Foto: Colourbox
05.02.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Privat brug af firmabil var ikke nok til bortvisning

En faglig voldgift har afgjort, at en elektrikers private brug af firmabil ikke var tilstrækkelig groft til at berettige en bortvisning. Handlingen var dog nok til at retfærdiggøre en opsigelse, og medarbejderen fik derfor kun erstatning svarende til løn i opsigelsesperioden.

Sagens baggrund og påstande

Sagen handlede om, hvorvidt en elektrikers brug af en firmabil til private formål var en gyldig grund til bortvisning.

Virksomheden anførte, at medarbejderen havde brudt virksomhedens retningslinjer ved at bruge firmabilen til at hjælpe sin bror. Virksomheden opdagede det og betragtede det som en overtrædelse af deres politikker. Desuden konstaterede virksomheden,  at medarbejderen havde handlet illoyalt ved udførelse af konkurrerende virksomhed ved siden af ansættelsesforholdet, og de bortviste medarbejderen på stedet.

Forbundet påstod, at bortvisningen var uberettiget, og at medarbejderen havde krav på erstatning i form af løn i opsigelsesperioden og godtgørelse.

Tvivl om medarbejderens status som tillidsrepræsentant

En tvist i sagen var medarbejderens status som tillidsrepræsentant. Medarbejderen var tidligere blevet valgt af sine kolleger til at forhandle en lokalaftale om løn og arbejdsvilkår. Hans ansættelse inkluderede et tillidsmandstillæg, hvilket anerkendte hans rolle som tillidsrepræsentant.

Selv om forbundet ikke var formelt informeret om hans valg, blev det under sagens bevisførelse fastslået, at medarbejderen havde status som tillidsrepræsentant på tidspunktet for bortvisningen.

Ikke tilstrækkelig grovhed til at begrunde en bortvisning

Selv om medarbejderens handlinger var i strid med virksomhedens retningslinjer, som medarbejderen kendte, fandt dommeren ikke, at hans handlinger var en tilstrækkelig grov overtrædelse til at berettige en bortvisning.

Overtrædelserne kunne dog godt retfærdiggøre en opsigelse, og medarbejderen blev derfor tildelt erstatning svarende til løn i opsigelsesperioden.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på faglig voldgifts afgørelse af 20. november 2023 i sag nr. FV2023-742.

DI's råd

Virksomheder bør sikre, at alle medarbejdere er fuldt informerede om virksomhedens retningslinjer, især når det gælder brug af virksomhedens ejendom.

I bør regelmæssigt gennemgå og opdatere interne politikker for at sikre, at de forbliver relevante og forståelige for alle medarbejdere og for at undgå fremtidige misforståelser eller konflikter.

Desuden bør virksomheder, inden ansættelsesretlige konsekvenser iværksættes, tage hensyn til medarbejderens historik og de konkrete omstændighederne ved eventuelle overtrædelser.

Læs mere om Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI

Læs mere om Opsigelse - rådgivning, beregnere og skabelon - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til opsigelse

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.