30.11.22 DI Pressemeddelelse

Danske virksomheder mangler akut genanvendt plastik

I dag er EU blevet enige om, at emballage i langt højere grad skal være lavet af genanvendt plast i 2030. Tiltaget er godt for miljøet og klimaet, men kan blive meget problematisk for virksomheder at efterleve, fordi der ikke er nok genanvendt plast i den rette kvalitet i Danmark eller resten af Europa.

I dag er der både stor mangel og efterspørgsel efter genanvendt plast af typen rPET, som tusindvis af virksomheder, der laver alt fra fødevarer, husholdningsprodukter og kosmetik, skal bruge i deres produktion. Og desværre tyder meget på, at problemet kun vil blive større i fremtiden.

EU-Kommissionen har fremlagt nye regler, der skal nedbringe mængden af emballage, øge brugen af genanvendte materialer og sikre, at vi i højere grad bruger emballage igen og igen. I 2030 skal emballage være lavet af 30-35 pct. genanvendt materiale. I 2040 stiger kravene til 50-65 pct., der skal være lavet af genanvendt plast.

- Der er rigtig mange virksomheder, der er med på den grønne bølge, og som meget gerne vil bruge flere genanvendte materialer i deres produktion. Desværre er vi i den meget uheldige situation, at der simpelthen ikke er nok genanvendt plast på markedet. Derfor kan det blive utroligt svært for de mange virksomheder, at leve op til EU’s nye krav, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

rPET er i dag den eneste type genanvendt plast, der kan anvendes til at lave nye fødevareemballager af. Det er samtidig den eneste plasttype, som lever op til de kvalitetskrav, der skal overholdes for emballager til vask og kosmetik, og som for eksempel også bruges i legetøj og tekstiler.

Ifølge en analyse fra DI og HBS Economics, vil efterspørgslen af genanvendt rPET stige med 26 pct. Samtidig vil virksomhedernes udgifter risikere at sige med 24 pct. frem mod 2030. Det svarer til en ekstraregning på 180 mio. kr.

- Hvis vi ikke gør noget for at skaffe mere genanvendt plast, kan vi ikke indfri EU’s mål, og det vil kun være de allerstørste producenter, der får råd. Et større udbud af genanvendt plast er nødvendigt, og heldigvis også muligt, men det kræver vi går til problematikken fra begge ender samtidig, og sikrer et effektivt marked for genanvendte materialer, siger Karin Klitgaard.

Karin Klitgaard peger blandt andet på, at der er brug for både offentlige og private investeringer i udviklingsprojekter, for at finde alternativer til rPET, uden at gå på kompromis med produktets kvalitet og sikkerhed. Det skal være med til at sikre, at der er nok muligheder på markedet, så virksomhederne ikke kommer til at mangle.

Der er også brug for nye sorteringsteknologier, så for eksempel fødevareemballage kan blive skilt fra andre typer af emballager. Det vil give større kvalitet i genanvendelsen.

- Selv om vi står over for en massiv udfordring med at skaffe nok rPET, så er den gode nyhed, at der faktisk findes måder, at løse problemet på. Vi skal have smarte systemer, der kan sortere affald og så skal der sættes skubs i projekter, hvor både offentlige og private aktører samarbejder om at udvikle alternativer, siger Karin Klitgaard. 

Følg os på:

    

Relateret indhold