Lea Utoft Rasmussen
09.05.23 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Thisted og Jammerbugt producerer mest grøn energi i Nordjylland

Solceller og vindmøller på land sørger i Thisted og Jammerbugt for strøm svarende til forbruget hos 243.500 husstande. Dermed står de to kommuner for den største produktion af grøn strøm i Region Nordjylland. Selvom Nordjylland generelt er godt med, er der brug for en øget produktion i alle landets kommuner. Derfor opfordrer DI til, at kommunerne gør det hurtigt og nemt at investere i vedvarende energianlæg.

Når det blæser eller solen skinner, er der grøn strøm i stikkontakten rigtig mange steder i Nordjylland. I Thisted og Jammerbugt producerer særligt vindmøller på land grøn strøm nok til at dække det, der svarer til henholdsvis 124.500 og 119.000 husstandes forbrug.

I hele Nordjylland producerer solceller og vindmøller på land strøm svarende til 772.500 husstandes forbrug. Langt størstedelen af den grønne strøm produceres af vindmøller på land. Det viser en analyse fra Dansk Industri.

- Vi er rigtig godt på vej her i Nordjylland med særligt produktion af grøn strøm fra vindmøller. Den vedvarende energi er vigtig for, at vi kan blive fri af russisk gas, blive klimaneutrale i 2045, og ikke mindst for at gøre det muligt for nordjyske virksomheder at flytte produktionen over på grøn strøm, siger formand for DI Aalborg, Peter Birkegaard.

Thisted og Jammerbugt er blandt de ti kommuner i landet, hvor der bliver produceret mest grøn strøm fra solceller og vindmøller på land. I top 20 ligger også Vesthimmerland, Aalborg, Hjørring, Mariagerfjord og Brønderslev kommuner. Men produktionen af elektricitet fra vedvarende energikilder skal femdobles frem mod 2030, og opsætningen af solceller, vindmøller og andre energianlæg skal ske ude i kommunerne.

- Den målsætning betyder, at vi skal have tempoet op, og her spiller kommunerne en afgørende rolle i forhold til at gøre det attraktivt at investere i og opsætte blandt andet solceller og vindmøller. Det kræver hurtig sagsbehandling, fremsynet planlægning og nogle gode rammevilkår, der gør det rentabelt at investere i energianlæg. Kommunen og ikke mindst politikerne spiller også en stor rolle i forhold til at skabe opbakning til solceller og vindmøller hos borgerne, siger Peter Birkegaard.

Hjørring, Mariagerfjord, Thisted, Vesthimmerland og Jammerbugt kommuner er i top ti over kommuner, der siden 2016 har haft den største stigning i produktionen af strøm fra vindmøller på land.

- Jeg glæder mig over, at vi flere steder i Nordjylland er frontløbere i forhold til udbygningen af vindenergi. Jeg håber, at alle vores nordjyske kommuner vil understøtte den dagsorden, og jeg kan kun opfordre til, at kommunerne lader sig inspirere af hinanden. Blandt andet er der spændende tiltag i gang i Thisted Kommune, hvor de arbejder på at skabe mere lokal indflydelse og ejerskab til kommende energianlæg. Det handler netop om, at vi styrker samarbejdet og udnytter enhver mulighed for at skabe mere vedvarende energi, siger Peter Birkegaard.

Fakta om tallene:
Da efterspørgsel og udbud af grøn strøm sjældent passer sammen, vil produktionen af grøn strøm i praksis ikke gå til det antal husstande, det i teorien kan dække. Derudover eksporteres en del af strømmen til andre lande, og noget går til fx industrivirksomheder.

Henrik Marcher Larsen

Henrik Marcher Larsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3962
  • Mobil +45 4015 8858
  • E-mail heml@di.dk

Relateret indhold