Der findes forskellige bevægelses- og motionsinitiativer, man som virksomhed kan tage for at styrke arbejdsmiljøet.

Foto: GettyImages
14.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Styrk arbejdsmiljøet med bevægelse og motion

Bevægelse og motion er sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende. Det gælder uanset om arbejdet er gentagende, fysisk hårdt eller stillesiddende. Her er en række bud på, hvordan din virksomhed får mere fysisk aktivitet ind i hverdagen.

Det er ikke gået manges næse forbi, at et vist niveau af fysisk aktivitet er sundhedsfremmende og kan forebygge livstilssygdomme. Det er også blevet mere og mere alment kendt, at bevægelse og motion kan øge den generelle trivsel. Til gengæld er det måske ikke alle, der har set sammenhængen mellem fysisk aktivitet og arbejdsmiljø, men der er faktisk fordele at hente med bevægelses- og motionsinitiativer på arbejdspladsen. 

Der er forbedringspotentiale for arbejdsmiljøet, hvis man som virksomhed hjælper sine:  

  • Stillesiddende medarbejdere med at få mere bevægelse ind i hverdagen  
  • Fysisk hårdt belastede medarbejdere med at få en stærkere krop og mere konditionstræning ind i hverdagen  
  • Medarbejdere der laver mange gentagende bevægelser med at få mere variereret fysisk aktivitet ind i hverdagen


Forskellige initiativer til mere motion og bevægelse
 

Det kan være en god idé at tage stilling til, hvilke initiativer der er mest optimale og realistiske for sine medarbejdere. Der kan nemlig være forskel på medarbejdernes behov og motivation for fysisk aktivitet. Her er nogle af de forskellige bud på bevægelses- og motionsinitiativer, man som virksomhed kan tage:  

Konkurrencer i hverdagen  
For nogle medarbejdere og virksomheder er det mest realistisk at få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen, hvis der er et konkurrenceelement. Ligeledes kan der være behov for at lægge ud med adfærdsændringer i hverdagen. Eksempler på initiativer, hvor medarbejdere konkurrerer i bevægelsesvaner, kan være:
- at lave sin egen ”Vi cykler til arbejde”-kampagne på arbejdspladsen 
- at lave en ”Tæl skridt”-konkurrence og sætte mål for, hvor mange skridt man tager dagligt 

Offentlige motionsevents  
En anden mulighed for at tage initiativ til mere fysisk aktivitet kan være at facilitere, at medarbejderne kan deltage i offentlige motionsevents. Inden arrangementet er der en sandsynlighed for, at medarbejderne vil dyrke mere motion i hverdagen for at træne til eventet. Det kan også være, at medarbejderne får vækket en ny interesse for den pågældende sportsgren. Eksempler på events, man kan tage initiativ til, at arbejdspladsen deltager i, kan være:  
- lokale byløb eller DHL-stafetten, hvor medarbejderne deltager individuelt eller på hold  
- sportsstævner og motionsdage, arrangeret af lokale foreninger eller Dansk Firmaidræt 

Motionsfællesskaber i fritiden  
Man kan som virksomhed også tage initiativ til, at medarbejderne kan dyrke fællesskaber i fritiden, der drejer sig om motion. For nogle medarbejdere kan det virke motiverende at dyrke motion, når man gør det i fællesskab. Eksempler på motionsfællesskaber, man som virksomhed kan igangsætte for medarbejderne, kan være:  
- motionsklubber, hvor medarbejderne sammen kan dyrke sport i mere eller mindre faste frekvenser  
- grupper på apps, hvor medarbejderne kan dele individuelle træningspas og resultater samt eventuelt i fællesskab prøve at opnå et fælles mål  

Fysisk aktivitet i arbejdstiden  
Der er flere forskellige muligheder for at sikre mere fysisk aktivitet i arbejdstiden. Man kan både skabe incitament til mere bevægelse ved at integrere det i opgaverne og i indretningen. På den måde bliver den fysiske aktivitet en naturlig del af arbejdsdagen. Ligeledes kan man indføre faste tidspunkter til fysisk bevægelse, der er mere eller mindre instrueret. Eksempler fysisk aktivitet, der kan indføres i arbejdstiden, kan være:  
-10-15 minutters træningsøvelser, eksempelvis Job & Krop-initiativets elastikøvelser, som medarbejderne sammen eller individuelt kan lave en til flere gange om ugen 
-indretning, der giver anledning til bevægelse, så medarbejderne skal gå længere for en kop kaffe eller får anledning til at tage trappen 

Motion og bevægelse er en god investering  

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har undersøgt sammenhængen mellem fysisk aktivitet og arbejdsmiljø. Flere interessante sammenhænge har vist sig. 

Den bedste behandling og forebyggelse af smerter i muskler og led er at bevæge sig. Det er både gældende for medarbejdere, der har gentagende, hårdt fysisk og stillesiddende arbejde, at styrketræning og konditionstræning har sundhedsfremmende og forebyggende effekter. 

NFA har blandt andet fundet ud af, at man kan nedsætte langtidssygefraværet med næsten 13 pct., hvis man indfører korte træningspas med småøvelser i arbejdstiden. Det kan derfor være en god investering at sætte tid af til, at medarbejderne kan styrke kroppen og få pulsen op. På den måde kan man forebygge smerter og sygdomme, der kan lede til længerevarende sygefravær.  

Det er ikke kun det fysiske, men også det psykiske arbejdsmiljø, der kan forbedres ved hjælp af fysisk aktivitet. Eftersom det er bevist, at regelmæssig motion har en positiv indvirkning på trivslen, er der potentiale for forebyggelse af f.eks. udbrændthed og stress. 

Helle Torsbjerg Niewald

Helle Torsbjerg Niewald

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3223
  • Mobil +45 3069 4643
  • E-mail hetn@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.