Gulvfakta

Sportsgulve

Sportsgulve er gulve, der bruges i fx sportshaller, gymnastiksale og fitnesslokaler.

Senest opdateret 28.11.2011
På denne side

 

Om sportsgulve

Sportsgulve er gulve, der bruges i sportshaller, gymnastiksale, fitnesslokaler og andre arealer, som skal udføres efter særlige retningslinjer på grund af de specielle krav, der stilles pga. sportsaktiviteterne. 

Et sportsgulv adskiller sig fra almindelige gulve i fx boliger ved, at det skal kunne modstå mange dynamiske påvirkninger fra stød, hop og fald under boldspil, aerobics, gymnastik, dans og lignende.

Særlige krav til sportsgulve

Kravene til sportsgulve er derfor høje, hvad angår slidstyrke, levetid, vedligeholdelse og funktion. Et godt sportsgulv mindsker risikoen for skader hos sportsudøverne ved at være tilpas skridhæmmende uden at have for stor friktion. Netop denne balance er afgørende for at sikre udøverne mod at glide ved normale bevægelser som løb og hop, men ikke mere end at skoen kan glide ved finter og pludselige vridninger. Det mindsker risikoen for skader i fodled og knæ.

Det kan være svært at vælge det rette sportsgulv, da man ofte skal tage hensyn både til mange sportsgrene og til andre aktiviteter, som hallen bliver brugt til.

EU-standard

Den europæiske standard DS/EN 14904 gælder som national standard i alle de nordiske lande. Alle sportsgulve, der installeres i multifunktionshaller (gymnastiksale på skoler og sportshaller) skal følge denne standard. I standarden skelnes der mellem punktelastiske, fladeelastiske og kombielastiske sportsgulve.

Gulvene opdeles i 4 forskellige klasser

  • Klasse 1 og 2: Punktelastiske sportsgulve, der egner sig bedst, hvor børn under 50 kg udøver fysisk aktivitet, eller til områder hvor der dyrkes aerobic, bordtennis, badminton m.m.
  • Klasse 3 og 4: Fladeelastiske og kombielastiske sportsgulve, der egner sig bedst til større gymnastiksale og sportshaller med stor belastning. Den bedste effekt af et fladeelastisk sportsgulv opnår man for personer over 50 kg. Kombielastiske sportsgulve anbefales i tilfælde, hvor personer i alle vægtklasser vil være fysisk aktive.

Vigtigt med jævn elasticitet

Uelastiske sportsgulve giver skader på kroppen, og for bløde gulve giver ikke den nødvendige stabilitet og balance. De fleste, der dyrker boldsport, foretrækker et gulv med en jævn elasticitet over hele gulvfladen. Med den rette elasticitet (deformation) reduceres de kræfter, der overføres til kroppen, og dermed reduceres risikoen for fx ledskader.

Korrekt friktion

Lav friktion sænker skridmodstanden, mens alt for høj friktion øger risikoen for led- og muskelskader.

Forskellige anvendelsesområder

Når du skal vælge et specialiseret sportsgulv, der fx både skal kunne klare messer og udstillinger, bør du tage udgangspunkt i det, gulvet hovedsageligt skal bruges til.

Medtag alle faktorer

Skal et sportsgulv blive en vellykket investering, både funktionelt og økonomisk, må du tage hensyn til en række faktorer. Hold fx indkøbsprisen op mod de løbende vedligeholdelsesudgifter og mod gulvets levetid. På samme måde skal du opveje valget af funktion mod risiciene for forskellige idrætsskader.

Egenskaber

De vigtigste egenskaber

  • Skridsikkerhed: Defineres i DS/EN 14904. Friktionsevnen skal helst ligge i intervallet 80-110.
  • Støddæmpning: De forskellige gulvtyper skal kunne optage stød fra idrætsudøveren. For punktelastiske gulve 25-45 %, for fladeelastiske gulve 40-75 % og for kombinationsgulve 45-75 %.
  • Deformation: Gulvet må ikke være for blødt, men skal være elastisk og deformeres af samme årsag. En rimelig elasticitet vil give deformationer på 2,3 til 5,0 mm.
  • Energirefleksionen: Viser, hvor hurtigt et gulv fjedrer tilbage. Jo hurtigere desto bedre. Spændstigheden i gulvet måles i m/s.
  • Boldreflektion: Samtidig med at gulvet skal kunne optage stød fra idrætsudøveren, skal det kunne give bolden så stort et genstød som muligt. Måles med en basketbold og skal være > 90 % med reference til et betongulv.
  • Levetiden: Afhænger af gulvtype, brug og vedligeholdelse.
  • Vedligeholdelse og rengøring: Følg leverandørens rengørings- og vedligeholdelsesanvisning.
  • Reaktion mod brand: Klassificeres efter DS/EN 13501-1. 

Fælles krav i henhold til EN 14904 for alle gulvtyper

Støddæmpning

25-75 % iht. EN 14808

Deformation

≤ 5,0 iht. EN 14809

Vertikal boldrefleksion

≥ 90 % iht. EN 12235 (sammenlignet med boldrefleksion på ren beton)

Friktion

80-111 iht. EN 13036-4

Modstandsdygtighed over for rullende belastning

> 1.500 N (test iht. EN 1569)

Modstandsevne over for indtrykningsmærker

≤ 0,5 mm iht. EN ISO 1516

Modstandsdygtighed over for slitage

≤ 1 g (syntetiske materialer), ≤ 80 mg (træ), iht. EN ISO 5470-1

Slidstyrke

< 0,5 g iht. EN ISO 5470-1

Modstandsevne over for brand

Iht. EN 13501-1

Formaldehydafgivelse

Iht. EN 717-1

Indhold af pentachlorphenol

Iht. EN 12673

Lysreflektion

Iht. EN 13745

Glansværdi

Iht. EN ISO 2813

 

 

Punktelastiske gulve

Fladeelastiske gulve

Kombielastiske gulve

 

Stød-
dæmpning

Deformation
(nedbøjning)

Stød-
dæmpning

Deformation
(nedbøjning)

Stød-
dæmpning

Deformation
(nedbøjning)

Klasse 1

25-35 %

under 2,0 mm

-

-

-

-

Klasse 2

35-45 %

under 3,0 mm

-

-

-

-

Klasse 3

over 45 %

under 3,5 mm

40-55 %

1,8-3,5 mm

45-55 %

1,8-5,0 mm
(VDp* 0,5-2,0 mm)

Klasse 4

-

-

55-75 %

2,3-5,0 mm

55-75 %

2,5-5,0 mm
(VDp* 0,5-2,0 mm)

*VDp er den vertikale deformation af den punktelastiske del i konstruktionen.

Konstruktionstyper

Sportsgulves 3 konstruktionstyper

1. Fladeelastiske sportsgulve
I en fladeelastisk gulvkonstruktion giver en større del af gulvet efter over for belastning. Gulvet har normalt en god elasticitet og stødabsorberingsevne. Der findes forskellige konstruktionstyper, og overfladen kan være fx træ, vinyl eller linoleum.

Som udgangspunkt vil et fladeelastisk gulv kunne opfylde langt de fleste krav til såvel boldspil, gymnastik, mobiltribuner og andre aktiviteter som udstillinger og fester.

specialgulve-2.jpg
Fladeelastisk sportsgulv

2. Punktelastiske sportsgulve
​Et punktelastisk sportsgulv giver kun efter under selve belastningspunktet. Gulvet opbygges som regel med blød vinyl eller gummi på beton.

Et punktelastisk gulv har færre anvendelsesmuligheder, men kan bruges til fx gymnastik, aerobic og bordtennis. Det er uegnet til stort set alle boldspil og kørestolsbrug, udstillinger, mobiltribuner og andre arrangementer, som giver store lokale belastninger på gulvoverfladen.

specialgulve-3.jpg
Punktelastisk sportsgulv

3. Kombielastiske sportsgulve 
Kombielastiske sportsgulve består både af en fladeelastisk undergulvskonstruktion og en punktelastisk flade og kombinerer dermed de 2 gulvtypers egenskaber.

specialgulve-4.jpg
Kombielastisk sportsgulv

Kombielastiske gulve har nogenlunde de samme begrænsninger som de punktelastiske gulve pga. gulvets bløde overflade.

Økonomi

Valget af gulvtype vil naturligvis også afhænge af prisen. Det punktelastiske gulv er som regel det billigste og kombinationsgulvet det dyreste. Vurder gulvets totale omkostninger (gulvets pris + rengøring og vedligeholdelsesomkostninger) op mod de sportslige krav.