24.04.20 DI Energi Nyheder

Sektorkobling baner vejen mod 70 pct.

Fredag den 17. april afholdt Erhvervslivets Klimaalliance webinar om sektorkobling. På webinaret kunne de mere end 250 tilmeldte tilhørere høre om, hvilke fremtidsperspektiver for sektorkobling vi kigger ind i frem mod 2030, samt hvordan vores elnet skal bruges anderledes og intelligent for at få klimaomstillingen til at rulle.

Sektorkobling er et meget interessant element i målsætningen om at reducere vores drivhusgasudledning med 70 pct. i 2030. Dels fordi det passer godt ind i en dansk og nordisk styrkeposition inden for grøn omstilling, hvor vi allerede kigger ind i tværsektorielt samarbejde og innovative løsninger. Dels fordi sektorkobling kan facilitere et potentiale for danske CO2-reduktioner på ca. 22 mio. tons frem mod 2045.

Således åbnede CEO i DareDisrupt Rasmus Bie-Olsen sit oplæg om fremtidsperspektiverne for sektorkobling frem mod 2030.

Inden for de tre forudsætninger, der driver udviklingen inden for sektorkobling, 1) intelligens og transparens med digitale værktøjer, 2) elektrificering af samfundet og 3) adgang til grøn og cirkulær økonomi, kunne Rasmus Bie-Olsen opridse perspektiverne frem mod 2030.

Teknologierne til at understøtte sektorkobling eksisterer nemlig allerede – og mange flere er på vej. Denne teknologi udvikling vil ændre på energimarkedets dynamik, og nøglen til at lykkedes med udviklingen findes i at fremme energien i samarbejde og i at udnytte den helt særlige position på det globale marked, som Danmark har.

Rasmus Bie-Olsen var således ikke i tvivl: Sektorkobling er nøglen til fremtidens bæredygtige energisystem. På webinaret fremhævede han tre anbefalinger, som skal give luft under vingerne til sektorkoblingen:

  • Vi bør have en dansk strategi for sektorkobling
  • Reguleringen skal give rum for innovation og udvikling og
  • Det skal være nemt at arbejde med de mange data, digitaliseringen trækker med sig

At sektorkobling er vejen frem mod et fossil-frit samfund kunne Direktør for Infrastruktur i TREFOR Charles Nielsen kun nikke genkendende til.

Kigges der ind i de næste 10 år skal VE-udbygningen øges og infrastrukturen skal styrkes, så det kan servicere morgendagens behov.

Elektrificeringen af det danske samfund betyder, at de lokale elnet i 2030 kan komme til at håndtere næsten dobbelt så meget elektricitet som nu. Derfor skal elnettet bruges på en helt anden og intelligent måde.

Charles Nielsen kunne fortælle, at sektorkobling dækker over virkelig mange emner, og set fra et el-perspektiv handler det bl.a. om at levere el til opvarmning, el til transport og el til P2X-anlæg. Distrubutionsnettene på fjernvarme og gas skal bruges som lagre, således at der også er strøm, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner, og der er derfor brug for masser af fleksibilitet – også ift. elforbrug i bygninger og produktionsprocesser i virksomheder.

Efter 1,5 times oplæg og god diskussion på chatten blev dagens webinar lukket ned med en bemærkning om, at webinaret om sektorkobling er det første i en række af webinarer, der afholdes i regi af Erhvervslivets Klimaalliance.

Gik du glip af webinaret? Frygt ej! Du har mulighed for at se eller gense det her, hvor præsentationerne fra oplægsholderne også er tilgængelige.

Sofie Laurentzius Nielsen

Sofie Laurentzius Nielsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2857 8778
  • E-mail soln@di.dk

Relateret indhold