Blog: Det går bedre, end mange tror
Direktør og COO Thomas Bustrup blogger om, hvorfor han igen i år er med til at uddele Verdens Bedste Nyheder og dermed fejre, at det mange steder i verden går bedre, end vi tror.
På fredag den 7. september, deltager jeg sammen med kollegaer fra DI samt en række DI medlemsvirksomheder i eventet Verdens Bedste Morgen, hvor vi uddeler aviser til morgenfolket i hele landet, der beretter om fremskridt og løsninger på klodens udfordringer. Morgeneventet på fredag er en god mulighed for at komme direkte i dialog om de positive fremskridt, der sker rundt om i verden.
Jeg har personligt været engageret i kampagnen Verdens Bedste Nyheder i en årrække, fordi jeg mener, at de gør en vigtig indsats for at nuancere opfattelsen af forholdene i verdens udviklingslande. Deres formål er, at sætte fokus på de mange globale fremskridt, der rent faktisk sker rundt om i verden, men som vi ikke hører så meget om til hverdag.
Det forholder sig desværre sådan, at mange af de gode og positive historier fra udviklingslandene sjældent får opmærksomhed i den danske presse. I stedet for hører vi en masse historier om sultne børn i Afrika, at udviklingsprojekter ofte korrumperes, og at det derfor alligevel ikke nytter noget. Det er med til at tegne et ensidigt og negativt billede af den globale udvikling.
Det, synes jeg, er rigtigt ærgerligt, og derfor vil jeg gerne være med til at nuancere det billede.
Der sker faktisk fremskridt rigtig mange steder i verden. Millioner af mennesker hives hvert år ud af fattigdom, flere og flere mennesker får adgang til rent vand, og et stigende antal børn og unge - herunder piger - kommer i skole og får en uddannelse.
Det er da fantastisk nyheder, som det er værd at berette om. Særligt fordi mange danske virksomheder bidrager positivt til denne udvikling ved at udvikle og levere mange af de løsninger, der er behov for. Danske virksomheder er fx førende i forhold til at levere vandteknologiske løsninger, der gør det muligt at sikre adgang til rent drikkevand både på landet og i byerne.
Den slags gode historier kan være med til at tegne forbilleder og inspirere andre til at engagere sig for at bidrage til en bæredygtig global udvikling. Og hvis vi kan være med til at sprede de gode historier og dermed få flere til at engagere sig, så kan vi gøre en endnu større forskel.
Og det er der behov for. For der er stadig kæmpe globale udfordringer, som skal løses. Alt for mange mennesker lever stadig i fattigdom, der er store udfordringer med forurening, fødesvaresikkerhed og sundhed, for slet ikke at tale om vores allesammens klimaudfordringer. Danske virksomheder har i forvejen styrkepositioner inden for eksempelvis fødevarer, vand og grøn energi og er rigtig godt rustet til at forvandle globale udfordringer til muligheder. Samtidig ved vi, at virksomheder, der formår at integrere bæredygtighed i forretningen, også er morgendagens vindere. Derfor håber jeg, at vi kan være med til at inspirere endnu flere virksomheder til at udforske det store forretningspotentiale, der ligger i de globale udfordringer.
Det er samtidigt vigtigt for mig at understrege, at det er et langt sejt træk at nuancere opfattelsen af, hvordan det går i udviklingslandene. Det er ikke noget, man fikser over en snak en fredag morgen. Det kræver, at vi alle sammen går en ekstra mil eller to. Derfor fortsætter arbejdet også årets øvrige 364 dage. Jeg håber, at vi på fredag og i løbet at resten af året når rigtigt langt ud med det positive budskab om, at det mange steder i verden går bedre, end mange tror.