt det her skal til at tages fra os Ejer, Malene Krogh
Efter Malenes overbevisning er forældrene de bedste til at kontrollere institutionens kvalitet. Hvis ikke de synes, den er i orden, så vælger de ikke privatinstitutionen:
”Jeg mener, at det bør være forældrenes ret selv at bestemme, hvilken slags dagtilbud, der passer bedst til deres familie. Jeg tror ikke, at forældrene ønsker monopol på dagtilbud i Danmark.” – Ejer, Malene Krogh
Vi er ikke nogle griske pengeslugere
Malene har drevet og bygget Landlykke op gennem mange år. Hun og hendes mand hæfter økonomisk med deres private ejendom som sikkerhed. Landlykke har venteliste frem til 2023, og er meget populær i lokalområdet. Men Malene udtrykker meget klart, at det ikke er nogen guldgrube at drive en daginstitution.
”Lige pludselig bliver hele denne her snak om minimumsnormeringer og børnenes Statsminister lavet om til, at vi er griske pengeslugere, os de private, og at vi vil trække overskud ud, hvis regeringen giver os det her løft til en bedre normering. Jeg er tom for ord.” – Ejer, Malene Krogh
Driften af Landlykke kræver, at Malene og hendes mand arbejder i institutionen i deres fritid, og Malene havde aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, at hun skulle sidde her i dag og kæmpe for virksomhedens overlevelse. Hun giver udtryk for, at en omdannelse til selveje er så godt som umulig, med de nuværende finansieringsmuligheder.
Jeg er bekymret for fremtiden, for jeg kan ikke se, hvordan vi skal skaffe finansiering til at blive omdannet til selveje Ejer, Malene Krogh
Borgerforslag: Bevar de private dagtilbud
Private børnehaver og vuggestuer er med til at sikre mangfoldigheden i familiernes valgmuligheder. De tilbyder eksempelvis en særlig pædagogik, fleksibilitet eller geografisk placering, som nogle forældre efterspørger, men som kommunerne ikke kan eller vil imødekomme. Et nyt borgerforslag vil annullere regeringen og støttepartiernes aftale om afvikling af privatejede børnehaver og vuggestuer.