16.01.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Forlænget varsel ved opsigelse af arbejdsmiljørepræsentanter

En ændring af arbejdsmiljøloven betyder, at visse arbejdsmiljørepræsentanter fra 1. februar 2024 skal have et forlænget opsigelsesvarsel på seks uger.

Indtil nu

I dag følger det af arbejdsmiljølovens § 10, stk. 2, at:

"Arbejdsmiljørepræsentanten er beskyttet mod afskedigelse og anden forringelse af sine forhold på samme måde som tillidsmænd inden for vedkommende eller tilsvarende faglige område."

Det betyder, at arbejdsmiljørepræsentanter har ret til samme beskyttelse og opsigelsesvarsel som tillidsrepræsentanter på samme faglige område – uanset om virksomheden har overenskomster eller ej.

Visse faggrupper er dog ikke dækket af overenskomster eller har regler om beskyttelse af tillidsrepræsentanter.

Ny regel fra 1. februar 2024

Pr. 1. februar 2024 træder et nyt stk. 3 i kraft med følgende ordlyd:

Stk. 3. Hvis arbejdsmiljørepræsentanten ikke er beskyttet mod afskedigelse og anden forringelse af sine forhold efter stk. 2, skal den pågældende have et forlænget opsigelsesvarsel på 6 uger.

Den nye bestemmelse betyder, at en arbejdsmiljørepræsentant vil få et forlænget opsigelsesvarsel på 6 uger, hvis vedkomende ikke er beskyttet mod opsigelse og anden forringelse af forholdene på samme måde som tillidsrepræsentanter efter bestemmelsen i § 10, stk. 2, fordi arbejdet ikke er dækket af en overenskomst.

Det forventes, at regel i praksis kommer til at have betydning for arbejdsmiljørepræsentanter, der er funktionærer. Ifølge opsigelsesreglerne i funktionærloven skal funktionærer fratræde ved udgangen af en måned.

DI vurderer, at arbejdsmiljølovens nye regel betyder, at funktionæreren skal have sit almindelige varsel efter funktionærloven, hvorefter denne forlænges med 6 uger. Det betyder, at funktionæren ikke fratræder ved udgangen af en måned. 

Ingen øvrige ændringer

Den nye regel i arbejdsmiljølovens § 10, stk. 3 alene vedrører det forlængede varsel. Der er således ikke noget kravet om tvingende årsager eller særlig opsigelsesprocedure.

DI's råd

I bør ikke opsige en arbejdsmiljørepræsentant, inden I har kontaktet DI.

Som nævnt i nyheden har arbejdsmiljørepræsentanter ofte en særlig beskyttelse, fordi de følger regler for tillidsrepræsentanter. Det kan gælde for grundlaget for opsigelsen, opsigelsesvarslet og i visse tilfælde også opsigelsesproceduren.

Kontakt DI for at få rådgivning om, hvordan I skal gå til en eventuel opsigelse.

Medarbejdere beskyttet mod opsigelse - DI - Dansk Industri - DI

Arbejdsmiljørepræsentanter - rådgivning for arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.