12.12.23 Vi rådgiver dig Nyheder

885 skoleelever har besøgt Byggeboxen i Horsens

Siden september 2022 har nysgerrige skoleelever fra 4.-7. klasse kunne følge byggeriet af Håndværkskollegiet i Horsens på tætteste hold som en del af deres undervisning i projekt Byggeboxen.

Formålet med projektet, Byggeboxen, er at vise håndværksfagene frem for børn og unge. Lokale skoleklasser kan melde sig til et forløb, hvor oplevelser på byggepladsen er en integreret del af undervisningen.

I Byggeboxen bliver eleverne præsenteret for en bred vifte af håndværksfag, og hvordan disse fag hver især udfører vigtige opgaver i vores samfund - lige fra anlægsstruktøren til elektrikeren. Bagefter bliver eleverne vist rundt af en håndværker på byggepladsen, hvor de får historien om de ambitioner og bæredygtighedskrav, der har formet et byggeprojekt som Håndværkskollegiet.

Interessen for Byggeboxen i Horsens har været massiv. Ikke mindst takket være et stærkt setup af lokale kræfter. Horsens Kommune har formidlet tilbuddet til skolerne, totalentreprenøren Nordstern har givet rundvisninger på Håndværkskollegiet, VIA University College har formidlet kontakt til studerende, der kunne undervise eleverne og Learnmark Horsens har håndteret det administrative.

Bestyrelsesleder for DI Sydøstjylland, Johannes Saugbjerg roser det store lokale engagement for at vise håndværksfagene frem:

- Byggeboxen er endnu et godt eksempel på, at vi her i Sydøstjylland er gode til at samarbejde og løfte i fælles flok. Virksomheder, kommuner, skoler og så videre giver alle en hånd med, så vi kan vise håndværksfagene frem for vores folkeskoleelever. Der bygges meget i Sydøstjylland, og der er brug for, at mange flere unge vælger en håndværksuddannelse. Jeg håber derfor, at det har inspireret nogle af de mange skoleelever til at vælge en erhvervsuddannelse, siger Johannes Saugbjerg, DI Sydøstjylland.

Ib Høgsberg, der er projektdirektør hos Nordstern og ansvarlig for byggeriet af Håndværkskollegiet håber også, at Byggeboxen har vakt interessen hos næste generation:

- Det har været fantastisk at se den store interesse, der har været for Byggeboxen – både fra børn, unge og de mange forskellige parter, der har været involveret i projektet. Håndværkskollegiet er et unikt byggeri, der netop skabes for de kommende generationer af håndværkere, og derfor har det givet ekstra god mening for både Nordstern og Fonden for Håndværkskollegier at involvere os i projektet.

Byggeboxen i Midtjylland

Byggeboxen har over årene åbnet dørene flere steder i landet. I perioden 2020-2023 har Byggeboxen været i Holstebro, Aarhus og Horsens. Region Midtjylland og Grundejernes Investeringsfond har støttet Byggeboxen i perioden og ser tydeligt fordelene.

Henrik Lodberg, kontorchef for Kultur og Uddannelse i Region Midtjylland udtaler:

- Med Byggeboxen har skoleelever i hele Region Midtjylland mødt byggeriets og håndværkets verden. De har snuset til fagene, set bygninger blive til og oplevet faglig stolthed på nærmeste hold. Vi har brug for at flere søger erhvervsuddannelserne – også inden for byggeriet og med Byggeboxen har børn og unge fået et godt indblik i en branche, der ellers er svær at komme helt tæt på. Derfor er vi stolte af at have støttet projektet.

Ifølge Søren Meyer, der er udviklingschef i Grundejernes Investeringsfond kan Byggeboxen noget særligt, når det kommer til at oversætte interesse for bæredygtighed til noget så konkret som et byggeri:

- At komme ud på en byggeplads giver skoleelever en helt anden forståelse af det, de lærer. Et abstrakt fokus på materialevalg og energioptimering bliver helt konkret, når de ser et byggeri. Det er styrken ved Byggeboxen – det kombinerer teori og praksis og kan inspirere til en fremtid inden for byggeriet.

Fakta om Byggeboxen

Projektet er støttet af: Region Midtjylland og Grundejernes Investeringsfond

Periode: feb. 2020 – dec. 2023

Beliggenhed: Holstebro, Aarhus og Horsens

Antal klasser: 123

Antal elever i alt: 1949

Involverede entreprenører: Enemærke & Petersen, STB Byg, A. Enggaard og Nordstern

Relateret indhold