Foto: Colourbox
09.01.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Bortvist for at annullere sin egen parkeringsbøde

Østre Landsret har afgjort, at det svarede til tyveri og var et groft tillidsbrud, da en medarbejder i en kommunal parkeringsforvaltning annullerede sin egen parkeringsbøde. Det var derfor berettiget, at kommunen bortviste medarbejderen.

Bøde for ulovlig parkering

Medarbejderen, som siden 2009 havde været ansat i en kommunes parkeringsforvaltning og i fleksjob siden 2011, blev pålagt en parkeringsafgift for ulovlig parkering 29. januar 2018. To dage senere annullerede medarbejderen selv afgiften via parkeringssystemet, hvilket kommunen senere opdagede.

Da kommunen blev opmærksom på forholdet, meddelte de medarbejderen, at de påtænkte at bortvise ham med den begrundelse, at hans annullering af parkeringsbøde var en ulovlig handling og tyveri, og at det ikke var foreneligt med at være ansat i kommunen.

Efter at kommunen havde modtaget medarbejderens høringssvar, hvor han erkendte sin fejl, blev medarbejderen bortvist 14. marts 2018.

Sagsøgte kommunen

Medarbejderen mente, at bortvisningen var uberettiget og valgte at sagsøge kommunen for manglende løn og godtgørelse for manglende ansættelsesbevis. Han krævede en betaling på 330.370,75 kr., svarende til ni måneders løn, pensionsbidrag og feriepenge, samt en godtgørelse på 20.000 kr. for manglende ansættelsesbevis.

Retten på Frederiksberg fandt, at medarbejderens handling var sammenlignelig med tyveri og et brud på tilliden, selv om parkeringsafgiften senere blev frafaldet. Derfor blev kommunen frifundet for kravet om manglende løn, men dømt til at betale 2.500 kr. for manglende ansættelsesbevis.

Medarbejderen ankede dommen til Østre Landsret, som bekræftede byrettens afgørelse og fastslog, at medarbejderens handling udgjorde et groft tillidsbrud, der berettigede til bortvisning.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Østre Landsrets dom af 31. oktober 2023 i sag nr. BS-36627/2022-OLR.

DI's råd

En bortvisning er den alvorligste sanktion, en arbejdsgiver kan anvende. Ved en bortvisning ophæves ansættelsesforholdet uden varsel, og lønnen stopper samme dag, som bortvisningen gennemføres.

Det er virksomheden, der skal kunne bevise, at der er grundlag for bortvisning af medarbejderen, f.eks. ved tyveri, vold eller grov illoyalitet mod arbejdspladsen, da medarbejderen ellers har krav på løn i opsigelsesperioden samt godtgørelse for uberettiget bortvisning.

Læs mere om Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til bortvisning

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.