DI vil være klar, hvis dagligdagen sættes ud af kraft
Danmark, DI og danske virksomheder skal være mere beredt på at håndtere hybridkrig, katastrofer og infrastrukturkriser, mener DI.
Danske virksomheder bør ruste sig bedre til at håndtere situationer, hvor dagligdagen, som vi kender den, bliver sat ud af kraft.
Det mener DI, der opfordrer virksomheder til at undgå panik men gennemgå virksomheden og identificere sårbarheder, hvis der skulle komme krig, pandemier, naturkatastrofer eller andre former for kriser, der sætter de normale spilleregler ud af kraft.
- Vi lever i tider, hvor trusselsniveauet fra fremmede ondsindede magter vel ikke har været større siden 2. verdenskrig. Det siger jeg ikke for at sprede en følelse af panik, men det er uomtvisteligt sandt, at Ruslands måde at agere på udgør en reel risiko for den trygge hverdag, vi har vænnet os til, siger Thomas Bustrup, viceadm. direktør i Dansk Industri (DI).
Læs også: Find dig selv i Forsvarets indkøbsplaner
Køb en generator og tal med naboen
Han mener, det eksempelvis vil være rettidig omhu at have indkøbt en generator, hvis udfald på strømforsyningen i længere tid er kritisk for forretningen.
- Det kan i hovedsagen være ret lavpraktiske tiltag, der skal til, og jeg tror under alle omstændigheder, det er en sund øvelse for os at tænke igennem, hvad det egentlig er, vi er helt afhængige af. Hvis vandet går, internettet er væk, eller betalingssystemerne er ude af drift, siger Thomas Bustrup.
Han har selv taget konsekvensen i DI og nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan DI’s eget beredskab er, og hvad der skal være på hylderne i forhold til at hjælpe virksomheder og samfund igennem en krise.
- Jeg tror, at særligt de små og mellemstore virksomheder kan have gavn af også at melde sig ind i netværk og lære hinanden at kende, så vi kan være der for hinanden, hvis behovet opstår, siger Thomas Bustrup.
Han foreslår også, at virksomheder tager en snak med nabovirksomheder og udveksler kontaktoplysninger, så beredskabet kan koordineres efter behov.
Læs også: Er din virksomhed klar til 48 timer uden strøm og vand?
Vi skal være der for samfundet
Også resten af det danske beredskab bør ifølge direktøren tunes efter usikkerhederne i tiden.
- Jeg er meget langt fra at forestille mig, at vi ser ind i en egentlig invasion med russiske støvler på Rådhuspladsen. Men vi har set eksempler på fjendtlige handlinger i det, nogle kalder en hybridkrig, og det vil være naivt ikke at tro, vi vil blive ramt af flere af den slags, siger Thomas Bustrup.
Han fortæller, at DI er i løbende kontakt med Forsvarstjenester og myndigheder, og at der ikke er nogen konkret anledning til at opfordringen til øget beredskab gives netop nu.
- Vi må nok bare se i øjnene, at vi ser ind i noget, der kan blive en længere årrække med øget fjendtlig aktivitet. Det skal vi selvfølgelig være beredt til, og det gælder også i forhold til at omstille virksomheder, så de kan bidrage til at reagere på kriser af forskellig art, siger Thomas Bustrup.
Derfor opfordrer han også virksomheder til at give det en tanke, hvad de kan gøre for at hjælpe til, hvis behovet opstår.
- Vi så en helt fantastisk hjælpsomhed om omstillingsparathed under coronakrisen. Det samme vil vi se, hvis vi skulle finde os selv i en anden form for krise. Vi har et rigtig godt sammenhold, når det gælder, og derfor er jeg også fortrøstningsfuld, siger Thomas Bustrup.
Læs også: Sikkerhed for vandsektoren er et overset problem
Vil du høre mere om DI's beredskabsplaner eller høre, om vi kan hjælpe dig. kan du kontakte konsulent Astrid Damsgaard Lyng på mail asdl@di.dk
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.