Billede: Colurbox
28.02.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Ukrainere kan blive i Danmark i op til seks måneder

Udlændingestyrelsen giver nu alle ukrainere med biometrisk pas og visum, der opholder sig som turister i Danmark, mulighed for at blive i Danmark i yderligere tre måneder (frem til 180. dagen), som følge af den russiske invasion. Muligheden for det længere ophold er begrundet i situationen i Ukraine, og at alle flyafgange til Ukraine er suspenderet for nuværende.

Ukrainere med visum eller et biometrisk pas udstedt efter den 12. januar 2015, kan under normale omstændigheder indrejse og opholde sig som turister inden for Schengen i op til 90 dage fra den første indrejsedag.

Dette er nu ændret til 180 dage i Danmark efter ansøgning ved Udlændingestyrelsens Borgerservice.

Det betyder, at ukrainere lige nu har mulighed for at blive i Danmark i yderligere 90 dage uden visum og  ikke længere behøver at forlade Danmark på en given dato.

Ophold i andre Schengenlande tæller med

Dog skal man være opmærksom på, at ophold i andre Schengenlande  tæller med i de samlet 90 dage.

Det betyder også, at ophold i eksempelvis Tyskland skal tælles med i de første 90 dage.

Kan søge nødvisum ved grænsen

Ukrainere, der ikke har haft mulighed for at ansøge om visum på en dansk repræsentation, kan ansøge om visum på grænsen til Danmark (nødvisum).

Læs mere om krav til at opnå visumfrit ophold, visum og ophold efter reglerne om asyl på Ny i Danmark

Ikke tilladt at arbejde

Det er dog ikke tilladt at udføre arbejde i Danmark på et visum eller i forlængelsesperioden på op til 180 dage.

Arbejde i Danmark kræver arbejdstilladelse efter en af de eksisterende ordninger for tredjelandsborgere, der ønsker at arbejde i Danmark.

Læs mere om arbejdstilladelse på Arbejdstilladelser - DI (danskindustri.dk) og Ny i Danmark

Ansøgning ved Borgerservise og SIRI

Ukrainske statsborgere skal gå på Udlændingestyrelsens Borgerservice og ansøge om at blive i Danmark ud over de 90 dage og op til 180 dage.

Se mere hvor der er Borgerservice og bestil tid til ansøgning på  Ny i Danmark

Ansøgning om arbejdstilladelse

Ansøgninger om arbejdstilladelse skal indgives til Styrelsen for International Rekruttering og Integration, og det er et krav, at ansøgeren har lovligt ophold i Danmark på ansøgningstidspunktet.

Derfor skal ansøgere om arbejdstilladelse sørge for, at de opfylder betingelserne for indrejse i Danmark, ved at have et biometrisk pas udsted efter 12. januar 2015, have et visum inden for 90 dage fra første indrejse dag eller en afgørelse om forlængelse af ophold ud over 90 dage, som et visum eller biometrisk pas giver mulighed for.

Se mere om information til Ukrainske statsborgere om indrejse, ophold, visum og ansøgning om asyl på Ny i Danmark.

Invasion af Ukraine: Få hjælp af DI - Dansk Industri 

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.