14.06.18 DIB Blog

Blog: Skuffende eksporttal tager toppen af væksten

Kent Damsgaard, direktør, DI,  blogger om skyer på den danske økonomiske sommerhimmel.

Sommervejret har allerede givet os mange gode solskinstimer – og også i nationens økonomi er der mange steder solskin at finde. DI’s nyligt offentliggjorte prognose for de kommende år viser nemlig fortsat fremgang. Der er både flere ordrer og flere job i vente. Men prognosen viser desværre også en truende sky, der trækker op over eksporten.

Jobvæksten fortsætter – hvis vi kan finde medarbejderne

Antallet af private arbejdspladser er steget jævnt og stabilt siden 2013 og inden længe runder vi en fremgang på 200.000 job. Og går det som vurderet i DI’s nye prognose, så vil Danmark ved udgangen af 2019 have omkring tre millioner i beskæftigelse. Det er ikke alene det højeste niveau nogensinde i Danmarkshistorien, der er også en ganske imponerende udvikling. Og set alene ud fra dette, så befinder vi os i en både kraftig og stabil højkonjunktur med udsigt til fortsat fremgang.

DI’s medlemmer svarer nemlig kvartal efter kvartal ”flere ansættelser” som udfordring, når vi spørger i DI’s Virksomhedspanel – og prognosen peger på en samlet jobfremgang på 40.000 i år og yderligere 27.000 næste år. Med en betydelig mangel på kvalificeret arbejdskraft mange steder, skal vi virkelig takke tidligere gennemførte reformer for, at de med deres indfasning i disse år sikrer flere hænder. Men vi er sørme også afhængige af fortsat udenlandsk arbejdskraft, hvis vi i år og næste år skal være nok til 67.000 flere job.

Hvad sker der med eksporten?

Anderledes hakkende er dog udviklingen i både produktionen og salget. Danske virksomheders salg til udlandet har slet ikke fået den start på 2018, som ellers lå i kortene. 2017 sluttede ret sløjt af, og første kvartal i 2018 bød på tilbagegang i eksporten af både services og varer, når vi opgør salget i kroner og øre. Det er både skuffende og undrende, da vi befinder os midt i et globalt opsving – og ingen af vores naboer oplever en tilsvarende tilbagegang.

Ganske ofte svinger eksporttallene ret kraftigt fra måned til måned og fra kvartal til kvartal, da nogle enkelte meget store ordrer kan påvirke tallene. Men det svinger altså lidt for meget den gale vej, og det er på tværs af alle produktkategorier, at vi ser en afmatning. Faktisk var det kun eksporten af medicin og kemi, der gik frem i første kvartal i år.

En del af tilbagegangen i eksporten skal findes i den styrkede danske krone. Mange valutaer har mistet værdi overfor kronen, så danske virksomheder får færre kroner for deres eksport og/eller må hæve prisen for at dække omkostningerne. Måler vi eksporten i faste priser, så ses da heller ikke samme tilbagegang. Tabet ved svingende valutakurser bæres ganske ofte af den enkelte virksomhed, som netop kortlagt i en nylig DI-analyse. Nogle forsikrer sig på den ene eller anden led, andre forsøger at afregne udgifter og indtægter i samme valuta, mens en hel del virksomheder har påtaget sig en ret betydelig usikkerhed.

Men selv korrigeret for valutaændringerne, har eksporten skuffet og Danmark har tabt markedsandele det seneste år. Men det bør vende snarest. Danske varer og services er eftertragtet verden over, og vores konkurrenceevne kombineret med fortsat innovation og digitalisering bør sikre os, at vi som minimum fastholder vores markedsandele.

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold