17.05.22 Vi rådgiver dig Månedens iværksætter

Le Gammeltoft: ”Jeg er blevet voksen sammen med min virksomhed”

Le Gammeltoft stiftede Heartbeats i 2014, og siden har det digitale medie haft vokseværk. Hun kæmper for at aflive myterne om at være iværksætter, og så har hun ét råd til andre kvinder, der overvejer iværksætteri: ”Gør det! Det er så vild og fed en rejse.”

Le Gammeltoft. PR Foto

Hvad fik dig til at tage springet som iværksætter?

- Jeg har ikke tænkt så meget. Jeg er bare hoppet ud i det, og det skal man gøre, hvis man ikke er bange for at ændre kurs undervejs. Vi lever en gang, og hvis man har det i sig og føler det ’purpose’ eller den lyst, er der ingen, der dør af at prøve et eller to år. Jeg tror meget på, at man ikke kan fejle; enten lærer man eller får succes.

- Man behøver ikke kunne det hele fra start for at starte virksomhed. Jeg er blevet voksen sammen med min virksomhed. Tænk hvor fedt man har det hver dag, når man kommer hjem fra arbejde og er blevet klogere. Så har man måske siddet i et møde, og ikke forstået det, der er blevet snakket om, og så googler man det, når man kommer hjem, og så er man blevet klogere.

Mange kvinder, jeg møder, tror ikke, de har kompetencerne, men det har de. Man skal ikke kunne det hele. Du kan lære det på vejen. Det er vigtigt at sige: Hvad er det værste, der kan ske? Le Gammeltoft, CEO og Founder, Heartbeats

Hvad har været afgørende i forhold til at bringe dig til det sted, du er i dag?

- Stædighed. Det har været et langt sejt træk at prøve at forklare folk om den ide, jeg havde. Og der har det været afgørende, at jeg var stædig nok til at blive ved. Jeg har tit spurgt mig selv, om jeg bare var stædig eller om det var en god ide.

- Hvis man får øje på en tendens, som man tror på, skal man turde rykke på det, og have mod på det, og turde at sælge det. Det kræver mod og hårdt arbejde.

- Jeg tror, at kvinder tænker, at man også har en morrolle, og at det ikke passer så godt med at være iværksætter. Hvordan kan man både have et familieliv og være iværksætter? Det måtte jeg bare få til at fungere. Jeg havde en til at passe børnene, da de var små, og nu har jeg en au pair til at tage sig af alle de huslige pligter. Det giver mig kvalitetstid med børnene.

Har du oplevet at blive behandlet anderledes som kvindelig iværksætter? 

- Det tror jeg ikke. Jeg hviler meget i, hvem jeg er, og så har jeg heftig gennemslagskraft. Man skal ikke ”lille-ven’ne” mig. Det ville man aldrig slippe af sted med. Det er vigtigt at vide, hvor ens grænse går og så skal man være tydelig omkring det. Folk vil æde en centimeter eller tyve mere, end de burde, hvis man giver dem lov. Man bliver nødt til at stå fast.

Vi skal aflive myter om det at være iværksætter. Lad os tale om typer af iværksættere. De fleste iværksættere ender med at eje en SMV. De skaber også arbejdspladser og tjener penge til Danmark. Le Gammeltoft, CEO og Founder, Heartbeats

Hvem har været din rollemodel i forhold til at starte og drive din egen virksomhed?

- Min mor har i et eller andet omfang været min rollemodel. Hun har altid været selvstændig, så det lå i mig, at det kunne jeg sagtens. Jeg kan huske, hun sad om aftenen og lavede sine regnskaber efter tv-avisen. Det har sat sig i mig. Men i forhold til at starte min egen virksomhed, har jeg mere reageret mod noget, jeg syntes, der fungerede dårligt. Det har handlet om at drive en virksomhed for et ’purpose’; for at skabe en modreaktion til et system, jeg ikke syntes fungerede. Jeg vil ændre noget, ellers gider jeg ikke. Og nu har jeg skabt en forretning inden for mediebranchen uden mediestøtte. Det ved jeg ikke, hvem der ellers har gjort.

- Jeg synes, det er ærgerligt det billede, der bliver tegnet af iværksættere i medierne. Iværksættere kommer i alle størrelser, i alle former, i alle typer. Jeg er kreativ iværksætter. I medierne hører vi kun om exit-strategi. Lad være med at tænke over det. Hvad vil du gerne lave? Skab en virksomhed, fordi der er noget, du gerne vil ændre. - Jeg har ikke lavet noget for at skyde det af. Jeg har lavet noget for at gøre en forskel.

- Det behøver ikke være for at sælge en virksomhed, at man starter op. Jeg kan godt lide den fleksibilitet ved at starte en virksomhed. Og pludselig skaber man en kultur – folk følger en. Hvorfor skulle man sælge det, når man elsker at gå på arbejde? Det er ikke det, det handler om for mig.

- Vi skal aflive myter om det at være iværksætter. Lad os tale om typer af iværksættere. De fleste iværksættere ender med at eje en SMV. De skaber også arbejdspladser og tjener penge til Danmark.

Le Gammeltoft. PR Foto

Hvad har været dine største udfordringer på din vej?

- Min største udfordring på min vej har været, at det har taget lang tid, fordi jeg har valgt en branche, der er støttet. Heartbeats har været forud for vores tid, så det har taget lang tid for at få folk til at forstå ideen.

- Derudover har det været en udfordring for mig at huske mig selv på, at alle er forskellige. Vi har forskellige behov for at blive set og forskellige behov for at blive anerkendt. Og jeg er ikke god til at anerkende og se. Jeg er god til at få folk til at tro mig og følge med mig. Derfor sidder jeg også overordnet med det kreative og salget.

- Man skal kunne uddelegere ellers knækker man nakken. Jeg micro-manager ustyrligt lidt. Man kan ikke nå det hele, og det skal man heller ikke. Dealen er, at hvis man skal vokse, så kan alting ikke være afhængigt af dig. Det er vigtigt at gøre sig klart, at man skal skabe en virksomhed, som kan stå, uden man er der.

Hvad er dit bedste råd til andre kvinder, der overvejer at tage springet ud i at blive iværksætter?

- Gør det! Det er så vild og fed en rejse. Det er så vildt og fedt at komme ind i et fællesskab af mennesker, der vil hjælpe hinanden. Iværksættere vil altid hjælpe hinanden. Man skal bare springe ud i det, og så må man lære undervejs og bede om hjælp, når man har brug for det.

Relateret indhold