Regeringen modtog mandag 24 forslag til, hvordan den kan gøre forholdene bedre for Danmarks handel- og logistikvirksomheder

Foto: Erhvervsministeriet
19.11.18 DIB Nyheder

24 anbefalinger til regeringen: Hjælp e-handel og gør noget ved trængslen

Vækstteam for handel og logistik afleverede mandag 24 anbefalinger til regeringen. Branchedirektør fra DI Handel er glad for fokus på global e-handel, mens branchedirektør for DI Transport gerne ser mere fokus på dyr trængsel.

Vækstteam for Handel og Logistik afleverede mandag 24 anbefalinger til, hvordan handels- og logistikerhvervet bedst understøttes og fremtidssikres i en digital verden. 

Erhvervsministeren Rasmus Jarlov samt transport-, bygning- og boligministeren Ole Birk Olesen tog i mod, og i Dansk Industri (DI) er der overvejende tilfredshed med vækstteamets forslag.

I anbefalingerne er der blandt andet fokus på at sikre lige vilkår for danske handelsvirksomheder i den internationale konkurrence.

Når udenlandske virksomheder servicerer danske forbrugere, er der er en række regler, de skal leve op til, men her halter det gevaldigt i dag ifølge branchedirektør Annette Falberg fra DI Handel.

- E-handlen er global og kunderne kan med få klik handle i hele verden, men det afspejler vores regler og kontrol ikke. I dag er det for let at snyde med både produktsikkerhed og moms, hvilket går ud over både forbrugerne og virksomhederne, og det problem adresserer Vækstteamet i deres anbefalinger, siger hun.

Læs også: Vækstteam - ja tak

Hjælp til eksport via e-handelsplatforme

Blandt Vækstteamets anbefalinger er der også forslag om at hjælpe danske virksomheder til at starte salg via de store e-handelsplatforme.

En stigende andel af europæernes indkøb sker via platforme, og ifølge branchedirektøren for DI Handel er der her store perspektiver for både de enkelte virksomheder og for Danmark:

- Det er afgørende for dansk eksport, at flere virksomheder kommer i gang med e-eksport, og her kan platforme være en genvej til at vinde nye markeder. Både private og professionelle kunder orienterer sig nemlig i stigende grad på nettet, så den digitale tilstedeværelse bliver stadig vigtigere, siger Annette Falberg.

Se også: Mere fart på digitalisering og e-eksport for SMV’er med nyt panel

Infrastrukturplan og trængsel

Vækstteamet for handel og logistik mener desuden, at der er brug for en samlet plan for infrastrukturen i Danmark. Og det kan branchedirektør i DI Tranport Michael Svane kun nikke bifaldende til.

- Der er i allerhøjeste grad brug for en sådan plan. Den vil sikre, at investeringerne sker de steder, hvor vi får mest mulig værdi af dem, siger han.

Branchedirektøren er også positiv overfor, at vækstteamet har ambitioner om at udvikle transport- og logistikbranchen, så Danmark bliver et skandinavisk knudepunkt for logistik.

Han peger dog også på, at der er behov for øgede investeringer i infrastruktur og bedre vilkår for varelevering, fordi den stigende trængsel gør vareleveringen langsommelig og besværlig.

- Vi står med en brændende platform. Beregninger fra DI viser, at trængslen i 2017 kostede det danske samfund 20 mia. kroner.  Anbefalingerne fra vækstteamet understeger, at der er brug for flere investeringer i infrastrukturen, hvis vores samfund skal fungere effektivt, siger han.

Erhverv i forandring

I en pressemeddelelse takker de to ministre for de 24 anbefalinger.

- Jeg er glad for at modtage helt konkrete idéer fra dem, der driver virksomhederne til daglig og har fingeren på pulsen i forhold til, hvordan vi styrker det danske handel- og logistikerhverv, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen peger på, at handels- og logistikerhvervet arbejder i et marked i forandring, hvor nye forretningsmodeller opstår.

- Det er derfor vigtigt, at vi har fået erhvervenes indspark til, hvordan vi som politikere kan skabe de bedste rammer for, at erhvervene kan løse deres fremtidige udfordringer, siger han.

Ifølge tal fra Erhvervsministeriet står handels- og logistikerhvervet for cirka 15 procent af den samlede beskæftigelse og cirka 25 procent af eksporten fra Danmark.

Læs også: Rapporten bag de 24 anbefalinger fra Vækstteam for Handel og Logistik

Fakta

Vækstteamet for handel og logistik

Nedsat af regeringen i april 2018
Opgave: At udarbejde anbefalinger til, hvordan handels- og logistikerhvervet bedst understøttes og fremtidssikres i en digital verden.
Har udarbejdet 24 anbefalinger
Læs Vækstteam for handel og logistiks anbefalinger her.

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold