22.06.23 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Nordsjælland blandt de bedste til samarbejde med private virksomheder

Kommunerne i Nordsjælland er blandt de bedste til at bruge private virksomheder til alt fra græsslåning til rengøring og tøjvask. Men der er stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner åbner døren for private virksomheder. I Gribskov løser private virksomheder halvdelen af kommunens arbejdsopgaver, mens det i Furesø er under hver fjerde opgave.

Der er stor forskel på, hvor ofte kommunerne i Nordsjælland lader private virksomheder stå for fx at rengøre skolerne, slå græsset på fodboldbanerne eller vaske medarbejdernes uniformer i hjemmeplejen. I Gribskov løser private virksomheder halvdelen af kommunens opgaver. I Fredensborg, Hillerød, Hørsholm, Frederikssund og Halsnæs er det omkring hver tredje kommunale opgave. I Furesø er det under hver fjerde af kommunens opgaver, som private virksomheder har mulighed for at byde ind på.

Det viser tal fra Dansk Industri, der har opgjort kommunernes samarbejde med private leverandører i 2022.

- Gribskov viser vejen for andre kommuner, og er den kommune i Danmark, som er bedst til at bruge private virksomheder til at få løst de daglige opgaver. Faktisk er kommunerne i Nordsjælland nogen af dem, der sender allerflest opgaver i udbud og dermed giver private virksomheder mulighed for at vise, hvordan de med deres erfaringer, teknologi og ekspertise kan løse opgaven. Det er meget positivt, siger formand for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen.

Kommunerne i Nordsjælland sender i gennemsnit 31 procent af alle opgaverne i udbud. De er dermed sammen med kommunerne på Sjælland & Lolland-Falster dem, der er bedst til at bruge private virksomheder i dagligdagen.

- Det er dejligt, at vores nordsjællandske kommuner er godt i gang med at teste markedet og dermed sikre, at vi får mest muligt ud af vores skattekroner. Det skal vi have endnu mere af. Private virksomheder bør få mulighed for at byde ind på i hvert fald 40 procent af alle kommunale opgaver. Gribskov er et godt eksempel på, at det sagtens kan lade sig gøre, så jeg håber, at kommunerne i Nordsjælland i endnu højere grad vil bede virksomhederne vise, hvordan de med deres ekspertise kan løse opgaverne, siger formand Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden og tilføjer:

- I flere af vores kommuner er der dog et stykke vej til de 40 procent. Fx ligger Furesø, Allerød, Rudersdal og Egedal alle under 30 procent. Jeg kan kun opfordre kommunerne til at være nysgerrige på hinandens erfaringer. Det giver også kommunerne mulighed for at vælge, om fx bæredygtighed eller socialt ansvar skal være en del af opgaveløsningen, siger Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.

I fx Ballerup har virksomheden Coor A/S i mere end ti år stået for rengøring af skoler, dagtilbud og fritidsordninger, hvor Coor A/S samtidig har som opgave at tilrettelægge jobtræningsforløb for ledige. I København samarbejder kommunen med DEKRA og Danske Fragtmænd om transportuddannelser og jobs til langtidsledige.

- Det er oplagt at lade sig inspirere af de gode eksempler, som der allerede findes mange af, og de findes endda også lige i vores baghave. Det er vigtigt at huske på, at vi jo ikke ved, om borgerne får den bedst mulige service, hvis ikke vi har tjekket, hvad virksomhederne kan tilbyde, siger formand Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.

Ron Amir

Ron Amir

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4647
  • Mobil +45 5213 2321
  • E-mail rona@di.dk

Relateret indhold