Ny analyse fra DI gør status over de seneste års politiske indsats på produktivitetsområdet.

06.12.18 DIB Nyheder

100 forslag venter stadig på politisk handling

Transport, offentligt-privat samarbejde – og ikke mindst skatten. Det er nogle af de områder politikerne skal se på, hvis danske virksomheder skal kunne skabe mere værdi. Det understreger en ny analyse fra Dansk Industri, som gør status på Produktivitetskommissionens forslag.

Produktivitetsvækst. Det er en af de superkræfter, der gør danske virksomheder i konkurrencedygtige og understøtter velstanden i det danske samfund. Skal det gå godt i Danmark, skal produktiviteten stige – men den stiger fortsat ikke ret meget. Det viser DI-analysen ’Produktivitetskommissionen halvvejs i mål’, som samtidig gør status over de seneste års politiske indsats på området.

- Siden midten af 90’erne har vi kun øget vores produktivitet med godt én procent om året. Tidligere betød bl.a. teknologiske fremskridt, at vi så betydeligt højere vækstrater på 3-4 procent om året, men i dag er højere produktivitet noget, som der skal arbejdes hårdt for. Både i virksomhederne og fra politisk hold, siger Kent Damsgaard, som er direktør i Dansk Industri.

Der bliver da også arbejdet på sagen fra begge sider. I 2014 kom Produktivitetskommission med næsten 200 forslag til, hvordan man kan øge produktiviteten i Danmark. I dag er ca. halvdelen af forslagene helt eller delvist gennemført.

- Uden den indsats havde det uden tvivl stået markant dårligere til, men der er stadig rigtig meget vi kan gøre bedre – og jo hurtigere vi gør det, des stærkere står vi i den internationale konkurrence, understreger Kent Damsgaard.

Læs også: Persondatatest gav Kammeradvokaten 50 nye kundemøder

Skattepolitikken er formentlig det vigtigste instrument, vi har, når det gælder om at fremme produktiviteten Kent Damsgaard, Politisk direktør

Bedre veje og mere konkurrenceudsættelse

Forslagene til, hvordan produktiviteten kan øges er mange og spredt over adskillige områder, men især tre områder er værd at bide mærke i, mener DI-direktøren.

- Transportområdet er vigtigt. Mange virksomheder er dybt afhængige af at kunne få stabile leverancer og selv at kunne levere til tiden – og de bruger rigtig mange penge på transport. Hvis vejnettet ikke fungerer, bliver transporten dyrere. Nogle virksomheder må også bruge penge på ekstra lagerkapacitet, siger Kent Damsgaard, som på virksomhedernes vegne ønske sig en ambitiøs og pålidelig masterplane for udviklingen af den danske infrastruktur.

Konkurrenceudsættelse er et andet området, hvor potentialet for at øge produktiviteten er stor.

- Det er helt lavpraktisk. Når der er flere leverandører at vælge imellem på et område, så er der også mulighed for at vælge det bedste, mest produktive tilbud. Men der er fortsat meget stor forskel på, hvor langt fremme kommunerne er. Derfor anbefaler vi i DI, at 35 pct. af alle udbudsegnede opgaver konkurrenceudsættes i 2025. Det er et realistisk mål, som vil øge produktiviteten – men det kræver politisk handling, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Nyt krav: Alle offentlige udbud skal foregå elektronisk

Ændringer af skatten giver mest

Det sidste, meget vigtige område er skatten. For netop skatteområdet har stort potentiale, når det gælder om at få en højere vækst i produktiviteten. Produktivitetskommissionen havde da også hele 14 anbefalinger på skatteområdet, men kun én er pt. ført helt ud i livet, mens fem er delvist gennemført.

- Skattepolitikken er formentlig det vigtigste instrument, vi har, når det gælder om at fremme produktiviteten. Hvis man får mere ud af levere en ekstra indsats, er man simpelthen mere tilbøjelig til at gøre det – og derfor håber vi i DI, at der kommer et større politik fokus på de sammenhænge i den kommende tid, siger Kent Damsgaard.

DI har i sin 2025-plan fremlagt en række konkrete skatteforslag, som ifølge beregningerne kan øge velstanden i Danmark med 51 mia. kr. i 2025 – netop ved at øge produktiviteten.

Læs også: Blog: Højere kapitalbeskatning vil ramme små danske virksomheder hårdt

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret