Erhvervsvenligheden findes i omegnskommunerne
I år er 14. gang DI udsender en måling af den lokale erhvervsvenlighed i Danmarks kommuner. Den viser i år, at nogle af landets mest erhvervsvenlige kommuner ligger som perler på en snor lige rundt om Aarhus.
Odder ligger bedst på en niendeplads, og er dermed på top-ti over de mest erhvervsvenlige kommuner i landet. Silkeborg, Favrskov og Skanderborg følger kort efter på 13. , 14. og 15. Pladsen. Syddjurs går frem, og arbejder godt for sagen. Men ligger dog stadig som nr 67.
Aarhus Kommune går et par pladser tilbage, og er nu nummer 80 af de 92 kommuner, der indgår i undersøgelsen.
Den gode sagsbehandling i Favrskov
Favrskov er tilbage i det gode, erhvervsvenlige selskab efter et enkelt år lidt længere nede på listen. Bortset fra 2 år ud af de 14 år undersøgelsen er foretaget, har Favrskov været i top-tyve. Det er kommunen igen nu i 2023, hvor Favrskov bliver nummer 14.
- En stabil god placering vidner om et stærkt fundament og en oprigtig interesse for at give erhvervslivet gode betingelser. Og efterhånden som andre kommuner gør det bedre og bedre, kræver det konstant opmærksomhed, og det fornemmer vi klart i Favrskov, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland.
Virksomhederne i Favrskov er grundlæggende pænt tilfredse med at drive virksomhed i kommunen. Især er tilfredsheden med det kommunale vejnet blev markant forbedret. Det er også et område, hvor kommunen har haft sit fokus - ikke mindst for at forbedre adgangen til E45.
Men også den kommunale sagsbehandling opleves meget bedre i år, hvad enten det er byggesager, miljøsager eller sygedagpengesager. Virksomhederne oplever også, at kommunen nu tager mere hensyn til erhvervslivet i den lokale planlægning. Og virksomhederne er også meget tilfredse med den kommunale udbudsproces.
- Det er vigtigt, at virksomhederne oplever en imødekommende kommune, når de henvender sig med brug for hjælp. Lige meget om det er sager, der skal godkendes, eller udvidelsesplaner, der måske skal laves i dialog, siger Anders Strange.
Virksomhederne i Favrskov mener stadig, at kommunen især bør prioritere at sikre uddannet arbejdskraft nu og i fremtiden. Men Infrastrukturen står stadig meget højt på ønskelisten til kommunens indsats.
Skanderborg på den grønne gren
Skanderborg rykker hele 10 pladser fremad i årets erhvervsvenlighedsmåling, og er nu tilbage, hvor kommunen har været de fleste år. Skanderborg ligger på en 15. plads blandt landets kommuner.
Virksomhederne i Skanderborg anerkender især kommunens indsats for den grønne omstilling, herunder indsatsen for at sikre, at man kan drive sin virksomhed mere klimavenligt.
- Den grønne omstilling fylder meget hos virksomhederne, der jo nu også ofte bliver målt på det hos kunder, så det er et vigtigt fokusområde for en erhvervsvenlig kommune, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland.
Et andet område, der fylder meget hos virksomhederne – og klart det område, som virksomhederne anbefaler Skanderborg at prioritere højest - er at tiltrække og sikre arbejdskraft nu og i fremtiden. Heldigvis synes virksomhederne allerede, at kommunen indsats er ret god.
- Bekymring for, at der ikke er nok hænder og hoveder til at udføre de opgaver og ordrer, som kommer ind fylder rigtig meget, så det er vigtigt, at kommunerne holder fast i indsatsen, siger Anders Strange.
Dét, der ofte karakteriserer en erhvervsvenlig kommune, er en god dialog mellem erhvervsliv og kommune. Det gælder også i Skanderborg, hvor især embedsværket får roserne for god dialog og formidling af væsentlig information.
- Men hvis Skanderborg næste år skal stige endnu mere i målingen, kunne det tyde på, der skal øget fokus på byggesagsbehandlingen, hvor kommunen havner på en middelmådig midterplacering, anbefaler Anders Strange.
Fremgangen fortsætter i Syddjurs
Syddjurs fortsætter sin fremgang i den årlige erhvervsvenlighedsmåling, og bliver nu nummer 67.
- Det er det lange seje træk for Syddjurs, som jo netop har lanceret sin nye erhvervsenhed, der skal gøre dialogen og kontakten mellem kommune og erhvervsliv bedre. Effekten af den er nok ikke helt opnået endnu, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland.
For nok er byggesagsbehandlingen blevet bedre, men den vurderes fortsat til at ligge i den tunge ende. Og det er noget virksomhederne klart anbefaler kommunen at sætte ind på.
Men der kan allerede spores fremgang i den kategori, der omhandler information og dialog mellem erhvervsliv og kommune, hvor virksomhederne i Syddjurs mener, at kommunen gør det bedre på alle parametre. Både i dialogen med politikere og embedsværk samt i formidling af væsentlig information til virksomhederne.
- Vi oplever, at vi her har en kommune, der har sat sig for at opnå en højere erhvervsvenlighed, og også prioriterer ressourcer til indsatsen. Så vores bedste råd til kommunen er jo at klø på, siger Anders Strange.
Aarhus vokser, men sakker bagud i erhvervsvenlighed
Det går på mange områder rigtig godt i Aarhus. Mange nye jobs bliver skabt, virksomheder kommer til og mange nye borgere flytter til kommunen. Men når man måler på erhvervsvenligheden i kommunen, så er der ikke fremgang at spore. Aarhus falder 2 pladser tilbage i årets erhvervsvenlighedsmåling, og er nu nummer 80 blandt de 92 kommuner, der bliver målt på.
- Når andre kommuner forbedrer sig, så koster det på placering for Aarhus. For nok går det godt i Aarhus, men det kunne jo gå endnu bedre, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland.
Blandt de store kommuner rykker både Aalborg, Odense og København fremad i erhvervsvenlighed. Aalborg og Odense så meget, at de nu ligger væsentligt foran Aarhus som nummer 52 og 66. Og København er nu blot et mulehår efter Aarhus som nummer 84.
- Debatten om havneudvidelse har skilt vandene i Aarhus. Vi i bestyrelsen synes, der er fundet et godt kompromis, der fremtidssikrer Aarhus Havn, i øvrigt til gavn for et erhvervsliv i en meget større geografi end Aarhus. Men jeg kan ikke udelukke, at debatten har påvirket dette års måling af erhvervsvenligheden i Aarhus, siger Anders Strange, der håber, der nu falder ro på denne sag.
- Vi hører om mange især mindre virksomheder i Aarhus, der oplever dialogen med kommunen i forbindelse med sagsbehandling som svær. Og vi må igen anbefale kommunen at arbejde med at gøre det nemmere. Det kan både være i form af forbedrede selvbetjeningsmuligheder, og muligheder for kontakt, siger Anders Strange.
Det er igen infrastrukturen, virksomhederne anbefaler kommunen at prioritere højest i sin indsats. Fremkommelighed for såvel medarbejdere som varer er vigtig. Men det går også igen i kritikken, at mange håndværkere har fundet det svært at parkere i forbindelse med arbejde, de skal udføre inden for Ringgaden.
- Derfor er det jo også glædeligt, at Aarhus efter et meget langt tilløb nu afprøver en model med særlige ordninger for gulpladebiler i arbejdstiden. Det har vi efterspurgt i årevis, siger Anders Strange.
Men der er også efterspørgsel efter bedre kollektiv trafik fra oplandet, så man enten helt slipper for at tage bilen på arbejde, eller kan stille den ved en indfaldsvej, hvis det så passer med kollektiv trafik. Ligeledes kan der arbejdes for at forbedre mulighederne for pendling på cykel.
- En analyse fra Dansk Industri har tidligere vist, at hver anden østjyde har under 10 kilometer til arbejde. For næsten hver tredje er afstanden under 5 kilometer. Det giver gode muligheder for, at flere østjyder lader bilen stå og tager cyklen, siger Anders Strange, der opfordrer de østjyske kommuner til at indtænke flere cykelkorridorer i trafikplanlægningen.
- Det er en stor gruppe aarhusianere, som bor i cykelafstand til jobbet, og som vi gerne skal have til at fortsætte med at cykle eller flytte fra bilen til cyklen. Det er også en mulighed at supplere brug af kollektiv trafik med en cykeltur. Og hver gang en medarbejder skifter bilen ud med cyklen, bliver der mindre kø på vejene, siger formand for DI Østjylland Anders Strange.