VM i økonomi: Europa er i topform
Europas succes ved VM i fodbold matches af en tilsvarende succes ved VM i økonomi, hvor både Polen, Belgien og England er videre fra gruppespillet.
Torsdagens kampe ved VM i økonomi markerer afslutningen på gruppespillet, hvor de 32 deltagende nationer har dystet i, hvem der har et stærkeste arbejdsmarked, de sundeste offentlige finanser og de bedste forhold for virksomhederne. Kort sagt alt det, der skal til, hvis man skal godt gang i økonomien på både kort og lang sigt.
I gruppe G mødes Panama og Tunesien. De to landes indbyders opgør ender med en sejr til Panama, der på alle parametre gør det bedre en Tunesien. Det er dog ikke nok til at stå distancen mod gruppens to andre lande, som er Belgien og England, der begge klarer sig videre fra gruppespillet.
Læs også: Stor optimisme i Europa
Colombia overrasker
I gruppe H klarer Polen og Colombia sig videre med triumfer over henholdsvis Japan og Senegal. Mest overraskende er det, at Colombia klarer skærene ved VM i økonomi, men med en offentlig gæld på blot 49 procent af bruttonationalproduktet (BNP) og en relativ høj erhvervsfrekvensen på 75, ser det relativt fornuftigt ud for Colombia. Der er dog stadig et arbejde at gøre for at forbedre erhvervsklimaet, der er det 59. bedste i verden.
VM i økonomi er baseret på udregninger foretaget af chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri. Deltagere og kampprogram følger VM i fodbold. Men hvor de 32-deltagende lande ved VM i fodbold dyster på sportslig kunnen, så handler VM i økonomi om landenes økonomiske form. Landene er således blevet undersøgt og sammenlignet med udgangspunkt i syv variable. Blandt andet indgår erhvervsfrekvens, økonomisk vækst, offentlig gæld og investeringer i forskning og udvikling.