08.06.18 DI Energi Nyheder

DI Energi: En grøn teknologi-platform vil kickstarte den grønne eksport

Når regeringens nye grønne vækstteam i dag mødes til det første møde, er DI Energi klar med den første anbefaling, der har til formål at øge både beskæftigelsen og eksporten inden for vedvarende energi.

Med Cowi-topchefen Lars-Peter Søbye i spidsen samles regeringens grønne vækstteam for første gang i dag. Holdet har fået til opgave at komme med anbefalinger der sikrer, at Danmark når at fordoble den grønne energieksport i 2030, skabe mere iværksætteri og forfølge FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Et af de første forslag, der vil lande på bordet i dag, er fra DI Energi, der vil sætte gang i den grønne eksport ved at skabe en grøn teknologi-platform eller hub. Her vil nye iværksættere og start-up virksomheder kunne få adgang til en partnerkreds eller medlemskreds af etablerede aktører og virksomheder i branchen.

Vi er nødt til at tænke mere i, hvordan vi kan fostre nye grønne iværksættere bedre. Og jeg tror løsningen er et helt nyt, grønt økosystem, hvor vi også udvikler nye, grønne iværksætter-virksomheder og får samlet op på alle de mange gode idéer, der i virkeligheden findes og sikrer, at vi får understøttet de kommercielle kræfter stærkest og tidligst muligt Troels Ranis, Branchedirektør

Tiltaget skal skabe iværksættere med stor gennemslagskraft, der kan være med til at give den grønne eksport et tiltrængt skub i den rigtige retning, efter den er faldet for tredje år i træk. Fra 2016 til 2017 dykkede den grønne eksport med 8,4 pct. til 39,2 mia. kr.

Men det kan ikke lade sig gøre uden at udvikle en "robust ramme til at tiltrække ny viden og talent", mener Troels Ranis. Det skal også gøre adgangen til finansiering meget lettere, hvilket er noget, der har været særligt vanskeligt. Danmark har ifølge Dansk Industri i modsætning til nabolandene oplevet et fald i vækst og kapital på området. Alligevel tror Troels Ranis, at det nye initiativ vil lokke private investorer til.

Vi har mange danske virksomheder og aktører, som vil være interesseret i det her, så det kan gå hen og blive rigtig stort. Og vi er nødt til at gøre noget nyt for at få gang i det grønne iværksætteri. Ellers risikerer vi at miste den styrkeposition, vi har i dag Troels Ranis, Branchedirektør

Den nye hub skal skabe et fællesskab, der understøtter iværksætterkulturen. Oplægget til vækstteamet kommer også af den tanke, at der skal være politisk opbakning og "gode regulatoriske rammer", samt mulighed for at lette administrative opgaver fra grønne entreprenører.

At samle innovative hjerner under et tag er samtidig noget, der vil kunne markedsføre Danmark inden for vedvarende energiteknologi og tiltrække talenter fra udlandet, mener DI Energi.

Vi kan iagttage en stigende global konkurrence, og vi skal sikre, at vi har det stærkest mulige greb, så vi kan vinde størst mulige markedsandele frem mod 2030 og nå vores danske ambitioner om 140 mia. kr. i grøn eksport Troels Ranis, Branchedirektør

Han opfordrer til, at der bliver tænkt globalt fra begyndelsen, og initiativet bliver koblet til de eksisterende energisamarbejdsaftaler, Danmark har med andre lande.

Inspirationen er hentet af en lignende løsning på fintech-området, hvor beskæftigelsen ifølge Dansk Industri er øget med 5.000. Troels Ranis mener ikke, at det er urealistisk, at have samme forventninger til at øge beskæftigelsen inden for vedvarende energi.

Hvis det har været så svært at løfte den grønne eksport og tiltrække nye iværksættere på området, hvorfor tror I så på, at I kan gøre en forskel nu?

Vi er udfordret på den grønne eksport, og der har været ændringer på det tyske marked, som har været vores absolut største eksportmarked de seneste år, men ikke længere er det. Men ting kan ændre sig, og det tror jeg også, det kommer til. Der er en stærk energiomstilling i gang i alle de lande, vi taler med. Jeg tror, der kommer til at ske mere, som kaster mulighederne tilbage til Danmark og dermed giver et større eksporttal, end vi er kommet med i april Troels Ranis, Branchedirektør

Artiklen er også bragt på EnergyWatch.

Skrevet af:

Maiken Reimer Rønneberg, EnergyWatch

Troels Ranis

Troels Ranis

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold