Hos Nordic Sugar er Safety Observer appen en fast følgesvend på alle 55 årlige sikkerhedsrunderinger på sukkerfabrikken

Foto: Ingrid Riis
24.02.23 Vi rådgiver dig Nyheder

App lokaliserer arbejdsmiljørisici hos Nordic Sugar A/S

Hos Nordic Sugar er Safety Observer appen en fast følgesvend på alle 55 årlige sikkerhedsrunderinger på sukkerfabrikken. Appen sparer dem tid, skaber værdi og samler alle observationer i en samlet rapport.

Safety Observer appen er et digitalt runderingsværktøj, virksomhederne kan bruge til at indsamle og registrere arbejdsmiljørisici. Appen bruges sammen med andre forebyggelsesværktøjer og -initiativer for at sikre det gode arbejdsmiljø i en virksomhed.  

Appen giver brugeren mulighed for at rapportere risici ved at tage et billede af en observation, og så kan brugeren notere eller indtale en kommentar til det. Alle observationerne indtastet i appen registreres senere i en samlet arbejdsmiljørapport, der skitserer udfordringer og risici fundet på runderingen.  

Appen er udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) sammen med Arbejdsmedicin - Regionshospitalet Herning og Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø (BFA’erne). 

Læs mere og få hjælp til brug af appen her (nfa.dk).

Tre runderingstyper 

Nordic Sugar er én af de virksomheder, som bruger appen til at sikre et godt arbejdsmiljø. Hos Nordic Sugar har appen været i brug de seneste fire år, og den er løbende blevet tilpasset virksomhedens behov – faktisk i sådan en grad, at de bruger appen til mere end det, den oprindeligt var tiltænkt at kunne.  

-Da vi begyndte at bruge appen, fandt vi hurtigt ud af, at vi faktisk kunne bruge appen til mere end bare sikkerhedsrunderinger. Vi er jo en fødevarevirksomhed, og derfor er hygiejne virkelig vigtigt for os. Og vi fandt faktisk ud af, at vi også kunne tilpasse appen, så den kunne varetage vores hygiejnerunderinger, fortæller arbejdsmiljøchef Tommy Hjorth Nielsen.  

Nordic Sugar bruger appen til sikkerhedsrunderinger, hygiejnerunderinger og ledelsesrunderinger. Det er muligt, fordi de kan tilpasse skemaerne i appen, så det passer til den type rundering, de foretager.  

55 årlige sikkerhedsrunderinger på sukkerfabrikken 

Nordic Sugar har cirka 55 årlige sikkerhedsrunderinger på hver sukkerfabrik. Det svarer til, at der er to årlige runderinger på hvert fabriksområde.  

-Før vi begyndte at bruge Safety Observer appen, havde vi papir, blyant og lommekamera med rundt på vores runderinger, og vi må nok indrømme, at det tog lang tid at sidde og skrive det ind i vores system bagefter. Nu kører det hele automatisk gennem appen, forklarer Tommy Hjorth Nielsen.  

Antallet af runderinger justerer Nordic Sugar løbende for at sikre, at der hverken er for mange eller for få runderinger. Antallet af runderinger om året bliver planlagt ved den årlige arbejdsmiljødrøftelse, hvor de udarbejder et årshjul over sikkerhedsrunderingerne. 

-Lige nu overvejer vi at nedjustere antallet af runderinger en smule for at højne kvaliteten af de runderinger, vi gennemfører. Vi skal i år have et større fokus på opfølgningsdelen, fordi vi nu er blevet rigtig gode til at rapportere, og nu skal vi sørge for, at vi også bliver rigtig gode til at følge op på de ting, vi ser ude på fabrikkerne. 

 

Tommy Hjorth Nielsen, Nordic Sugar
Vi er blevet bedre og mere opmærksomme på sikkerhedsrisici Tommy Hjorth Nielsen, Nordic Sugar

Positive og negative observationer 

Hos Nordic Sugar gør de en ekstra indsats for at sikre, at runderingerne ikke skaber en fejlkultur, hvor der kun er fokus på de negative observationer. Derfor inddrager de også positive observationer, der sætter fokus på det gode arbejdsmiljø. Det bliver mere synligt, hvor virksomheden bliver bedre til at sikre det gode arbejdsmiljø - og ikke kun der, hvor de har udfordringer med arbejdsmiljøet. 

-Vi bruger både positive og negativer observationer. Især med de negative observationer er det vigtigt at tage et billede, så vi efterfølgende kan se det og forbedre det. Uden et billede kan det være svært at huske og identificere udfordringen efterfølgende, uddyber Tommy Hjorth Nielsen. 

Efter hver rundering udarbejdes der en rapport over observationerne – både de positive og de negative. Hvis de negative observationer viser en generel udfordring med sikkerheden på et givent område, skrives det ind i Nordic Sugars arbejdspladsvurdering (APV), og dermed kommer der et øget fokus på at få løst problemet.  

Arbejdsmiljørepræsentanter laver sikkerhedsrunderinger 

Hos Nordic Sugar er det arbejdsmiljørepræsentanterne, der udfører sikkerhedsrunderingerne og rapporterer observationerne. På sigt håber de dog på, at de kan åbne det for resten af medarbejderne, så alle kan rapportere observationer i deres daglige arbejde på fabrikkerne. 

 På sikkerhedsrunderingerne er der fokus på fem forskellige områder:  

  1. Orden og ryddelighed 
  2. Beredskab (nødudgange/nødveje, brandslukkere m.m.) 
  3. Lovpligtige eftersyn 
  4. Arbejdsstedets indretning 
  5. Adfærd under udførelse af arbejde (f.eks. om de mest sikre metoder anvendes, om reglerne følges, og om værnemidler bruges korrekt) 

-Vi har flest negative observationer på orden og ryddelighed, fordi det er det, der er nemmest at se med det blotte øje, når vi går rundt. Men det betyder ikke, at vi ikke ser noget på de andre områder - det er bare ikke lige så nemt at spotte. 

Løbende forbedring af arbejdsmiljø 

Da Nordic Sugar begyndte at bruge Safety Observer, blev det efter kort tid synligt, hvilke negative observationer der gik mest igen. 

-Vi havde for nogle år tilbage mange observationer med ikke-oprullede slanger på gulvet under vores runderinger. Det er en sikkerhedsbrist, så det løste vi ved at købe slangeoprul, og siden da har der været markant færre observationer på det. 

Det er svært at måle på, hvilken direkte effekt appen har haft hos Nordic Sugar i forhold til nedbringelse af hændelser, men arbejdsmiljøchef Tommy Hjorth Nielsen mener, at den alligevel har været med til at skabe en kulturændring, fordi sikkerheden og arbejdsmiljøet har fået højere prioritet og større opmærksomhed end tidligere, og det har været med til at nedbringe antallet af hændelser. 

-Vi er blevet bedre og mere opmærksomme på sikkerhedsrisici, der kan skabe ulykker, men vi er også blevet bedre til at undgå de små ulykker, som ikke nødvendigvis giver sygefravær. Overordnet set, ser vi stigende rapporteringstal, fordi vi bliver bedre til at rapportere, men vi ser også en større opmærksom på arbejdsmiljøet og sikkerheden. 

Fakta

Nordic Sugar A/S består af to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster. Fabrikkerne beskæftiger ca. 350 medarbejdere og er grundlagt tilbage i 1882 og 1884. Der produceres årligt ca. 400.000 tons sukker i Danmark til det danske marked samt til eksport.  

Fabrikkerne har løbende udviklet sig inden for arbejdsmiljøområdet, og arbejdsmiljøafdelingen består i dag af 3 medarbejdere, der i samarbejde med en aktiv arbejdsmiljøorganisation sikrer et fokus på sikkerhed. 

Thomas Fløcke

Thomas Fløcke

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3771
  • Mobil +45 5213 2405
  • E-mail thfl@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.