Om DSV

Her kan du bliver klogere på, hvem vi er, og hvad vi arbejder for.

Verdens bedste sundhedssystem og velfærdssamfund

Dansk Sundhed og Velfærd samler private virksomheder indenfor sundhed og velfærd i en branchesektion under DI Service. Som en del af DI, Danmarks største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, arbejder vi for, at Danmark skal være verdens bedste land at leve i og drive virksomhed i. Dansk Sundhed og Velfærd arbejder konkret for at skabe de bedste rammer for at drive virksomhed indenfor sundhed og velfærd i Danmark.

Vi baner vejen for verdens bedste sundhedssystem og velfærdssamfund ved at øge bevidstheden om værdien ved at inddrage private, så de kan gøre en væsentlig forskel for børn, unge og voksne i Danmark – uanset hvem de er.

Mærkesager

Styrke og udvide det frie valg, så alle har et valg

Herunder har vi fokus på, at

  • Sammenlignelig information om frit valg tilbydes alle, der har brug for det
  • Det frie valg udvides, så det omfatter alle sundheds- og velfærdsområder
  • Pengene følger borgeren med en ensartet afregningspris, der er gennemsigtig, så leverandører behandles ens (uanset ejerform)
  • Der gøres op med kasket-forvirring, så kommunerne ikke er bestiller, leverandør OG tilsyn – i stedet indføres ét statsligt tilsyn på ældre- og socialområdet
Sikre ensartet kvalitetskrav, som bygger på faglige resultater og tilfredshed

Herunder har vi fokus på, at

  • Der etableres få centrale kvalitetsindikatorer på tværs af leverandører og områder, som kan sikre gennemsigtighed mellem pris og kvalitet
  • Lederne og medarbejderne måles på deres faglighed og mødes med tillid
  • Understøtte den fortsatte kompetenceudvikling
  • Dele viden om, hvordan personaleomsætning og sygefravær nedbringes og arbejdsmiljø styrkes
Understøtte og inspirere til nytænkning i den offentlige og private sektor

Herunder har vi fokus på, at

  • Afsøge mulighederne for at opsamle og bruge relevant data til at styrke viden om, hvad der virker, og dermed kvaliteten i velfærdstilbuddene
  • Øge inddragelsen af private leverandører ved at sikre ligestilling mellem leverandører
  • Styrke det offentlig-private samarbejde ved at understøtte nye typer af partnerskaber (fx finansiering til bygninger)
  • Udvide brugen af og kendskabet til velfærdsteknologi, der kan være effektiv og sikre ens kvalitet

Områder

  1. Børn

    Driver du privat vuggestue eller børnehave, kan du her læse, hvad vi er særligt optaget af, når det kommer til børneområdet.

    Minimumsnormeringer stiller højere krav til private end kommunale daginstitutioner

    Fra 2024 er der krav om minimumsnormeringer i kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner samt institutionslignende puljeordninger. Privatinstitutioner omfattes af et krav om minimumsnormeringer fra 2025.

    Med lov om minimumsnormeringer i daginstitutioner er der fastsat krav til, hvor meget pædagogisk personale der skal være i daginstitutioner. Metoden for opgørelse af normering i henholdsvis privatinstitutioner og i selvejende, kommunale og udliciterede daginstitutioner samt institutionslignende puljeordninger er fastsat i to bekendtgørelser.

    I Dansk Sundhed og Velfærd er vi skeptiske over for, hvordan man har valgt at implementere minimumsnormeringerne. Det kommer til at skabe omfangsrig administration, og det stiller strengere krav til private daginstitutioner end til kommunale. Det vil gøre det sværere for daginstitutionerne at løfte deres kerneopgave – at skabe et børneliv med trivsel og sund udvikling.

    Dansk Sundhed og Velfærds høringssvar til den bekendtgørelse, der vedrører private dagtilbud, kan læses her.

  2. Social og handicap

    Driver du botilbud, opholdssted, herberg, krisecenter eller lignende, kan du læse mere om, hvad vi især arbejder for på det specialiserede socialområde.

    Vi har brug for private med ambitioner, som ønsker at gøre en positiv forskel for socialt udsatte, hvis vi skal sikre sociale tilbud af høj kvalitet i fremtiden.

    I et demokratisk velfærdssamfund skal der være plads til forskellige livssyn, pædagogiske tilgange og ideologier – også for mennesker, som er socialt udsat eller har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

    Private investorer bruger deres friværdi og pensionsopsparing, fordi de tror på, at de kan bidrage positivt til børn, unge og voksne i udsatte situationer. De påtager sig et vigtigt samfundsansvar, men mange oplever alligevel at blive mødt med mistillid.

    Vi skal væk fra en ensidig debat om helte og skurke, og i stedet fokusere på, hvordan vi sammen kan sikre sammenhæng mellem kvalitet og pris. Forskelligheden blandt private, selvejende og offentlige aktører skaber muligheder for erfaringsudveksling og sund konkurrence, som kommer alle til gode.

    Det ønsker vi at bidrage til med vores anbefalinger til socialområdet.

    Det rette tilbud første gang

    I dag oplever mange borgere ikke at blive udredt ordentligt. Det leder til, at de matches med de forkerte tilbud. Borgernes støttebehov risikerer at blive forværret, hvis de ikke den rette indsats i tide. For kommunen betyder det, at der skal investeres endnu mere i opfølgende indsatser.

    Samtidig er der stor personaleomsætning blandt socialrådgivere, som gør det sværere at oplærer nye kollegaer og giver store videnstab i kommunerne. Vi ved, at tværgående samarbejde om ydelser og indsats virker. Det løfter kvaliteten i borgerforløbene og det øger socialrådgivernes motivation gennem øget sparring og vidensdeling. Alligevel bliver det ikke brugt i kommunerne.

    Socialrådgiverne har ikke forudsætningerne til at sikre borgerne den rigtige hjælp første gang. Så længe de ikke har det, så kommer vi ikke i mål med at bremse udgiftsstigningerne på socialområdet. Derfor er brug for at styrke kommunernes myndighedsarbejde på socialområdet gennem mere tværgående samarbejde.

    Vi mener, at tværgående samarbejde om ydelser og indsatser i langt højere grad skal være en fast praksis i kommunernes myndighedsarbejde på socialområdet.

    Giv socialrådgiveruddannelsen et kvalitetsløft

    Skal kommunernes myndighedsarbejde på socialområdet styrkes på lang sigt, så er der behov for en forbedring af socialrådgiveruddannelsen.

    Branchen oplever generelt et manglende kendskab til de mest effektive udredningsmetoder samt det efterfølgende arbejde med indsatsvurderinger, bestillinger, udformning af handleplaner, målsætning og opfølgning blandt socialrådgivere.

    Nyuddannede socialrådgivere fortæller, at de ikke føler sig kompetente til at håndtere sagers økonomiske og juridiske perspektiver. Det er afgørende at have kendskab til den samfundsvirkelighed, man arbejder i som sagsbehandler. Det handler f.eks. om kendskab til ressortfordelingen mellem socialtilsyn og kommuner samt fortolkning af vejledninger til serviceloven.

    Studerende skal derfor klædes bedre på under deres uddannelse, så de opnår de nødvendige økonomiske, juridiske og metodiske kompetencer til at håndtere komplekse sager.

    Vi mener, i) at socialrådgiveruddannelsen skal have større fokus på  metoder inden for bl.a. udredning, indsatsvurderinger og handleplaner, og ii) at socialrådgiveruddannelsen skal give de studerende større indsigt i det politiske system og de økonomiske og juridiske rammer omkring det sociale arbejde.

    Frit valg af botilbud

    Vi vil alle gerne selv kunne bestemme, hvor vi skal bo. Desværre oplever mennesker med funktionsnedsættelser eller andre støttebehov i dag flere barrierer, der forhindrer dem i at opnå samme rettigheder som andre.

    I øjeblikket har personer med varigt støttebehov ret til frit at vælge deres bosted, så længe det alternative tilbud ikke er "væsentligt dyrere" end det kommunalt anviste. Et lovforslag om en beløbsgrænse for alternative tilbud er dog i høring. Dette vil betyde, at personer med varigt støttebehov vil have markant færre tilbud at vælge mellem, når de skal beslutte, hvor de gerne vil bo. Det udgør en betydelig begrænsning af deres personlige frihed og selvbestemmelse.

    Personer med et midlertidigt støttebehov har ikke indflydelse på, hvor de bliver anvist til at bo eller hvem der leverer deres pleje. Selvom et behov ikke er varigt, kan det vare ved i lang tid. Der mangler viden om, hvor længe borgere i gennemsnit bor på midlertidige tilbud, men der er mange eksempler på borgere, der bor på midlertidige ophold i flere år. Personer med midlertidige støttebehov har også ret til at have indflydelse på deres eget liv. Derfor mener vi, at retten til frit at vælge et alternativt tilbud også skal udvides til at omfatte midlertidige behov.

    Vi mener, i) at der ikke bør indføres et takstloft på alternative tilbud, og ii) at borgere selv frit skal vælge, hvilket midlertidige botilbud efter servicelovens § 107, de ønsker at modtage behandling fra.

    Mere gennemsigtighed i offentlige sociale tilbuds økonomi

    Der er i dag ikke tilstrækkelig gennemsigtighed i kommunernes egne omkostningsberegninger ved at drive sociale tilbud. Der er ofte omkostninger, som kommunerne ikke medtager i deres omkostningsberegninger af taksterne – f.eks. til centrale HR, jura og økonomiopgaver, der løses centralt i kommunen, samt forsikringer eller ejendomsomkostninger.

    Det er et problem, fordi når kommunerne har et skævt billede af deres egne priser, så starter dialogen med de private også skævt. I værste tilfælde kan det betyde, at kommunen fravælger en privat leverandør på et forkert grundlag, og man risikerer at vælge et kommunalt tilbud, der er uforholdsmæssigt dyrt sammenholdt med tilbuddets kvalitet.

    Vi mener, i) at kommunerne skal aflægge årsregnskaber på lige vilkår med de private tilbud for de sociale tilbud der drives af kommunen, og ii) at når et offentlige tilbud bliver pålagt at spare en procentdel af deres budget gennem et år, så skal det fremgår af de regnskabsoplysninger, der fremlægges for socialtilsynet, for at sikre takstsammenligninger tager højde for faste årlige procentvise besparelser. 

    Stop takstloft på tilbud med selvmødeprincip

    Kvindekrisecentre og herberger er en sidste udvej for mennesker med akut brug for hjælp. Derfor er det et af de vigtigste sikkerhedsnet i vores velfærdssamfund.

    Regeringen planlægger at indføre et takstloft for kvindekrisecentre og herberger, hvor selvmødeprincippet gælder. Selvmødeprincippet betyder, at den udsatte har ret til hjælp uden en henvisning.

    Socialtilsynets bestemmelser regulerer i forvejen taksterne på tilbud med selvmødeprincip. Et takstloft vil derfor være en dobbelt regulering.

    Samtidig risikerer forslaget at svække kvaliteten på tilbuddene. Børn og voksne, der er ramt af vold, og mennesker i hjemløshed har brug for høj specialiseret viden og indsatser. Et takstloft vil betyde et strammere lønbudget, som vil føre til ansættelse af flere ufaglærte og frivillige.

    Flertallet af kvindekrisecentre og herberger drives i dag af private med høj kvalitet. Indfører vi et takstloft, risikerer vi, at opholdsstederne ikke kan løbe rundt, hvilket vil medføre tab af pladser, viden og kompetencer.

    Vi mener, at regeringen ikke bør indføre et takstloft på tilbud med selvmødeprincip.

    Ensartet socialtilsyn

    Der er store forskelle i bedømmelsespraksis blandt de fem socialtilsyn og de individuelle tilsynsførende. Det betyder, at sociale tilbud i alt for høj grad bliver vurderet på ”synsninger” frem for objektive mål, hvilket fører til unødig administration og øgede omkostninger. Vi bør stræbe efter et mere objektivt og fagligt funderet tilsynssystem, hvor alle tilbud behandles ens og i overensstemmelse med samme regelsæt. Den bedste måde strømline bedømmelsespraksis i socialtilsynene er ved at samle tilsynene i én enhed under en samlet ledelse. 

    Der er desuden behov for mere ensartet vejledning om, hvordan loven om socialtilsyn tolkes, da den eksisterende vejledning har været uændret i mange år, på trods af flere betydelige ændringer i lovgivningen.

    Vi mener, at de fem socialtilsyn skal samles, så der sikres ensarte bedømmelsespraksis.

    Mål kvalitet på centrale kvalitetsindikatorer

    Der mangler viden på socialområdet om kvaliteten af sociale tilbud og effekten af indsatser. Brugerne og pårørende bør i langt højere grad kunne få indsigt i kvaliteten på de sociale tilbud.

    Mere viden om kvalitet er en forudsætning for at kunne forebygge og lære af fejl samt teste effekterne af nye idéer. Vi skal ikke dokumentere alle indsatser eller styre efter proceskrav, men derimod måle på det, der reelt betyder noget.

    Vi mener, i) at tilbuds kvalitet skal måles på et objektivt og ensartet grundlag gennem få centrale kvalitetsindikatorer for henholdsvis faglige resultater, borgernes tilfredshed og medarbejdernes trivsel, og ii) at resultaterne skal indrapporteres til et centralt register, f.eks. Tilbudsportalen, for at sikre åbenhed for brugerne.

    Øget fokus på private leverandørers medvirken til den tværfaglige sundhedsfremmende og rehabiliterende indsats

    Rehabilitering er en målrettet samarbejdsproces mellem borger, pårørende og fagfolk med det formål at opnå et selvstændigt og meningsfuldt liv for mennesker med begrænset fysisk, psykisk og/eller social funktionsevne. Rehabilitering baseres på borgerens livssituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats.

    Vi ønsker at styrke private leverandørers rolle i rehabiliterende indsatser for at forbedre borgernes funktionsevne og livskvalitet. Kommunerne er hovedaktører på området og samarbejder med regionerne. Desværre oplever vi, at private leverandører ofte ikke kan deltage i de tværfaglige indsatser, selvom deres bidrag er nødvendigt, f.eks. ved akut behov for psykiatrisk hjælp eller anden sundhedsfaglig indsats.

    Vi mener, at private leverandører på lige fod med kommuner og regioner skal kunne indgå i det tværfaglige rehabiliterende samarbejde, herunder ansætte autoriserede sundhedsfaglige kompetencer som indgår i takstberegningsgrundlaget for de velfærdsleverandører der er underlagt Finansieringsbekendtgørelsens regler. 

  3. Ældre

    Driver du et plejecenter eller tilbyder du privat hjemmepleje, kan du her læse om, hvad vi arbejder særligt for på ældreområdet.

    DI bekymret for, at lovforslag ikke indfrier ambitioner om frit valg

    DI har afgivet høringssvar til fire lovforslag vedrørende den kommende ældrereform. Læs de vigtigste nedslagspunkter og hent alle høringssvarene her.

    DI har netop afgivet høringssvar til fire lovforslag, der er en del af den kommende reform på ældreområdet: udkast til en ny ældrelov, lov om lokalplejehjem, lov om ældretilsyn samt en ændring af friplejeboligloven.

    Ældrereformen sigter mod en styrkelse af det frie valg og mere offentlig-privat samarbejde på ældreområdet. Det er initiativer, som DI længe har efterspurgt, og som er helt nødvendige for at sikre en ældrepleje af høj kvalitet og med valgmuligheder for de borgere, det hele drejer sig om.

    Dele af de konkrete lovforslag giver dog også anledning til væsentlige bekymringer hos DI. Det gælder i særdeleshed de bestemmelser, der risikerer at skævvride markedet og skabe ulige konkurrencevilkår mellem offentlige og private aktører.

  4. Forebyggelse og sundhed

    Leverer du privat sundhed, som eksempelvis neurorehabilitering eller fertilitetsbehandling, kan du her læse mere om, hvad vi er optaget af på sundhedsområdet.

    Et sundere Danmark, i en sundere verden

    Danmark er en af Europas førende life science nationer, og det danske sundhedsvæsen er blandt verdens bedste. Alligevel har vi ikke i tilstrækkelig grad formået at forene de stærke offentlige-private kræfter, når det gælder forebyggelse og behandling af kroniske lidelser. Derfor har DI offentliggjort sit bud på en langsigtet plan for fremtidens sundhedsvæsen. Læs mere her.