21.12.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Modsætninger mødes - fremgang i forbruget og mere opsparing

Danskernes forbrug er steget i tredje kvartal, men der spares samtidig meget op. DI tror dog på øget forbrug i 2019 og 2020.

Privatforbruget voksede med 3,2 pct. i tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal sidste år. Det viser nye tal for det reviderede nationalregnskab fra Danmarks Statistik. Det går hånd i hånd med en pæn fremgang i detailomsætningen på 1,2 pct. i november.

- Vi så en pæn fremgang i danskernes forbrug i tredje kvartal, og med mersalg i butikkerne i november skønner vi en vækst i forbruget på lige over 2 pct. i år, siger cheføkonom Morten Granzau, Dansk Industri.

I vores seneste prognose skønner vi en fremgang i forbruget på ca. 2½ pct. i både 2019 og 2020 Morten Granzau Nielsen, Vicedirektør

- Finanskrisen er nok stadig i danskernes bevidsthed, og mådehold præger forbruget i disse år. Det ses ved, at mange sparer op og ved en mindre tiltro til økonomien end tidligere på året - til trods for at vi befinder os i en tid med lave renter, mere i lønningsposen og flere i job, siger cheføkonom Morten Granzau, Dansk Industri.

Med en haltende eksport og stor usikkerhed i verdensøkonomien er forbruget den store vækstmotor i dansk økonomi. Og selvom forbrugerne sætter tæring efter næring, tror DI fortsat på fremgang i forbruget.

- Vi tror på, at noget af forsigtigheden bliver smidt over bord, så der kommer mere gang i forbruget i det nye år. I vores seneste prognose skønner vi en fremgang i forbruget på ca. 2½ pct. i både 2019 og 2020, siger cheføkonom Morten Granzau, Dansk Industri.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold