09.09.21 Gulvbranchen Nyheder

Gode råd til mere tillid i byggebranchen

Hvordan undgår vi tvister, pressede tidsplaner og dårlige arbejdsvilkår? Det spørgsmål havde Gulvbranchen stillet en række personer ved en paneldebat efter generalforsamlingen på Comwell i Køge. Paneldeltagerne Rolf Simonsen, projektchef for Værdibyg, chefjurist Preben Dahl fra Danske Ark, Lars Bendix Christensen fra det rådgivende ingeniørfirma Wissenberg A/S og produktionschef John Engelstrup fra Enemærke og Petersen A/S, kom med gode råd.

- I stedet for at stå og pege fingre af hinanden, skal vi have en dialog og sammen finde frem til, hvordan byggeprocessen kan glide nemmere. Og måske skal vi også kigge på os selv, og spørge om vi også selv har gjort nok, sagde Michael H. Nielsen, som faciliterede debatten.

John Engelstrup, der oftest står som totalentreprenør i de store byggerier, havde nogle helt konkrete råd med til Gulvbranchens medlemmer:
Deltag i procesgennemgang – I er nødt til at melde jer på banen

Skabe relationer til de øvrige – I er afhængige af maleren

Deltag i LSP-møder – ugeplansmøder op til opstart

Tænk lokationsbaseret

Delagtiggør andre i jeres behov

Lyt til andres behov

Få lokale aftaler i stand

Medvirk til en positiv kultur.

 

Sig nej når vilkårene er for dårlige

Preben Dahl fra Danske Ark anerkendte gulventreprenørernes problemer, som han mente, er de samme, som arkitektvirksomhederne har.

- Hvis vilkårene er for dårlige, så sig dog nej. Hvis tidsplanen rykker sig, så er grundlaget for den aftale og jeres udbudstilbud ændret. Men jeg ved godt, at lige som gulvmanden accepterer vilkårene, så gør mine medlemmer det også. Det skal vi fortsat kæmpe for at få det ændret. Vi har en fælles udfordring, og vi skal turde sige nej. Hvis vi kan opdrage bygherre, så skal de nok rette ind, mente advokat og jurist Preben Dahl, der i øvrigt afslørede, at han selv havde stået i sin fars tæppeforretning i Bagsværd og arbejdet som gulvlægger, indtil han måtte erkende, at han havde ti tommelfingre.

 

Vær selv op på beatet

Lars Engelstrup fra Enemærke og Petersen A/S erkendte, at udbudsbeskrivelserne er blevet længere.

- En af de helt store udfordringer er, at styringsopgaven og interessevaretagelsen er forskellige. Når man skal have gennemgået et projekt, er vi for dårligt klædt på. Vi kender ikke detaljerne, og det er sindssygt vigtigt i projektgennemgangen at stille kravene om, at undergulvet skal være så og så tørt og hvad der ellers kan være. Her skal I være oppe på beatet, og så skal I være i dialog hele tiden og råbe op, når projektet ændrer sig. Sæt jer ind i tidsplansredegørelsen, som er præmissen for, at I kan udføre jeres arbejde ordentligt, sagde Lars Engelstrup.

 

Få 45 vejledninger

Rolf Simonsen henviste til omkring 45 vejledninger, som Værdibyg har udgivet, netop med det mål at få byggeprocessen til at glide nemmere. Vejledningerne er clearet af med Danske ark, FRI, Battkartellet og Tekniq.

- Jeg tror ikke, at det er af ond vilje, når det går galt. Det skyldes manglende indsigt, mente Rolf Simonsen, der som projektdirektør i Værdibyg netop er sat til at sikre et bedre samarbejde i byggeriet.

- Min bedste anbefaling er, at denne dialog skal fortsætte, så vi kan få skabt nogle bedre relationer fagene og brancherne imellem. På den måde får vi skabt tillid til hinanden fra starten, sluttede Michael H. Nielsen.

Relateret indhold