Analyser

Kunstig intelligens er afgørende for danske virksomheders konkurrenceevne i fremtiden

Kunstig intelligens (AI) ventes at få meget stor betydning for dansk erhvervsliv, hvor det primært er de større virksomheder, som indtil nu gør brug af teknologien. Virksomhederne ser AI som en afgørende parameter for at bevare dansk konkurrencekraft.

Halvdelen af de større danske virksomheder med over 100 ansatte anvender allerede AI i dag. Derimod er det kun 20 pct.  af virksomhederne med under 100 ansatte, der gør det samme. Dertil er det knap 30 pct. af både de større og mindre virksomheder, der forventer at bruge AI i de kommende år.

Dette indikerer, at vi også i de kommende år vil se, at de små og mellemstore virksomheder vil halte efter de store i brugen af AI, hvilket kan ende med at stille dem dårligere end de store virksomheder, hvis de ikke udnytter potentialet i AI.

Mere end hver femte af de små og mellemstore virksomheder ved ikke, hvorvidt de kommer til at bruge AI i fremtiden. Dette indikerer, at man i disse virksomheder ikke har overblikket over, hvilke teknologiske muligheder der er ved AI og hvordan de eventuelt kan understøtte forretningen.

57 pct. af virksomhederne angiver, at AI i høj eller meget høj grad er afgørende for at bevare dansk konkurrenceevne. På den anden side mener blot 11 pct. af virksomhederne, at AI kun i mindre grad eller slet ikke er nødvendigt for at bevare konkurrenceevnen. Dette understreger, at mange virksomheder ser AI som en potentiel konkurrencefordel, og at de er villige til at investere i teknologien for at forblive innovative og relevante i markedet.

AI er således blevet afgørende for danske virksomheder – og bliver det i stigende grad fremover. Selvom små og mellemstore virksomheder stadig har et stykke vej at gå for at udnytte AI's fulde potentiale, er der en stigende interesse for teknologien. Ved at omfavne AI som en mulighed og drage fordel af dens evner, kan danske virksomheder positionere sig bedre i en stadig mere digitaliseret og konkurrencepræget verden.

Ny rapport: Kunstig intelligens er en katalysator for global økonomisk vækst

En ny McKinsey-rapport viser, at AI årligt kan tilføje utrolige 2.600 til 4.400 milliarder dollars til den globale økonomi. For at sætte dette tal i perspektiv, svarer det cirka til størrelsen af hele Storbritanniens økonomi. Dette understreger det enorme potentiale og den betydelige indflydelse, AI har på erhvervslivet allerede i dag og vil få i årene fremover.

Ifølge rapporten vil visse industrier opleve den største påvirkning af deres indtægter som følge af AI. Den finansielle sektor, højteknologiske virksomheder og biovidenskab er blandt de industrier, der kan forvente betydelige ændringer. Denne indsigt indikerer, at AI ikke kun vil transformere individuelle virksomheder, men også forme hele brancher.

Et vigtigt aspekt af AI's indvirkning er automatiseringen af arbejdsaktiviteter. Rapporten fremhæver, at AI i sin nuværende form har potentialet til at automatisere mellem 60 og 70 procent af vores arbejdstid i dag. Dette kan ændre arbejdets dynamik og øge medarbejderes evner ved at frigøre dem fra rutineopgaver og give dem mulighed for at fokusere på mere værdiskabende og kreativt arbejde.

Tidligere estimater antydede, at AI kunne automatisere halvdelen af medarbejdernes arbejdstid. Denne opdaterede rapport viser, at potentialet er endnu større, hvilket understreger behovet for virksomheder og medarbejdere i at tilpasse sig den teknologiske udvikling og udnytte de muligheder, som AI bringer. Samtidig kan AI delvist frigøre ressourcer og dermed afhjælpe udfordringen med mangel på medarbejdere, som på nuværende tidspunkt er en stor vækstbarriere for virksomhederne.

Sebastian Kaldahl
Skrevet af:

Sebastian Kaldahl

Relateret indhold