Hos Elos Medtech er digitalisering af produktion såvel som administration vigtigt for at sikre konkurrencefordele, mener Søren Olesen, Global Business Director.

Elos Medtech
17.11.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Robotter i Elos Medtech gør nicheproduktion rentabel

Ved at sætte strøm til administrationen og bruge robotter i produktionen kan Elos Medtech lave medicinsk udstyr på en banebrydende måde.

En tandlæge i Australien skal bruge et gebis til en patient og scanner patientens mund. Så sender han billedet og ordren af sted til en produktionsvirksomhed i Danmark.

Produktionsvirksomheden modtager scanningen og forvandler den til en CAM-fil, der er en slags 3D-tegning eller "solid" konverteret til værktøjsbaner. Filen bliver sendt til en computerstyret maskine. Inden for 48 timer er der fremstillet og sendt et gebis af sted til tandlægen på den anden side af kloden. Et gebis, som passer perfekt til lige netop hans patient. 

Det lyder som science fiction, men det er hverdag i Elos Medtech, som producerer individualiserede gebisser, implantater og andre dele til dentalbranchen verden over. Digitalisering har været med til at gøre nicheproduktionen rentabel. Derfor deltager virksomheden også på DI-forløbet “Tech for topledere i produktionsvirksomheder”, så de får inspiration og værktøjer til mere digitalisering.

 

Modulært system hjalp robotterne i gang 

I branchen for medicinsk udstyr er administrationen tung på grund af lovkrav. Derfor var software-robotter (RPA’er) er oplagt sted at begynde for Elos Medtech.

-Vi arbejdede med LEAN i produktionen, men kunne hurtigt se, at administrationen ikke var med. Vi skal samle dokumentation for at kunne levere det færdige produkt, da det skal leve op til de regulatoriske krav i forhold til medicinsk udstyr, fortæller Søren Olesen, Global Business Director i Elos Medtech. 

De automatiserede administrative arbejdsgange betyder i dag, at:  

  • Alle ordre kommer digitalt ind, hvorfor kunderne hurtigere kan få ordren igennem
  • Planlægning af produktionen kører automatisk efter et system, der vurderer på efterspørgsel, så Elos Medtech producerer mest optimalt
  • 80% af alle produkter bliver målt op på en valideret målemaskine, som mindsker risikoen for fejl
  • Måldata bliver behandlet statistisk i et program, som gør, at Elos Medtech med 99% sikkerhed kan sige, at det enkelte produkt overholder fejltolerancen
  • Data på produkterne bliver automatisk samlet til kunderne, som slipper for at inspicere produkterne - en stor konkurrencefordel, fordi det sparer kunderne tid og ressourcer

Da robotterne også skulle ind i produktionen, begyndte man med arbejdsgange med gentagelser for at reducere fejl. 

-Reduktion af fejl og scrap er kilde til mange omkostninger og efterfølgende dokumentation. Hvis en medarbejder skal tælle 100 skruer og lægge dem i en æske, vil der ske fejl. Så i stedet har en medarbejder nu tre robotter, som tæller. Medarbejderen synes nok også, at det er mere interessant at arbejde med robotterne end at tælle skruer, forklarer Søren Olesen.

Med robotterne i produktionen opstod en ny udfordring: Det er sværere at automatisere niche- og specialproduktion end massefremstilling. Derfor lavede Elos Medtech et modulært system, hvor medarbejderne kan bygge en minifabrik med robotter - hurtigt og på egen hånd. Det har gjort produktion af få enheder rentabel. 

 

Se også: Hvad er modularisering? 

 

Søren Olesen, Global Business Director i Elos Medtech
Hvis du søger løsninger og forstår potentialet i digitalisering, bliver det selvforstærkende. Søren Olesen, Global Business Director i Elos Medtech

 

 

Digitalisering kræver et nyt mindset

Søren Olsen mener, det er vigtigt for andre produktionsvirksomheder at huske, at Elos Medtech begyndte med få simple tiltag.

-Alt for mange går baglæns, fordi de bliver nervøse over ordet digitalisering. Men hele samfundet er jo digitalt. Det handler om at se på, hvad man kan bruge digitalisering til, finde en løsning og så få det bearbejdet internt. Der skal skabes en kultur i virksomheden, hvor man vil det. Ellers bliver det enkelte øvelser. Hvis du søger løsninger og forstår potentialet i digitalisering, bliver det selvforstærkende. 

Konstant fokus på mulighederne er afgørende. Derfor skal Elos Medtech også med på DI’s forløb Tech for topledere i produktionsvirksomheder. Forløbet er skræddersyet til ledere i netop produktionsvirksomheder - uanset hvor digitaliseret virksomheden er i øjeblikket. 

Du får inspiration og konkrete værktøjer til, hvordan du kan gøre produktionen bedre og mere effektiv, udvikle nye produkter, opdyrke nye markeder og implementere digitalisering på tværs af forsyningskæden. 

 

Elos Medtech

  • Elos Medtech blev etableret i Sverige i 1923 og arbejdede i flere årtier inden for træindustrien, indtil man via opkøb af andre virksomheder også kom ind i produktion af medicinsk udstyr.

  • Siden 2003 har Elos Medtech haft et strategisk fokus på medicinsk udstyr, og i den danske afdeling har man i den forbindelse haft et særligt fokus på at udnytte digitalisering til at blive markedsførende.

  • I Danmark har virksomheden 170 medarbejdere, mens der i koncernen er 500-600 medarbejdere globalt.
Peter Nyvang Lager

Peter Nyvang Lager

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3616
  • Mobil +45 2328 8365
  • E-mail petl@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.