Jeanette Serritzlev var udsendt som presseofficer på Al Asad Airbase i Irak i 2017.

Foto: Privat
07.02.24 DIB Nyheder

Er din virksomhed klar til 48 timer uden strøm og vand?

Strøm, vand, varme og mobil kan forsvinde, hvis en alvorlig krise rammer Danmark. Her er Forsvarsakademiets råd til virksomheder, der vil tage basale forholdsregler.

Der er krig i Europa, og den nye sikkerhedspolitiske situation har betydet markant forøgede forsvarsbudgetter i både Danmark og resten af Vesten.

I Sverige og andre lande omkring os opfordres befolkningen til at være beredt på krig eller krise i form af nødlagre af vand, batterier, dåsemad og andre basale fornødenheder.

Herhjemme har vi stadig til gode at se myndighederne gå ud med sådanne anbefalinger, trods det forhold at truslerne mod Danmark ifølge Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) ikke er set værre i mange årtier.

- I den sidste opdatering skruer FE lige endnu et nøk op for alvoren. Jeg ser ikke for mig, at der kommer krig på dansk grund, men det er i mine øjne naivt, hvis vi ikke alle sammen forbereder os på, at der kan komme kriser af meget forskellig art, siger Jeanette Serritzlev, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Læs også: Forsvaret har brug for dig som leverandører

Din forberedelse styrker samfundet

Militæranalytikeren mener ikke, at man skal gå og være bange. I stedet opfordrer hun til, at virksomheder gennemtænker sin situation, så panikken ikke bliver større end nødvendigt, hvis der skulle ske noget.

- Som virksomhed skal man måske tænke i scenarier og sårbarhedsanalyse. Hvad sker der, hvis man i en periode ikke kan tage mod elektronisk betaling. Hvad sker der hvis strømmen går. Er der nok på lageret. Beredskab er som en forsikring. Man håber ikke, at behovet opstår – men hvis det gør, er det godt nok bittert at have negligeret det, siger Jeanette Serritzlev.

Hun mener, at Danmarks beredskab er robust. Men hun mener samtidig, at det bliver mere robust, hvis borgere og virksomheder har tænkt risikoen igennem.

- Men vi så også under pandemien, at der selvfølgelig er grænser for ressourcerne. Så jo mere hver enkelt af os kan tage ansvaret på os selv, jo nemmere bliver det for samfundets samlede beredskab at styre os bedst muligt gennem en krise, siger Jeanette Serritzlev

Læs også: "Styrket dansk forsvarsindustri skal ruste os til fremtiden"

Fakta

Jeanette Serritzlevs gode råd til virksomheder

Lav din sårbarhedsanalyse: Det gælder både i forhold til de fysiske rammer og produkter samt it og data.

Gennemtænk scenariet: Hvordan vil din virksomhed håndtere 48 timer uden strøm, vand eller internet?

Klæd dine medarbejdere på: Hav fokus på sikkerhed og på, hvad de skal gøre, hvad der opstår en krisesituation. Det styrker virksomhedens samlede robusthed.

Kommunikation er også en del af en beredskabsplan: Hav en rammeplan for, hvordan du kommunikerer til medarbejdere, kunder og leverandører i tilfælde af en krise.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Flindt

Morten Flindt

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4730
  • Mobil +45 2764 4014
  • E-mail mofl@di.dk

Relateret indhold