29.11.19 Vi rådgiver dig Månedens iværksætter

Månedens iværksætter: QuadSAT

QuadSAT er en dronevirksomhed, som ved hjælp af en nyudviklet teknologi foretager målinger af satellitantenner og leverer en bedre og sikrere satellitkommunikation.

QuadSAT

Stiftere af QuadSAT, Joakim Espeland og Andrian Buchi

DI har talt med Joakim Espeland, som er medejer og adm. direktør i virksomheden QuadSAT. Joakim deler i dette portræt sine erfaringer og råd fra livet som iværksætter.

Hvilken virksomhed er QuadSAT, og hvor kom din inspiration fra til at stifte denne virksomhed?

QuadSAT er en iværksættervirksomhed, som måler satellitantenner til højhastighedsinternet ved hjælp af små ubemandede antennesystemer. Der har hidtil ikke eksisteret en teknologi på markedet, som understøttede de målinger, som vi ønskede at lave. Min medstifter, Andrian Buchi og jeg gik på universitet, da vi besluttede at udforske denne idé. Vi startede med at undersøge emnet, og det felt vi bevægede os inden for, mens vi stadig læste vores bachelor på maskiningeniør uddannelsen. Da vi blev færdige, stod det klart for os, at der var potentiale i vores idé, men det var dog meget uklart, hvilke specifikationer som var krævet.

Hvad har været det sværeste ved at starte egen virksomhed?

At have selvtilliden til at vove springet, er klart det sværeste! Ikke at vide, hvor pengene vil komme fra, men alligevel have troen på, at de vil komme, hvilket også er den mest afgørende gamechanger, når tingene bliver død alvorlige.

Folk siger, at det at have eget firma, er hårdt arbejde, hvilket ikke får det til at lyde særlig attraktivt – men i virkeligheden er det ikke et arbejde, men en livsstil. Det er altafgørende, når man starter sit eget firma, at man er passioneret omkring det, man laver. På den måde føles det ikke længere som arbejde, og det vil være en fornøjelse at ”arbejde”.

Den største succesoplevelse som iværksætter, hvad har det været?

Lige siden jeg var en lille dreng, har jeg altid kigget op – jeg ville være en astronaut eller i det mindste rejse ud i rummet, arbejde for NASA og udforske det umulige. Jo ældre jeg blev, desto mere aftog drømmen, men NASA blev ved med at være en fascination for mig, og jeg blev ved med at håbe, at en dag ville min vej føre til dem.

Da vi havde bygget nogle prototyper af vores produkt, blev jeg henvist til en i Den Europæiske Rumorganisation (ESA), personligt ser jeg ESA som det europæiske NASA. Det var helt ufatteligt pludselig at have et konferenceopkald med en fra ESA og begribe, at vores teknologi ikke bare var i deres interesse, men at de også ville finansiere det. Det tog omkring et år, og så havde vi en underskrevet udviklingskontrakt med ESA på en værdi på over 2 millioner kr.

At forstå dette, som i mine øjne var så langt uden for rækkevidde, gav mig et nyt perspektiv på, hvad det var, vi lavede, og hvilket potentiale det havde.

Hvor er QuadSAT i 2021?

Forhåbentlig vil QuadSAT være de facto målingssystem for antenner. Jeg tror på, at selvstændigheden og regulatorerne har gjort det muligt for fagfolk overalt at bruge droner til at lave målinger af de radiosignaler, som de arbejder med. Efter at have arbejdet i over 10 år med telekommunikation kan jeg se en klar lighed mellem, hvordan vi behandler vores elektromagnetiske spektrum, og hvordan vi behandler havet – det er fyldt med affaldsprodukter. Eftersom at ingen kan se det, og det er svært at bebrejde enkelte individer for deres fejl og handlinger, så er det lettere bare at lade stå til og lade problemet vokse. Vores radiospektre er fyldte, og strømsvigt vil ske oftere, hvis ikke vi tager handling. QuadSAT er en virksomhed, som udvikler det perfekte værktøj til at føre kontrol med det elektromagnetiske spektrum. Når himlen bliver mere og mere overfyldt, vil vores teknologi blive endnu vigtigere.

Hvilket råd kan du give til andre, som går med en iværksætter i maven?

Gør noget som du er passioneret omkring, og som du ved en masse om. Din virksomhed bliver en stor del af, hvem du er, og passion holder dig nysgerrig på at søge efter en dybere mening med problemerne og ivrig efter at lære uden for det direkte omfang af dit arbejde.

Der er så mange gode råd at få med på vejen, Danmark er et land fuld af gode mennesker, som gerne vil betale forud for deres oplevelse. Så det eneste som du skal gøre er, at gøre noget ved din idé, brug tid på det, få det ud af hovedet og få feedback fra venner, væksthuse, inkubatorer, industri eksperter osv. På denne måde kan idéen starte med at blive til virkelighed. Du behøver ikke at have alle svar med det samme.

Relateret