16.12.22 DFL Nyheder

EU-Domstolen har afsagt sin dom i sagen om TiO2

Klassificeringen af Titandioxid skal annulleres ifølge EU-Domstolens dom afsagt den 23. november 2022. Kommissionen har begået åbenbare fejl i vurderingen af materialet, der ligger til grund for klassificeringen.

Der er to væsentlige årsager til dommen

Dommen slår fast, at Kommissionen for det første har fejlvurderet pålideligheden af det rotte-studie, der væsentligst lægges til grund for klassificeringen. For det andet påpeges det, at Kommissionen har tilsidesat kriteriet, om at klassificeringen som kræftfremkaldende kun kan vedrøre et stof, der har en iboende egenskab til at forårsage kræft. Det vurderes, TiO2 ikke at have.

Betydning af dommen

Dommen siger, at TiO2 ikke kan klassificeres som kræftkaldende ved indånding på den baggrund. Klassificeringen og forpligtelserne i forbindelse med klassificeringen vil dermed ikke gælde fremover.

De specifikke kommentarer i dommen med hensyn til svært opløselige partikler med lav toksicitet (de såkaldte PSLT'er) kan også få betydning fremadrettet. Fremtidige drøftelser og beslutninger vedrørende harmoniserede klassificeringer af andre pigmenter og pulverråvarer, der anvendes i branchen, kan bliver væsentlig påvirket af dommen.

Konsekvenser for virksomhederne

Dommen vil få betydning for alle virksomheder, der anvender titandioxid. Selvom det har vist sig, at kun en mindre del af den tilgængelige titandioxid på markedet har skullet klassificeres, har mange virksomheder været i dialog med leverandører om betydningen af klassificeringen.

Mange virksomheder har skullet mærke sine produkter om, ændre sikkerhedsdatablade samt kommunikere til salgsled og kunder om baggrunden for ændringerne. Denne kommunikation skal nu fortages på ny.

Kommissionen anker muligvis dommen

Kommissionen har indtil den 10. februar 2023 til at beslutte, om de vil anke dommen. Det er derfor vigtigt at bemærke, at der ikke vil ske noget med klassificeringen af TiO2 før denne dato, så klassificeringen forbliver på plads indtil videre.

  • Hvis Kommissionen ikke anker, forventes TiO2-klassifikationen at blive annulleret gennem en tilpasning til CLP-forordningen i foråret 2023.
  • Hvis Kommissionen anker, vil anken skulle behandles. Vi kan af gode grunde ikke sige, hvad udfaldet i så fald bliver, men en afgørelsen vil formentlig ikke komme før tidligst ultimo 2024.

Med andre ord bliver vi nødt til at vente til februar, før vi kan afgøre, hvilke handlinger medlemmerne bør tage med hensyn til mærkning, sikkerhedsdatablade og kommunikation til kunderne.

Se indholdet af dommen

Se nyhed fra TDMA

 

Baggrund

TiO2 er klassificeret som ”Mistænkt for at fremkalde kræft ved indånding” i forbindelse med den 14. tilpasning til CLP-forordning. Klassificering gælder kun for TiO2 i pulverform med et indhold på 1 % eller mere af titandioxid, der antager form som eller indgår i partikler, med en aerodynamisk diameter på ≤ 10 μm. Flydende blandinger er undtaget fra klassificering.

Klassificering af TiO2 har været længe undervejs og er baseret på et forslag fra Frankrig fra 2016, som sidenhen har været behandlet i ECHA’s Risikovurderingsudvalg RAC, og siden i Kommissionen inden offentliggørelse i 2020. 

Se 14. tilpasningen til CLP-forordningen

Relateret indhold