Chrom 6 udvikles blandt andet i forbindelse med svejsning

06.02.20 Vi rådgiver dig Nyheder

Ny grænseværdi for chrom 6

Grænseværdien for chrom 6 sænkes for at sikre en bedre beskyttelse af medarbejderne. Beskæftigelsesministeren bad arbejdsmarkedets parter om et udspil.

Kort om chrom 6

Man kan bl.a. udsættes for chrom 6 i forbindelse med svejserøg fra stål- og rustfri stålsvejsning og i forbindelse med forkromningsprocesser. 

I efteråret 2018 kørte der en historie i Berlingske Tidende om, at grænseværdien for krom 6 i Danmark ikke lå på et niveau, som svarede til sundhedsrisikoen. Efterfølgende bad beskæftigelsesministeren arbejdsmarkedets parter om at komme med et forslag, som skulle forbedre beskyttelsen af de ansatte.  

Grænseværdien sænkes og andre indsatser

Et bredt politisk flertal har nikket til indstillingen fra arbejdsmarkedets parter. En sænket grænseværdi for chrom 6 og en række supplerende indsatser skal sikre en bedre beskyttelse af de ansatte. 

De højeste krav i EU

Den nye grænseværdi for chrom 6 vil blive sænket fra 0.005 mg/m3 til 0,001 mg/m3. Derved får Danmark den samme skærpede grænseværdi som Holland og Frankrig også har i EU.

Evaluering efter fire år

Grænseværdien skal evalueres efter fire år. Dette sker med henblik på, om der skal ske en yderligere sænkning af grænseværdien, medmindre der viser sig at være tekniske, økonomiske eller kontroltekniske hensyn, der gør, at det ikke er muligt, eller hvis det viser sig muligt at sænke værdien yderligere.

Evalueringen skal ske på baggrund af et forskningsprojekt, som inden da skal kortlægge udsættelsen på de danske arbejdspladser og mulighederne for at reducere udsættelsen yderligere.

Regelgrundlaget undersøges

Foruden en nedsættelse af grænseværdien bliver regelgrundlaget for chrom 6-arbejde nærmere analyseret med henblik på at skærpe kravene, hvis det er muligt inden for EU-retten. Desuden bliver der sat gang i udvikling af flere indsatser i form af bl.a. et servicetjek af svejseuddannelsen, styrket tilsyn og vejledning til virksomhederne.

Den nye grænseværdi forventes at træde i kraft 1. juli 2020.

Bent Horn Andersen

Bent Horn Andersen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3774
  • Mobil +45 2229 0289
  • E-mail bhan@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.