Forligskredsen er nu blevet enige om den konkrete handleplan, som skal fremme den gode sikkerhedskultur på arbejdspladsen og forebygge alvorlige arbejdsulykker.

Foto: GettyImages
28.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Ny handlingsplan skal forebygge arbejdsulykker og dødsulykker

En ny handlingsplan skal sikre den gode sikkerhedskultur og forebygge arbejdsulykker og dødsulykker på de danske arbejdspladser. Det har Folketingets forligskreds om arbejdsmiljø netop aftalt.

Baggrunden for handlingsplanen er, at antallet af dødsulykker i år 2022 var betydeligt højere end i de forrige år. 43 mennesker mistede livet, mens de var på arbejde. Det kaldte på handling. Der kan være mange årsager til dødsulykker, og det kan derfor være svært at påpege enkle løsninger eller bestemte initiativer, der skal reducere antallet.

Forligskredsen er nu blevet enig om den konkrete handleplan, som skal fremme den gode sikkerhedskultur på arbejdspladsen og forebygge alvorlige arbejdsulykker.

Den nye handlingsplan igangsætter tre indsatser:

  • Ekspertgruppe
  • Helhedsorienteret indsats mod arbejdsulykker
  • Kampagner, værktøjer og undervisning

Ekspertgruppen

Ekspertgruppen skal analysere de alvorlige arbejdsulykker for at kunne identificere og opnå viden samt indsigt i årsagerne til ulykkerne. Formålet er at kunne forebygge de alvorlige arbejdsulykker fremadrettet.

Helhedsorienteret indsats mod arbejdsulykker

I nogle brancher sker der flere dødsulykker end andre. Derfor igangsættes et ekstraordinært fokus på at styrke sikkerhedskulture og forebygge ulykker i disse brancher.

Arbejdstilsynet vil iværksætte en helhedsorienteret indsats i brancherne 1) landbrug, skovbrug og fiskeri, 2) bygge og anlæg samt 3) transport af gods. Indsatsen vil have fokus på ulykkesforebyggelse, -opfølgning, -analyser og kommunikation og vejledning.

Kampagner, værktøjer og undervisning

Der vil blive udarbejdet forskellige kampagner, værktøjer og undervisning, der er tilpasset de forskellige branchers karakteristika og ulykkesforekomster. Indsatserne vil f.eks. bestå af:

  • Målrettede kommunikationsindsatser og kampagner til at styrke sikkerhedskulturen i samarbejde med BFA’erne.
  • Redskaber til måling af sikkerhedsklima.
  • Gennemføre et forsøg på én eller flere erhvervsuddannelser, hvor arbejdsmiljø bliver en del af undervisningsplanen.

Folketingets forligskreds har afsat 31,2 mio. kr. i 2023 til 2026 til indsatsen mod arbejdsulykker.

Læs mere om den nye handlingsplan: Bilag 1. Handlingsplan mod arbejdsulykker (bm.dk)

Anders Just Pedersen

Anders Just Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3686
  • Mobil +45 2949 4549
  • E-mail ajp@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.