13.12.18 DIB Nyheder

Nøgletal: På tide at ECB stopper sit opkøbsprogram

Den Europæiske Centralbank (ECB) har besluttet at stoppe sit opkøb af obligationer. Det sker selvom inflationen i EU fortsat er lav.

Siden 2014 har Den Europæiske Centralbank (ECB) opkøbt obligationer for 19.000.000.000.000 kroner for at undgå vedvarende lav inflation. Opkøbene stopper ved udgangen af 2018, meddeler ECB.

- Pengepolitikken er fortsat lempelig. Selv om tiden med støtteopkøb er slut, fastholder ECB den ledende rente på -0,4 pct. Allan Sørensen, Cheføkonom

- ”Whatever it takes” var ordene fra Mario Draghi tilbage i 2012, og det har han stået ved. Men nu vurderer ECB-chefen altså, at der ikke er brug for flere opkøb. Eurolandene har i øjeblikket en pæn økonomisk vækst, og ledigheden er lav. Derfor er det på tide at udfase opkøbene, selvom inflationen er lav, vurderer Allan Sørensen.

 - Pengepolitikken er fortsat lempelig. Selv om tiden med støtteopkøb er slut, fastholder ECB den ledende rente på -0,4 pct., siger Allan Sørensen.

Inflationen i euroområdet har over det seneste år ligget på 2,0 procent (opgjort ved forbrugerpriserne). Ses bort fra energi er inflationen aktuelt på 1,2 procent.

 - Der er stadig udsigt til fremgang i europæisk økonomi. 5½ års opsving i eurolandene har sendt ledigheden ned på laveste niveau siden finanskrisen, og ledigheden ventes at falde yderligere i de kommende år, siger Allan Sørensen.

 - De seneste måneders faldende oliepriser vil holde inflationen nede, men det øgede pres på arbejdsmarkedet ventes at føre til højere kerneinflation, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

 

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold