Bilbranchen Analyser

Markedsoverblik: Bilkøbet er anderledes

Bilsalget tog samlet set et dyk, men samtidig spirer det flere steder i årets første måned. Der bliver indregistreret flere el- og plug-in hybridbiler, færre små modeller og leasing fylder mere.

I alt blev der indregistreret 18.671 nye personbiler i januar 2020. Det er ca. 2.600 biler eller 12,4 pct. færre end i januar 2019. Bilsalget gik tilbage i alle fem regioner. Faldet skyldes flere forhold:

  • Blandt andet spillede afgiftsspørgsmålet (WLTP) en rolle sidste år, som medførte en stigning i antal indregistreringer i starten af året. Kampagner var især rettet mod biler på lager i de første måneder af 2019.
  • I januar i år er mange kampagner rettet mod nye elektriske modeller eksempelvis Volkswagens ID3, som er på vej, samtidig med at tidligere populære mikrobiler med fossile motorer rykker tættere på en udfasning. Dette er med til flytte indregistreringstidspunktet for de kunder som er i markedet nu.
  • Derudover kan segmentforskydningen mod større biler være en medvirkende årsag til lidt mindre volumen.

Færre små biler i januar i år

Der blev indregistreret ca. 2.600 færre biler fra mikro-, mini- og mellemklassesegmentet i januar i år i forhold til samme måned sidste år. Imens landede de øvrige segmenter antalsmæssigt i status quo.

Mikrobilerne røg dog igen over 10 pct. af nyregistreringerne i januar. Der blev eksempelvis mere plads til Toyota Aygo og Citroën C1, som samlet set blev nr. 3 og 5. Volkswagens elektrificerer nemlig deres trillinger (up!, Citigo og Mii). De fossile udgaver er stort set allerede udfaset, og udgør kun 2 pct. af mærkets indregistreringer i januar. I samme måned sidste år udgjorde de næsten 20 pct.

Samlet set blev der i SUV-segmentet indregistreret ca. 100 færre nye biler. Blandt de fem største segmenter gik to frem. Det var bilsegmenterne Stor og SUV Lille, som steg henholdsvis 22 pct. og 17 pct. 

Leasingmarkedet vokser fortsat

Kunderne købte ca. 3.100 færre nye biler, men leasede ca. 500 flere end i samme måned sidste år. Leasing udgjorde i januar i år 41,4 pct. mod 33,9 pct. i januar 2019. Samlet set faldt antallet af nye biler til private kunder 17,9 pct., selvom privatleasing var uændret i forhold til januar 2019. Erhvervskunder købte og leasede samlet set kun 2,4 pct. færre biler i januar i år sammenlignet med sidste år.

Flere grønne teknologier i bilsalget

I januar blev der indregistreret næsten dobbelt så mange el- og plug-in hybridbiler i forhold til samme måned året før. I årets første måned udgjorde el- og plug-in hybridbilerne 7 pct. af bilsalget. Fire ud af ti var rene elbiler. I januar i år var det første gang, at antallet af nye el- og plug-in hybridbiler krydsede 10.000 set over en 12-måneders periode.

Seks bilmærker i top20 havde fremgang

Mitsubishi førte an med størst procentvis fremgang blandt de 20 største bilmærker i januar. Næsten syv ud af ti af bilmærkets indregistreringer var desuden en el- eller plug-in hybridbil. Tre ud af fem bilmærker i toppen har fortsat en meget beskeden andel af markedet for el- og plug-in hybridbiler.

Andre markedsbevægelser

Tesla model 3 blev den bilmodel med flest nye indregistreringer i december måned. I januar røg den ned som nummer 87. Aiways’ nye elektriske U5 SUV, som i sommer kørte hele vejen fra Kina til Danmark, er i januar også kommet på danske plader.

Kilde: Bilbranchens markedsoverblik er lavet på baggrund af tal fra Bilstatistik.dk

Foto: Colourbox

Relateret indhold