13.08.18 DI Energi Nyheder

Varm sommer sender elprisen i vejret

Den usædvanlige varme og tørre sommer i 2018 har sendt elprisen i vejret. Lavere vindproduktion end normalt og tomme vandlagre i Sverige og Norge har sat pres under elprisen

Der har henover sommeren flere steder været udsolgt af de blæsere, der ellers har kørt for fuld skrue for at køle svedende danskere. Men det har langt fra været billigt at sætte sine apparater i stikkontakten på det sidste. I Danmark er vi vant til at kunne dække store dele af vores elforbrug med vindenergi, men det har blæst mindre end normalt, samtidig med at Norge og Sverige ikke har kunne levere de store billige mængder vandenergi, vi har været vant til på grund af tørken.

Også i Tyskland producerer vindmøllerne mindre energi end normalt, og samtidig er tyskerne ramt af nye udfordringer med varmt flodvand, der giver problemer med at nedkøle atomkraftreaktorer, hvilket kan betyde, at produktionen fra atomkraftværkerne må reduceres. Det har alt sammen været med til at presse elprisen op.

I juli måned nærmede den gennemsnitlige elpris sig 400 kr. pr. MWh og endte dermed mere end 150 kr. over gennemsnitspriserne for juli sidste år. Det svarer til en stigning på omkring 65 pct.

De sidste dages regn og vind er godt nyt for elforbrugerne, der ellers kan risikere en vinter med høje elpriser. Hvis efterspørgslen efter naturgas stiger, kan det være vanskeligt at nå at fylde naturgaslagerne inden vinteren, hvilket kan betyde højere elpriser. 

Marie Holst

Marie Holst

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3543
  • Mobil +45 6012 4139
  • E-mail mhol@di.dk

Relateret indhold