21.05.24 DI Pressemeddelelse

DI: storstilet plan for at styrke Danmarks maritime forsvar

Danmark kan i det store hele bygge skibe selv, men det kræver en ambitiøs satsning for at styrke det maritime forsvar. Sådan lyder anbefalingerne fra det nationale partnerskab på det maritime områder med deltagelse af regeringen, erhvervsorganisationer, fagforeninger og universiteter.

Derfor anbefales det at udvide skibsbygningskapaciteten herhjemme markant. Landets største erhvervsorganisation betegner det som en storstilet plan.

- Danmark har er enorm opgave med at overvåge og sikre både Østersøen, Nordatlanten og Arktis. En moderne og højteknologisk flåde er afgørende for, at vi kan være til stede og håndtere potentielle trusler, hvad enten de kommer i form af ubåde, missiler eller droner, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri, som er med i det nationale partnerskab på det maritime område.

- I Danmark har vi bygget flådefartøjer gennem 1.000 år. Med anbefalingerne her kommer vi til at se endnu flere topmoderne danskdesignede og danskbyggede skibe på verdenshavene som kan styrke vores allesammens sikkerhed. Det er der et kæmpe behov for.

- Den maritime sektor er et dansk styrkeområde, men når vi skal videreudvikle industrien, er der behov for langsigtet planlægning. Ellers bliver det også svært at levere til tiden når der for alvor er brug for det.

- Vi har nu muligheden for at få en moderne og slagkraftig flåde til gavn for Danmark, men som vi også kan eksportere til vores allierede. Derfor er det klogt at anbefalingerne lægger op til øget skibsbygningskapacitet, hyppigere recirkulation af skibene, langsigtede anskaffelsesplaner og inkludering af nyeste teknologier inden for automation og robotter og grøn omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.

Relateret indhold