16.11.23 DI Pressemeddelelse

DI: Nye ambassader styrker Danmark i verden

Efter mange års besparelser opruster Danmark nu igen sine udenrigspolitiske aktiviteter. DI tager rigtig positivt imod åbningen af tre nye ambassader i Bosnien-Hercegovina, Moldova og Malaysia og aflysningen af den planlagte lukning af ambassaden i Tanzania. Men for markant at styrke Danmark i verden og gavne handel og økonomi bør udenrigstjenesten yderligere oprustes i de kommende år, mener DI.

Mens Danmark gennem en årrække har sparet på udenrigstjenesten har særligt Kina og Rusland øget deres aktiviteter både på det afrikanske kontinent og i resten af verden. Det har svækket Danmarks position i verden, og derfor mener DI, at dagens udmelding om ambassadeåbninger et vigtigt første skridt for et styrket Danmark i verden og samtidig er det godt nyt for danske virksomheder.

  • Efter mange års besparelser er det yderst positivt, at regeringen nu vender skuden og afsætter ekstra penge til udenrigstjenesten og etablerer nye ambassader. Det vil styrke Danmarks position i en verden, hvor især Kina og Rusland øger deres globale indsats. Dog er Danmark ikke i mål. Der er langt til tidligere tiders globale tilstedeværelse, og derfor bør politikerne kigge på, om der i de kommende år er behov for at oprette yderligere ambassader, siger international direktør i DI Thomas Bustrup.

Danmark vil åbne ambassader i Malaysia, Bosnien-Hercegovina, og Moldova og samtidig aflyse den planlagte lukning af ambassaden i Tanzania.

  • De fire ambassader, som politikerne har valgt at prioritere, er gode valg. Det er fremsynede valg for Danmarks udenrigs- og handelspolitik. I årene, der kommer, vil de østlige frontlinjestater, Asien og Afrika af forskellige årsager være helt centrale for Danmark, siger Thomas Bustrup.

Ifølge DI er bevarelsen af ambassaden i Tanzania meget glædelig. Korrigeret for befolkningstal omsætter danske virksomheder for 7 milliarder kroner mindre om året i Afrika end det europæiske gennemsnit. Og det er også DIs holdning, at Danmark er bagefter på den geopolitiske dagsorden - Danmark har Nordens mindste udenrigstjeneste i Afrika i forhold til indbyggertal. 

  • Jeg er meget glad for, at regeringen fastholder ambassaden i Tanzania. Danmark har ydet bistand og haft et langt og tæt partnerskab med Tanzania, som vi nu kan bygge videre på. Vesten og Danmark er dog meget presset på det afrikanske kontinent, så jeg håber, at regeringen vil styrke dansk tilstedeværelse i Afrika yderligere. Eksempelvis med flere nye ambassader, flere landeprogrammer og danske investeringer, mere handel og flere danskere i internationale organisationer i Afrika som eksempelvis Den Afrikanske Udviklingsbank, siger Thomas Bustrup, der fortsætter:
  • Danmark har meget at byde på i forhold til at skabe privat sektorudvikling i Afrika. Det har vi eksempelvis ved forskellige programmer, som Danmark har kørt sammen med arbejdsmarkedets parter, både med fagbevægelsen og med DI. Udenrigstjenesten er bare blevet udsultet noget igennem de seneste år.

En ny ambassade i Malaysia byder DI også meget velkommen – den kan være med til at forløse mere af det store eksport-potentiale i Asien.

  • Malaysia og de omkringliggende asiatiske lande er vigtige handelspartnere for danske virksomheder. Derfor er der heller ingen tvivl om, at en ny ambassade i landet kan bidrage positivt til at styrke handels- og samarbejdsrelationerne mellem vores to lande. Samtidig kan ambassaderne bidrage til at opbygge nye diplomatiske alliancer i den asiatiske region.

Med et meget aggressivt Rusland og optagelsesforhandlinger med Moldova og Bosnien-Hercegovina

  • Ambassader i de to EU-ansøgerlande Moldova og i Bosnien-Hercegovina er et vigtigt skridt i at bringe dem tættere på EU. Danmark har endvidere en stærk interesse i at være til stede, opbygge nye alliancer og støtte de partnere, der arbejder for stabilisering i de østlige frontlinjestater.

Udenrigsministeriet opruster samtidigt bemandingen på de 14 små ambassader, der i dag kun har en udsendt diplomat. Fremover vil der på alle ambassader være mindst to udsendte diplomater fra Udenrigsministeriet.

Relateret indhold