Møde i taskforcen 'Små job med mening' med repræsentanter fra de forskellige virksomheder i Nordjylland.

30.05.18 DIB Nyheder

Små job til kontanthjælpsmodtagere er win-win i Aalborg

I Aalborg er tyve virksomheder gået sammen med kommunen om at tilbyde kontanthjælpsmodtagere små job på 5-10 timer om ugen. Ordningen er ren win-win for alle parter, mener Aalborg Portland og Siemens Gamesa, som gerne vil give lokalsamfundet en hånd.

På Siemens Gamesa i Aalborg har de fået to nye medarbejdere. De kommer et par timer tre gange om ugen og hjælper til med mindre opgaver som at feje, printe, pakke papirer i mapper eller sørge for at fylde en hylde op med handsker og andre fornødenheder.

- Det er opgaver, som alligevel skulle have været gjort, så ordningen betyder, at vores øvrige medarbejdere får frigivet lidt ekstra tid til andre opgaver, som kræver større faglighed, fortæller Henrik Hedegaard, som er fabrikschef på Siemens Gamesa Renewable Energy A/S.

Derfor betyder det heller ikke så meget, at medarbejderne kræver lidt støtte fra en mentor i virksomheden, fordi de har været på kontakthjælp i en periode og har brug for hjælp til at komme i gang igen. Men arbejdet er lønnet, og opgaverne giver mening – og det betyder alt for de nye ansatte.

 

Man skal gøre det med hjertet, men vi mener, at en stor virksomhed som Siemens skal være med til at tage socialt ansvar og sørge for at lokalområdet kommer i balance. Henrik Hedegaard, fabrikschef på Siemens Gamesa Renewable Energy A/S

Små job med mening

Virksomheden har fundet de to nye medarbejdere gennem ordningen ’Små job med mening, hvor BusinessAalborg, kommunens jobcenter og 20 virksomheder er gået sammen om at få kontanthjælpsmodtagere i kontakt med arbejdsmarkedet. Det giver nemlig god mening for alle parter.

- Vi kan tydeligt mærke, at dem, vi ansætter, får mere selvtillid og mod på at komme videre – og samtidigt bliver kollegerne stolte af, at de kan være med til at hjælpe andre mennesker videre i livet. Målet er jo ikke, at de skal blive her, men at give dem en starthjælp til at komme i gang, siger Henrik Hedegaard.

Derfor har Siemens Gamesa også besluttet at ansætte to kontanthjælpsmodtagere mere i små job.

- Det er ikke noget, som man skal gøre får pengenes skyld. Man skal gøre det med hjertet, men vi mener, at en stor virksomhed som Siemens skal være med til at tage socialt ansvar og sørge for at lokalområdet kommer i balance. Og det kan vi bl.a. gøre på denne måde, fortæller fabrikschefen.

Læs også: Lærlinge er den halve virksomhed

Små job gør socialt ansvar nemmere

Virksomheden og kontanthjælpsmodtagerne i ’Små job med mening’ bliver matchet gennem ordningens hjemmeside. Her beskriver virksomheden ganske enkelt opgaverne, og så har jobcenteret, i samarbejde med FOKUS Folkeoplysning, mulige kandidater klar. Det gør ordningen nem at bruge – og det er helt afgørende, forklarer Peter Boltau, som er Supply Chain Management Director hos Aalborg Portland, der for tiden har fire ansatte i små job.

- Vi har jo med nogle mennesker at gøre, som vi ikke kan nå gennem almindelig jobsøgning. Derfor er det nødvendigt med et projekt, der skaber kontakten, og det har vi fået med ’Små job med mening’. Nu kan vi bare booke opgaven på projektets hjemmeside, og så står jobcenteret og FOKUS Folkeoplysning  klar med kandidater, som er klar til at løse den, fortæller han.

Derfra foregår processen helt normalt med en jobsamtale, hvor Peter Boltau først og fremmest interesserer sig for, hvad det er for et menneske, han har foran sig – og hvad der skal til rent praktisk for at få ansættelsen til at fungere for både virksomhed og ansat.

Peter Boltau værdsætter både, at projektet medvirker til at få de ansatte videre i livet, men også, at det kan nedbryde nogle fordomme om kontanthjælpsmodtagere.

- Som mennesker er vi jo ind imellem lidt hurtigere til at generalisere og måske tænke, at kontakthjælpsmodtagere er sådan nogen, som ikke rigtig gider. Men her møder man nogle mennesker, som rigtig, rigtig gerne vil, men bare har brug for lidt hjælp og en chance til at bevise overfor sig selv og andre, at de faktisk godt kan, siger Peter Boltau.

Læs også: Nøgletal: Skuffende jobfremgang i marts

Alle skal med i gode tider

Steen Nielsen, som er underdirektør i Dansk Industri, glæder sig over, at man i Aalborg har fundet en enkel måde at matche virksomheder og mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

- Netop nu har vi gode tider, og det skal vi selvfølgelig udnytte til at give flere mennesker chancen for at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Det har jo en stor betydning for den enkelte at kunne afprøve sig selv i en virksomhed, men det kan også betyde at andre medarbejdere i virksomheden bliver aflastet og kan bruge deres ressourcer bedre. Så det er meget positivt for alle, siger Steen Nielsen.

Fakta

’Små job med mening’ giver virksomhederne værdi:

  • I får løst småopgaver og frigør ressourcer hos de øvrige medarbejdere
  • I kan få opgaverne løst, selv om der ikke er nok arbejde til en fuldtidsstilling
  • I kan købe arbejdskraften via et bureau og behøver ikke selv at ansætte
  • Lønnen følger den gældende overenskomst og er derfor ikke konkurrenceforvridende
  • Støtteopgaven ift. den ansatte overskuelig, fordi arbejdstiden er på kun 5-10 timer
  • Det giver mening og arbejdsglæde på arbejdspladsen at få lov at hjælpe
  • I tager socialt ansvar og kan vælge at bruge det i jeres virksomhedsprofilering

Læs mere om projektet på https://www.smaajobmedmening.dk/

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold