Gulvfakta

Asfaltbaserede gulve

Fugefrie gulve af støbeasfalt bruges især, hvor der stilles krav til hygiejne, slidstyrke, gangvenlighed og kemiske belastninger.

Senest opdateret 27.08.2020
På denne side

 

Om asfaltbaserede gulve

Historie

De ældste støbeasfaltgulve blev udlagt i 1932. Især de første 20-25 år efter 2. verdenskrig blev der udlagt millioner af kvadratmeter støbeasfaltgulve. De blev enten lagt som færdige gulve på sygehuse, skoler, kaserner og lign. eller som undergulve/industrigulve med sandskuret overflade.

Brug

Støbeasfalt er godkendt som brandklasse Dfl-s1 (klasse G-gulvbelægning) og kan lægges på forskellige underlag. Det har en meget høj vanddampmodstand og kan derfor bruges på fugtigt underlag, herunder nystøbt beton. Støbeasfalt kræver ikke afhærdning og kan belastes allerede 4-5 timer efter, det er lagt.

Støbeasfalt bruges som færdigt gulv eller som undergulv for en anden gulvbelægning, udlagt på et damptrykudligningslag af alufolie eller evt. på trinlydsmåtter.

Farve og form

Belægningen kan udføres i sort eller rødbrun, med glat eller ru overflade og med forskellige slags overfladestruktur og friktionsegenskaber. Den kan også udføres som syrefast belægning.

Konsistens

Støbeasfalt er en tyktflydende, plastisk, let formbar masse med en udlægningstemperatur på 200-250 °C. Støbeasfalt kræver ingen komprimering eller tromling.

Fremstilling

Støbeasfalt er lavet af mineralske fyldstoffer som grus og kalk med asfaltbitumen som bindemiddel. Blandingens sammensætning kan variere afhængigt af formålet. Derfor bør du indhente specifikke oplysninger hos leverandøren, inden du vælger.

Støbeasfalten fremstilles på et særligt asfaltanlæg og transporteres i transportkogere, hvor massen holdes under omrøring og opvarmning. Asfalten kan genbruges 100 %, hvis man blander den med nyt materiale.

Sådan lægges gulvet

Gulvbelægning af støbeasfalt lægges i ca. 25 mm tykkelse og giver en fugefri tæt overflade med gode fysiske, kemiske og mekaniske egenskaber. Man udfylder mindre ujævnheder ved udlægningen.

Rengøring

For at reducere behovet for rengøring kan du lave indgangspartier, hvor en kombination af skraberiste og smudsmåtter fjerner smuds udefra. Måttearrangementer skal være så store, at man går mindst 4-5 skridt på dem.

Læs mere om måtter

Almindelig rengøring

Til den daglige rengøring kan du både bruge støvsuger, feje- og vaskemaskiner. Ved gulvvask skal du bruge lunkent vand tilsat universalrengøringsmiddel.

Grundrengøring

Når den almindelige rengøring ikke længere er nok, skal du fjerne den beskyttelsesfilm, der er påført ved den løbende rengøring.

Ved grundrengøring skal du bruge lunkent vand tilsat grundrengøringsmiddel. Vask derefter gulvet med rent, lunkent vand. Når gulvet er helt tørt, vasker du det igen med vand tilsat universalrengøringsmiddel. Påfør en beskyttelsesfilm ved at behandle 1 eller 2 gange med en egnet polishbehandling.

Ved stærk tilsmudsning kan du også bruge højtryksspuler.

Polishbehandling

Du kan polishbehandle asfaltgulvet, inden du tager det i brug. Behandlingen beskytter overfladen, så du undgår afsmitning, giver gulvet glans og gør belægningen mere rengøringsvenlig.