19.02.20 DI Energi Nyheder

Nye grønne løsninger skal have skub af nyt  idélaboratorium

Nyt iværksættermiljø skal være medvirkende til at indfri Danmarks ambitiøse klimamål.

Hvis vi skal nå det ambitiøse mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, skal vi gøre noget nyt og radikalt anderledes. Det kræver gode idéer og stærkt samarbejde, så vi kan skabe endnu flere nye grønne løsninger. Derfor ønsker vi at tage initiativ til et Green Tech Lab, som kan styrke innovationen gennem nye typer samarbejder mellem iværksættere og etablerede virksomheder. Og som kan hjælpe virksomhederne med idéer til grønne løsninger og med at tiltrække kapital fra danske og udenlandske investorer.

I et tæt samspil med den kommende energiklynge og den grønne fremtidsfond, som regeringen har foreslået, skal Green Tech Lab bidrage til at forbedre miljøet og sænke CO2-udledningen - i Danmark og resten af verden.Som et eksempel skal vi se på, hvordan digitale løsninger kan være med til at reducere udledningerne. Data og viden er blandt vores vigtigste råstoffer - også på det grønne område. Dataanalyse og brug af sensorer hjælper allerede med at nedsætte energiforbruget. Men der er et kæmpe potentiale for at bruge data på nye og anderledes måder.

Tværindustriel

Magien findes i det tværindustrielle, hvor digitale løsninger kan effektivisere og reducere på tværs af sektorer - og ikke mindst i det offentlig-private samarbejde, hvor man for alvor har rammerne til at accelerere den teknologiske udvikling. De ambitiøse klimamålsætninger kræver løsninger, som vi ikke kender i dag. Vi skal udvikle et stærkt vækstlag hos danske virksomheder, der driver innovationen. Det er et vækstlag, der blandt andet tager afsæt i det digitale og i mulighederne for at tænke løsningerne sammen på tværs af samfundet. Industrier, forskningsinstitutioner og andre sektorer skal inspirere hinanden.

Sammen skal vi udveksle og udvikle idéer, så vi kan udnytte de digitale teknologier i klimakampen. Det øger mulighederne for grøn eksport, og det bidrager til at gøre Danmark til det grønne iværksætterland, som regeringen ønsker. Vi skal gøre det grønne til guld.

Det kan et stærkt Green Tech Lab bidrage til.

Debatindlægget blev bragt i Børsen den 17. februar 2020
Af Lars Sandahl, adm. direktør, Dansk Industri
Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark
Thomas Egebo, adm. direktør, Energinet
Lars Aagard, adm. direktør, Dansk Energi  

Sune Thorvildsen

Sune Thorvildsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3534
  • Mobil +45 6167 1616
  • E-mail sunt@di.dk

Relateret indhold