Foto: Colourbox
22.02.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Højesteret: I orden at stoppe løn og bortvise leder

Højesteret har stadfæstet Vestre Landsrets dom og fastslået, at det var sagligt at bortvise en sygemeldt, ledende medarbejder, der nægtede at deltage i en mulighedssamtale. Det var også i orden, at virksomheden havde tilbageholdt medarbejderens løn.

Nægtede at deltage i mulighedssamtaler

Sagen handlede om en ledende medarbejder, der var fuldtidssygemeldt på ubestemt tid. Manden blev indkaldt til en mulighedssamtale hos virksomheden, der skulle finde sted i starten af oktober 2017.

Allerede inden samtalen meddelte medarbejderen, at han ikke så nogen grund til at deltage i samtalen, idet han ikke ville kunne genoptage sit arbejde, hverken helt eller delvist i en længere periode. Medarbejderen nægtede derfor at deltage.

Tilbageholdelse af løn

Virksomheden fastholdt kravet om en mulighedssamtale og indkaldte derfor medarbejderen til en ny samtale den 13. oktober 2017.

Virksomheden meddelte, at de ville stoppe udbetalingen af løn, hvis medarbejderen ikke deltog i samtalen. Virksomheden oplyste desuden, at manglende deltagelse i samtalen ville blive anset som en misligholdelse af ansættelsesforholdet. De tog dermed forbehold for at hæve ansættelsesforholdet, hvis medarbejderen uden rimelig grund nægtede at deltage.

Medarbejderen blev inden samtalerne orienteret om, at disse kunne gennemføres telefonisk, hvis han var for syg til at møde personligt op til samtalen.

Bortvist for ikke at deltage i mulighedssamtale

Før den planlagte samtale den 13. oktober 2017 sendte medarbejderen en ensidigt udfyldt mulighedserklæring. Virksomheden ville ikke acceptere erklæringen og fastholdt nødvendigheden af at afholde mulighedssamtalen.

Medarbejderen mødte ikke op til samtalen, og virksomheden tilbageholdt derfor medarbejderens løn med virkning fra den 13. oktober 2017.

Virksomheden indkaldte herefter medarbejderen til en tredje mulighedssamtale, som skulle foregå i slutningen af november 2017. Da medarbejderen også udeblev fra den tredje samtale, blev medarbejderen bortvist.

Medarbejderen anlagde herefter en sag mod virksomheden med påstand om, at bortvisningen var uberettiget. Han rejste krav om løn i opsigelsesperioden samt godtgørelse for usaglig opsigelse.

Berettiget at bortvise og tilbageholde løn

Højesteret stadfæstede landsrettens dom om, at det var sagligt for en virksomhed at bortvise en sygemeldt medarbejder, der nægtede at deltage i en mulighedssamtale. Virksomheden var ligeledes berettiget til at tilbageholde medarbejderens løn. Højesteret fandt, at virksomheden var berettiget til at indkalde medarbejderen til en mulighedssamtale. Højesteret lagde særligt vægt på, at medarbejderens udeblivelse ved mulighedssamtale udgjorde en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet, der berettigede bortvisningen samt tilbageholdelse af lønnen.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Højesterets afgørelse af 10. august 2021 i sag nr. BS-47627/2019-HJR.

Vejledninger

Vejledning om håndtering af medarbejderes sygdom og krav til dokumentation under sygefravær

Hent

Skabeloner

Skabeloner til sygefravær og dokumentation

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.