05.10.23 DSHV Nyheder

Ny lovpligtig whistleblowerordning

Inden den 17. december skal virksomheder med 50 eller flere ansatte have en whistleblowerordning. DI hjælper dig med at blive klar med vejledning og webinar den 12. oktober

Siden 17. december 2021 har alle virksomheder med mere end 250 ansatte været forpligtiget til at etablere en whistleblowerordning. Fra 17. december i år udvides lovgivningen til også at inkludere den næste kategori af virksomheder, nemlig dem med mellem 50 og 249 ansatte.

Det er op til virksomheden hvordan man vælger at udforme sin indberetningskanal for whistleblowere, men det er et krav, at din virksomhed skal give alle ansatte mulighed for at indberette.

Lovgivningen gør det muligt, at I etablerer jeres eget system og håndterer indberetninger internt, men I kan også vælge at outsource det til en ekstern leverandør (med et eksternt IT-system) eller en ekstern partner som fx revisor eller advokat. Uanset hvilken model I vælger for jeres virksomhed, skal I som minimum udpege en enkelt person, som skal fungere som jeres whistleblowerenhed.

Kend din virksomhed

Formålet med whistleblowerordningen er at sikre åbenhed og gennemsigtighed i din virksomhed og derigennem få eventuelle sager frem i lyset. Ordningen kan på den måde være med til at forebygge og håndtere problemer internt og opfange dem inden de vokser sig alt for store.

Det kan derfor være, at I gennem whistleblowerordningen opnår en bedre forståelse af jeres virksomhed og bidrager til en virksomhedskultur, hvor man håndterer problemer og lærer deraf.

Den 12. oktober afholder vi et nyt webinar om whistleblowerordningen. Dette gør vi i samarbejde med Justitsministeriet, som vil oplyse om lovgivningen og kravene til virksomhederne, og EQS Groups A/S som vil give et indblik i, hvordan man i praksis kan udforme sin whistleblowerordning. Du kan tilmelde dig her:

Whistleblowerordninger for mellemstore virksomheder: Kender du kravene?

DI har fulgt implementeringen af whistleblowerordningen tæt siden 2021. Du kan finde gode råd og vejledning her: 

Krav om whistleblowerordning – hvad betyder det for din virksomhed

Relateret indhold