22.06.23 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Sjællandske kommuner er landets bedste til at samarbejde med private virksomheder

Kommunerne i Region Sjælland er samlet set blandt de bedste til at bruge private virksomheder til alt fra græsslåning til rengøring og tøjvask. Men der er forskel på, hvor meget de enkelte kommuner åbner døren for private virksomheder.

I Silkeborg løser private virksomheder 28 procent af kommunens arbejdsopgaver, mens det i Viborg er 25 procent af opgaverne, hvor private får mulighed for at byde ind med nye løsninger. Kommunerne bør teste langt flere opgaver på pris, kvalitet og bæredygtighed, lyder opfordringen fra DI Silkeborg-Viborg.

I Silkeborg står private virksomheder for at udføre 28 procent af kommunens daglige opgaver som fx at rengøre skolerne, slå græsset på fodboldbanerne eller vaske medarbejdernes uniformer i hjemmeplejen. I Viborg Kommune er det 25 procent af opgaverne, som private virksomheder får mulighed for at byde ind på.

Det viser tal fra Dansk Industri, der har opgjort kommunernes samarbejde med private leverandører i 2022.

- Både Silkeborg og Viborg er godt i gang, men det er lige i underkanten, at det kun er hver fjerde opgave i Viborg og lidt flere i Silkeborg, hvor kommunen rent faktisk tjekker, om den får den bedste løsning for skattekronerne. Det er jo ligesom derhjemme, da tjekker vi jo også prisen mere end et sted, hvis vi fx bestiller nye vinduer eller køber en trailer, siger formand for DI Silkeborg-Viborg Jacob P. Jensen.

Han opfordrer derfor Silkeborg og Viborg kommuner til at lave målsætning om, at private virksomheder bør få mulighed for at byde ind med løsninger på 40 procent af alle kommunens opgaver.

- I en tid, hvor der ikke er uanede mængder af kroner i kommunekassen, og hvor kommunerne også skal levere resultater på den grønne dagsorden, er det oplagt at se, om private virksomheder kan levere løsninger, der fx hjælper kommunen i mål med en reduktion af CO2. Eller hvor ny teknologi giver en bedre og billigere løsning af opgaven. Det er sund fornuft at teste markedet. Ellers ved vi jo reelt set ikke, om vi bruger skattekronerne bedst muligt, siger Jacob P. Jensen, DI Silkeborg-Viborg.

På landsplan giver kommunerne private virksomheder mulighed for at byde ind på i gennemsnit 27 procent af deres opgaver.

- Det er jo ikke kun i Silkeborg og Viborg, at der er behov for, at kommunerne åbner døren endnu mere for private virksomheder. Der findes allerede masser af gode samarbejder mellem kommuner og private virksomheder, så kommunerne har gode muligheder for at lære af hinanden. Det er sund fornuft med jævne mellemrum at teste, om prisen og kvaliteten er der, hvor vi ønsker det, eller om der er kommet nye og bedre løsninger på markedet. Jeg håber, at Silkeborg og Viborg vil trække i arbejdstøjet på det her område, siger formand for DI Silkeborg-Viborg Jacob P. Jensen.

Gordon Trier Holm

Gordon Trier Holm

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3986
  • Mobil +45 2949 4606
  • E-mail gth@di.dk

Relateret indhold