DFL har udarbejdet en information om status for MAL-koden. Baggrunden er, at der synes at være en vis usikkerhed om status for MAL-koden i markedet.
Informationen kan derfor anvendes af DFL's medlemmer i egen organisation eller overfor kunder og andre interessenter.
Se informationen her
Sekretariatet har udarbejdet en status på området for mikroplast, som kommer ind på lidt om baggrunden for hele problematikken, myndighedernes kortlægning, malings umiddelbare betydning og hvad der er på vej.
Med de nye regler om harmonisering af de oplysninger, som importører og downstream-brugere skal indberette til de nationale Giftinformationer, indføres også en Unique Formula Identifier (UFI-kode). UFI-koden skal fremgå af etiketten og entydigt sammenkoble oplysningerne om blandingen med den specifikke blanding. Men fra hvornår skal koden være på etiketten?
Den nye klassificering for Titandioxid er blevet offentliggjort i EU-Tidende den 18. februar 2020 sammen med resten af den 14. tilpasning til CLP-forordningen.
Der er 18 mdr. fra ikrafttrædelsesdatoen til at få klassificeringen på plads i leverandørkæden. Det betyder, at den 1. oktober 2021 vil det være sidste frist for at tage klassificeringerne i brug.
Klassificeringen
TiO2 klassificeres således som ”Mistænkt for at fremkalde kræft ved indånding”, men kun når TiO2 forekommer på støvende form.
Flydende blandinger er undtaget fra klassificering.
Baggrund
Forslag om en harmoniseret klassificering for Titandioxid (TiO2) har været længe undervejs.
Frankrig fremsendte tilbage i 2016 et forslag om klassificering af TiO2, som efterfølgende har været behandlet i ECHA’s Risikovurderingsudvalg RAC, der kom med en udtalelse i efteråret 2017. Klassificeringen har derefter været drøftet i regi af Kommissionen igennem flere år.
Branchens interessevaretagelse
Branchens og dens repræsentanter har i hele processen været optaget af konsekvenserne af den foreslåede harmoniserede klassificering af TiO2.
DFL har ligesom den øvrige branche samt en del medlemsstater være kritisk over for forslaget om klassificering, da klassificeringsforslaget baserer sig på en sekundære partikeleffekt, som ikke specifik for TiO2, men er en generel effekt for støvende stoffer.
Branchen har desuden fokuseret på, at udsættelse for støv primært er et arbejdsmiljøproblem, der bør løses i arbejdsmiljølovgivningen og ikke under CLP-forordningen (klassificering og mærkning).
Pga. af de mange indsigelser, har Kommissionen i klassificeringsforslaget forsøgt at løse nogle af de påpegede problemer.
Branchen har også advaret om potentielt store konsekvenser for anden lovgivning, f.eks. affald, legetøj og frivillige ordninger som miljømærkerne.
Hvilke konkrete konsekvenser, der kan blive tale om, kommer til at afhænge af, hvordan man beslutter at se på klassificeringen i forhold til de respektive lovgivninger/frivillige ordninger.
På grund af dette spørgsmål kommer DFL fortsat til at følge udviklingen med TiO2.
Pr. 1. januar 2016 strammes den europæiske klassificering af formaldehyd. Det betyder, at mærkningen af lime, der indeholder formaldehyd også ændres, selvom sammensætningen af produkterne er uændrede.
Vi er høringspart ved brancherelevante lovgivningsarbejder, ajourføring af miljø- og allergimærker, standarder m.v. Vi kommenterer videre løbende på rapporter og andet.
DFL støtter principielt forslaget (2. ændring til CLP Annex VIII) om at undtage malinger, der tones på sagsstedet, fra indberetning til giftinformation og i stedet indberette basefarve og tonefarver for sig. Imidlertid er der aspekter i forslaget, som vi ønsker Kommissionen bør overveje at rette til for at forslaget bliver praktisk gennemførlig.
Læs foreningens bemærkninger her
DFL kommentarer til rammenotat om forslag til en gennemførelsesretsakt om at forlænge godkendelsen for propiconazol i produkttype 8.
Se mere her
Miljøstyrelsen afholdt den 25. maj en workshop for interessenter om udvikling af en allergistrategi.
DFL deltog i workshoppen og har efterfølgende sendt et skriftligt indspil til strategien sammen med DI foreningen VKH.
Organisationen AllergyCertified har haft sendt kriterier for maling i høring
Foreningen har fremsendt et høringssvar, hvori vi bl.a. kritierer, at man kræver tilpasning af en teststandard.
Desuden påpeger vi, at for at have sin berettigelse blandt de mange mærker, der findes i forvejen, bør et strengt fokus på mærkets hovedformål prioriteres.
Plastindustrien, Emballageindustrien, Danmarks Farve- og Limindustri, Aluminium Danmark og DI Fødevarer har følgende bemærkninger til mulighed for forhåndsgodkendelse af materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer (fødevarekontaktmaterialer - FKM) i udkast om bekendtgørelse om forhåndsgodkendelser.
Læs bemærkninger til udkast om bekendtgørelse om forhåndsgodkendelser.
DFL støtter en europæiske harmonisering af de oplysninger på klassificerede blandinger, som skal sendes til Giftinformationer/produktregistre. Vi ønsker dog at henlede opmærksomheden på en begrænsning, som er blevet tilføjet efter afslutningen af drøftelserne i CARACAL i forbindelse med brugen af generiske produkt-identifikatorer.