Foto: Colourbox
17.05.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Samarbejdsaftalen fylder 75 år

I 1947 indgik Dansk Arbejdsgiverforening og De Samvirkende Fagforbund (nu FH) Samarbejdsaftalen, som gennem de sidste 75 år har bidraget til bedre trivsel, samarbejde og bundlinje på danske virksomheder. Det skal fejres, når Samarbejdsaftalen har jubilæum den 6. juni i år.

Gennem 75 år har Samarbejdsaftalen vist sin levedygtighed. Den er i dag en central del af den danske samarbejdsmodels DNA. Samarbejdsaftalen er blevet revideret en del gange og lever ofte et skjult liv i offentligheden. Men på arbejdspladserne lever den bestemt ikke stille.

Motor i den danske model

Jubilæet sker i en tid, hvor samarbejdet for alvor viser sin levedygtighed som motor i den danske model på arbejdsmarkedet, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere i fællesskab sætter dagsordenen.

Parterne på arbejdsmarkedet er hinandens forudsætninger. For uden motiverede medarbejdere, som har de rigtige rammer for trivsel og arbejdstilfredshed, er der ingen velfungerende virksomheder. Og uden virksomheder med god lønsomhed, er der ingen gode arbejdspladser. 

Det vigtigste resultat af Samarbejdsaftalen var oprettelsen af samarbejdsudvalg på danske arbejdspladser. Udvalg, der i dag er det naturlige forum, hvor ledelse og medarbejdere taler uformelt om alt fra APV’er, til whistleblowerordninger og virksomhedens økonomi og strategi.

Selv om Samarbejdsaftalen er mere en hensigtserklæring end en lov, er virksomhedens samarbejdsudvalg stedet, hvor den daglige udvikling af virksomhedens trivsel og konkurrencedygtighed virkelig kan udfolde sig. Det ser vi gang på gang ske i mange af landets mest succesrige virksomheder.

Læs mere om Samarbejdsaftalen - DI (danskindustri.dk)

Publikationer

Samarbejdsaftalen

Download

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.