07.09.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Skatteregler i Sverige kan give problemer for danske byggevirksomheder

Har du haft medarbejdere på byggeopgaver i Sverige i løbet af de seneste år, så har du måske måttet søge om en ”183-dages godkendelse” hos ID06 for at få lov til at bestille ID06 kort. Når de første seks måneder siden godkendelsen er gået, kan du opleve problemer, når du ønsker at forny kortene til dine medarbejdere. Bliv klogere her på, hvad du kan gøre.

Har du haft medarbejdere på byggeopgaver i Sverige i løbet af de seneste par år, så har du måske måttet søge om en ”183-dages godkendelse” hos ID06 for at få lov til at bestille ID06 kort. Når de første seks måneder siden godkendelsen er gået, kan du opleve problemer, når du ønsker at forny kortene til dine medarbejdere. Bliv klogere her på, hvad du kan gøre.

I 2021 indførte Sverige nye skatteregler, der har medført en række stramninger for alle udenlandske virksomheder, der tilbyder tjenesteydelser i Sverige. For virksomheder, der har brug for adgang til en byggeplads i Sverige, har dette medført yderligere, meget omfattende, administrative byrder. DI har hjulpet og vejledt mange medlemmer om dette.

Kan ikke bestille nye ID06-kort

I DI får vi løbende henvendelser fra frustrerede virksomheder, der oplever problemer, når et ID06-kort udløber, og de forsøger at få et nyt til den samme medarbejder. Bestillingen afvises hos kortudstederen og virksomheden henvises i stedet til ID06 Bolagsgranskning (bolagsgranskning@id06.se).

Dagbøder fra svenske kunder

Virksomhederne fortæller, at de ikke forstår de komplekse krav fra ID06 og  ofte er nødt til at skrive frem og tilbage med ID06 Bolagsgranskning, med det resultat, at det hver gang koster en forsinkelse i kortbestillingen på op til flere arbejdsdage.

Samtidig hører vi, at de svenske bygherrer og hovedentreprenører håndhæver ID06-reglerne på strammest mulig vis: Ingen adgang til byggepladsen uden et gyldigt ID06-kort og stor villighed til at udstede dagbøder. 

Få hjælp hos DI

I DI er der mulighed for at få hjælp og vejledning til at få håndteret ID06. Vi kan ikke skrive ansøgningerne for jer, men vi kan hjælpe jer med sparring og med at forstå ID06’s krav og rationalet bag, så I fra starten kan levere de rigtige oplysninger.

Mange flere krav i Sverige end ID06

ID06 er kun én af de store udfordringer, som udenlandske byggevirksomheder slås med i Sverige. De færreste virksomheder har det fulde overblik over alle de love og regler, som de skal overholde i Sverige. Især i de situationer, hvor de måske bare har en ganske lille opgave for en anden dansk virksomhed.

Sverigesvejledningen giver overblikket

Det kommer for eksempel som en overraskelse for de fleste, at man skal lave en anmeldelse til et udstationeringsregister i Sverige, når man sender en medarbejder til Sverige for at udføre en tjenesteydelse. Det gælder også, selv om det bare er en endagsopgave - for dette er også en udstationering.

Det er heller ikke alle der ved, at man skal sørge for en A1-blanket til alle de udstationerede medarbejdere. Denne blanket beviser, at de er socialt sikrede i Danmark under arbejdet i Sverige. Lever virksomheden ikke op til reglerne, risikerer den store bøder.

I Sverigesvejledningen har vi samlet de vigtigste regler om skat, moms, overenskomster og meget mere, så din virksomhed bedre kan ruste sig mod uforudsete omkostninger.

Du kan få adgang til Sverigesvejledningen og til personlig sparring ved at tegne et Abonnement på Landevejledninger. Læs mere her: Medarbejdermobilitet - DI (danskindustri.dk)

 

Anita Kurowska Larsen

Anita Kurowska Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0294
  • Mobil +45 2381 2105
  • E-mail anl@di.dk

Relateret indhold