”Vi har hentet mange gode ting fra Danmark: Lego, Carlsberg, Jan Mølby – og nu grøn energiteknologi”, siger Steve Rotheram, Metro Mayor of Liverpool City Region.

12.11.18 DI Energi Nyheder

UK er energibranchens vigtigste eksportmarked

I 2017 var Storbritannien (UK) det vigtigste eksportmarked for energibranchen i Danmark. Landet har i flere år været branchens vigtigste investeringsmål. Det viser ny analyse fra DI Energi.

Største eksport- og investeringsmarked

Dansk eksport af energiteknologi til UK oplevede markant fremgang i 2017, hvor eksport på 2,5 mia. euro gjorde landet til energibranchens største eksportmarked – med hele 24 pct. af den samlede eksport. Samtidig er der meget betydelige danske investeringer i den britiske forsyningssektor – både i havvindmøller, biomasse-forbrændingsanlæg og andet.

"Med en tidobling i eksporten siden 2005 er Storbritannien et meget vigtigt marked for den danske energibranche. Landet har sat ambitiøse mål for grøn energi – blandt andet en fordobling af offshore vind frem mod 2030. Den positive udviklingen sker på trods af usikkerhed omkring BREXIT og devaluering af pundet”, siger branchedirektør Troels Ranis, DI Energi.

Læs hele analysen her.

Stor energikonference i London

DI Energi afholdt den 8. november konference om det dansk-britiske energisamarbejde i London i samarbejde med Danish UK Association. Her tog energibranchens førende aktører og repræsentanter fra begge landes energiministerier temperaturen på energisamarbejdet.

Trods det forestående Brexit var der optimisme at spore og stor anerkendelse af danske kompetencer og bidrag til udviklingen af det britiske energisystem, blandt andet fra Julian Critchlow, Director General for Clean Growth and Energy Transformation i Department of Business, Energy and Industrial Strategy og fra Metro Mayor Steve Rotheram fra Liverpool City Region.

"Danmarks engagement i Storbritanniens energiomstilling er mangesidet. Alene i de seneste uger har vi set flere milliard-projekter med væsentlige danske aftryk. Det er projekter som et forbrændingsanlæg i Hooton, som BWSC skal opføre, verdens største offshore-vindmøllepark Walney Extension ejet af Ørsted og med turbiner fra MHI Vestas og Siemens Gamesa, samt en stor kabelordre i Skotland til NKT", sagde Troels Ranis i forbindelse med konferencen.

Dansk-britisk energisamarbejde

De danske og britiske energimyndigheder har indledt et tæt samarbejde om erfaringsudveksling inden for fjernvarme og energieffektivisering. Samarbejdet har særligt opnået resultater i Skotland men effekten og kendskabet breder sig også til andre dele af Storbritannien og de centrale myndigheder i London. ”Samarbejdet på myndighedsniveau er med til at modne det britiske marked for flere danske energiløsninger, og det skaber et kendskab og en goodwill omkring Danmark, som vi nyder godt af politisk og kommercielt", siger Troels Ranis.

Hent hjælp til Brexit hos DI

Når Storbritannien forlader EU den 29. marts 2019, kan det medføre store forandringer for de danske virksomheder, der har britiske kunder, leverandører eller på anden vis aktiviteter i Storbritannien. Det kan blandt andet blive sværere at importere og eksportere til Storbritannien. Det britiske pund kan fluktuere i værdi. Og måske kommer der helt nye regler for udstationering af medarbejdere.

Derfor har DI udarbejdet en værktøjskasse for at hjælpe virksomhederne til, hvordan Brexit-forberedelser kan planlægges og organiseres. Værktøjskassen stiller en række kritiske spørgsmål, der skal være med til at kortlægge de risici, som Brexit kan medføre for netop din virksomhed. Hvad vil det eksempelvis betyde, hvis der indføres en tidskrævende og bekostelig toldbehandling af salg til Storbritannien.

”Formålet med værktøjskassen er at få virksomhederne til at tænke grundigt over, hvad Brexit kan betyde for dem. Det er ikke for at stille skrækscenarioer op, men snarere rettidig omhu. Er virksomhederne forberedt kan de bedre agere, når Brexit bliver en realitet”, siger DI’s europapolitiske chef Anders Ladefoged.

"Vi har tiltro til, at Storbritanniens klimamål ligger fast, og at den grønne omstilling fortsætter – uanset Brexit. De er nemlig stærkt forankret i national britisk lov. Vi er samtidig meget opmærksomme på, hvilke betingelser som vil gælde for samhandel, investeringer og arbejdskraft efter Brexit, og hvordan det kan påvirke den måde, vi betjener det britiske marked", siger Troels Ranis.

Find hele DI's Brexit toolkit her.

Informationsmøder: Save the date

DI arrangerer informationsmøder om Brexit for medlemsvirksomheder. Her kan du blive klogere på, hvilke forandringer I skal holde øje med, og hvordan I kan forberede virksomheden bedst muligt til Brexit. Møderne finder sted:

  • Torsdag den 10. januar i Ålborg (morgen) og i Århus (eftermiddag).
  • Tirsdag den 15. januar i Glostrup (morgen) og i Kolding (eftermiddag).

Program og mere information om tid og sted kommer senere, men sæt allerede nu kryds i kalenderen.

Læs artikel i DI Business om Brexit her.

”Vi har hentet mange gode ting fra Danmark: Lego, Carlsberg, Jan Mølby – og nu grøn energiteknologi”, siger Steve Rotheram, Metro Mayor of Liverpool City Region.

Hans Peter Slente

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3722
  • Mobil +45 2949 4594
  • E-mail hps@di.dk

Relateret