Foto: Colourbox
15.03.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Tillæg skal beregnes af den faktisk udbetalte løn

En faglig voldgift gav en virksomhed ret i, at overenskomstmæssige tillæg til medarbejdere inden for byggeriets område skal beregnes af den faktisk udbetalte løn og ikke, som forbundet hævdede, den aftalte løn.

Udstationeret til at udføre tømrerarbejde i Danmark

Sagen handlede om en udenlandsk byggevirksomhed, der havde udstationeret fire medarbejdere til at udføre noget tømrerarbejde i Danmark.

Tvist om beregning af overenskomstmæssige tillæg

Umiddelbart efter færdiggørelsen af arbejdet opstod der en tvist om, hvorvidt virksomheden havde betalt løn og overenskomstmæssige tillæg, såsom feriepenge, søgne- og helligdagsbetaling og pension, i overensstemmelse med overenskomsten, eller om der var et såkaldt ”differencekrav”.

Virksomheden og medarbejderne var uenige om, hvilken timeløn der skulle lægges til grund for beregningen af de overenskomstmæssige tillæg i en situation, hvor den aftalte timeløn på papiret var højere end overenskomstens minimallønssats, men hvor virksomheden de facto havde betalt en lavere timeløn end minimallønssatsen.

Forbundet mente, at virksomheden skulle beregne de overenskomstmæssige tillæg af den aftalte løn, mens virksomheden og DI mente, at tillæggene skulle beregnes på baggrund af overenskomstens minimallønssats, når der var betalt mindre end minimallønssatsen.

Overenskomstmæssige tillæg skulle beregnes af den faktisk udbetalte løn

Dommeren var enig med virksomheden og DI. Han fastslog, at overenskomstmæssige tillæg i sager om differencekrav skal beregnes af den faktisk udbetalt løn.

I tilfælde, hvor den faktisk udbetalte løn er mindre end overenskomstens minimallønssats, så skal beregningen af tillæg ske på grundlag af overenskomstens minimallønssats.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på kendelse i faglig voldgift af 23. februar 2022 i sag nr. FV2021.1166.

DI's råd

Afgørelsen er primært interessant, fordi den fastslår, at overenskomstmæssige tillæg i sager om differencekrav skal beregnes af den faktisk udbetalte løn, og hvis den er mindre end overenskomstens minimallønssats, så er det overenskomstens minimallønssats, der skal lægges til grund.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.