Foto: Colourbox
15.03.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Blev ikke advaret om konsekvenser af at udeblive fra sygefraværssamtale

En virksomhed bortviste en medarbejder, fordi han ikke var mødt op til en sygefraværssamtale. Spørgsmålet var herefter, om bortvisningen var berettiget, og om man overhovedet kan bortvise en medarbejder omfattet af Industriens Overenskomst inden for de første fire måneder af sygefraværet.

Sygemeldt efter konflikt med leder

En medarbejder, som havde været ansat hos virksomheden i ca. 14 år, sygemeldte sig efter en konflikt med sin leder.

Virksomheden afholdt herefter en sygefraværssamtale med medarbejderen, hvor der blev udfyldt en mulighedserklæring, da medarbejderen oplyste, at han også havde knæproblemer, som påvirkede hans evne til at udføre arbejdet.

På mødet blev det aftalt, at medarbejderen holdt fri resten af ugen for at komme sig ovenpå konflikten, og at han i mellemtiden skulle gå til lægen med mulighedserklæringen.

Medarbejderen skulle herefter møde på arbejde den følgende mandag.

Om mandagen meldte medarbejderen sig imidlertid syg igen og oplyste, at lægen ikke havde kunne udfylde mulighedserklæringens anden del, da der var en fejl i udfyldelsen af dennes første del – den del som medarbejderen og arbejdsgiveren havde udfyldt sammen den foregående uge.

Bortvist efter udeblivelse fra sygefraværssamtale 

Da medarbejderen meldte sig syg om mandagen, indkaldte virksomheden ham med det samme til en sygefraværssamtale med henblik på at udfylde en ny mulighedserklæring.

Virksomheden skrev pr. mail og sms til medarbejderen ”Du skal straks komme ud og få lavet en mulighedserklæring”.

Da medarbejderen ikke reagerede på beskeden, sendte virksomheden præcis samme besked hver morgen resten af ugen.

Undervejs foreslog medarbejderen, at de kunne holde mødet hos hans forbund i stedet, og om fredagen oplyste han, at han var for syg til at deltage i samtalen og tilbød at skaffe en lægeerklæring.

Virksomheden valgte herefter at bortvise medarbejderen.

Bortvisning var ikke berettiget

Dommeren nåede frem til, at bortvisningen ikke var berettiget, ligesom det ikke ville have været sagligt at opsige medarbejderen.

Dommeren lagde vægt på, at medarbejderen ganske vist havde pligt til at deltage i en sygefraværssamtale, men at medarbejderen havde oplyst, at han var for syg til at deltage samt tilbudt en lægeerklæring som dokumentation.

Medarbejderen havde desuden forsøgt at finde en alternativ måde at afholde samtalen på, uden at virksomheden havde reageret herpå.

Virksomheden havde endvidere ikke gjort det klart over for medarbejderen, at manglende fremmøde kunne medføre bortvisning.

Bortvisning under sygdom på IO

Det blev under sagen endvidere gjort gældende, at Industriens Overenskomst § 38, stk. 2, hvorefter en medarbejder ikke kan opsiges under de første fire måneders sygefravær, skal fortolkes således, at man heller ikke kan bortvise en medarbejder i denne periode.

Det blev gjort gældende, at når der i bestemmelsen står, at en medarbejder ikke kan ”opsiges”, så dækker dette begreb også bortvisning, da en bortvisning jo blot er en opsigelse uden opsigelsesvarsel.

Dommeren var ikke enig i denne fortolkning, og udtalte:

Ordlyden af § 38, stk. 2, nr. 1, 1, afsnit, angår kun “opsigelse” inden for den første 4 måneders periode af dokumenteret sygdom. Der er efter denne ordlyd efter de foreliggende oplysninger ikke grundlag for at fortolke bestemmelsen således, at den omfatter bortvisning. Det må imidlertid antages, at det er en forudsætning for, at en bortvisning ikke er i strid med § 38, stk. 2, nr. 1. 1. afsnit, at bortvisningen er berettiget...”

DI førte sagen for virksomheden. 

Nyheden er baseret på Faglig Voldgifts kendelse af  3. december 2021 i sag nr. FV2020.457.

DI's råd

Sagen viser, at virksomheden skal være påpasselig med bortvise eller opsige på grund af manglende fremmøde til sygefraværssamtale.

Medarbejderen har pligt til at deltage, og en bortvisning eller opsigelse kan være berettiget, hvis ikke det manglende fremmøde skyldes for eksempel dokumenteret sygdom, som forhindrer dette, og hvis virksomheden har gjort det klart for medarbejderen, at manglende fremmøde vil medføre opsigelse eller bortvisning, for eksempel ved at give en advarsel.

Kontakt DI for rådgivning, hvis I overvejer at opsige eller bortvise  en sygemeldt medarbejder.

Vejledninger

Vejledning om håndtering af medarbejderes sygdom og krav til dokumentation under sygefravær

Hent

Skabeloner

Skabeloner til sygefravær og dokumentation

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.